Τουλάχιστον τρία δεξαμενόπλοια που πέρασαν πρόσφατα από ρωσικά λιμάνια υπέστησαν ζημιές από εκρήξεις, όπως ανέφερε το Reuters, με τις αιτίες να παραμένουν ακόμα άγνωστες.
Τάνκερ τα οποία, κατά τα δημοσιεύματα, πιθανόν ανήκουν στον λεγόμενο σκιώδη στόλο της Ρωσίας, ο οποίος έχει διαλύσει τις δυτικές κυρώσεις.
Στο Seajewel (υπό σημαία Μάλτας), ελληνικής διαχείρισης από την εταιρεία Thenamaris, έγινε έκρηξη στη βόρεια Ιταλία στις 14 προς 15 Φεβρουαρίου προκαλώντας σοβαρές ζημιές στο κύτος του πλοίου.
Μια δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε 20 λεπτά αργότερα στο ίδιο τάνκερ, αλλά δεν προκάλεσε επιπλέον ζημιές.
Οι Ιταλοί εισαγγελείς διεξάγουν έρευνα για την έκρηξη στο Seajewel, το οποίο ήταν αγκυροβολημένο ανοιχτά του λιμανιού Savona-Vado, δήλωσε η εισαγγελία της Σαβόνα στο Reuters.
Την Πέμπτη (20/2) ο γενικός εισαγγελέας της Γένοβας δήλωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για το ενδεχόμενο τρομοκρατίας!
Σύμφωνα με τους Ουκρανούς πάντως, το Seajewel μετέφερε πετρέλαιο από τη Ρωσία στην ΕΕ, παρακάμπτοντας τις κυρώσεις όπως χαρακτηριστικά έγραψε το pravda.com.ua.
Η ιταλική ιστοσελίδα ivg.it από την πλευρά της, έκανε λόγο για πιθανή τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών στο πλοίο.
Η αντίδραση της Thenamaris
Η Thenamaris σχολίασε την Τετάρτη (19/2) ότι το δεξαμενόπλοιο Seajewel «ανέστειλε τις συνήθεις εργασίες μεταφοράς φορτίου στις 15 Φεβρουαρίου» και ότι «δεν υπήρξε καμία επιβάρυνση του περιβάλλοντος ως αποτέλεσμα του συμβάντος».
Ένα άλλο τάνκερ που διαχειρίζεται η Thenamaris, το Seacharm, υπέστη επίσης ζημιές από έκρηξη κοντά στο τουρκικό λιμάνι Τζεϊχάν στα τέλη Ιανουαρίου, όπως ανέφεραν πηγές της ναυτιλίας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο.
«Το σκάφος (Seacharm) πραγματοποιεί αυτή τη στιγμή τις κανονικές λειτουργίες του», σχολίασε σχετικά η ελληνική εταιρεία η οποία πρόσθεσε ότι οι ελληνικές Αρχές ερευνούν το τι συνέβη.
Το τρίτο περιστατικό
Σε ένα τρίτο περιστατικό μέσα σε έναν μήνα στη Μεσόγειο, το υπό σημαία Λιβερίας (και υπό κυπριακή εκμετάλλευση από την εταιρεία Cymare) δεξαμενόπλοιο χημικών και προϊόντων Grace Ferrum, υπέστη μεγάλη ζημιά στα ανοιχτά της Λιβύης (κοντά στην Τρίπολη) νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ανέφεραν τρεις πηγές, με τη μία να προσθέτει ότι απαιτείται επιχείρηση διάσωσης.
Ορισμένοι αναλυτές ασφαλείας εκτίμησαν ότι το σκάφος έγινε στόχος δολιοφθοράς με τις λεγόμενες «νάρκες πεταλούδες».
Σύμφωνα με το Reuters και τα τρία πλοία είχαν καταπλεύσει πρόσφατα σε ρωσικά λιμάνια. Αξιωματούχοι της ναυτιλιακής βιομηχανίας δήλωσαν ότι υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για τα περιστατικά.
*Φωτογραφία αρχείου