ΗΠΑ και Ουκρανία ενδέχεται να υπογράψουν ακόμα και σήμερα (22/2) τη συμφωνία για τα δικαιώματα του ορυκτού πλούτου της δεύτερης, σύμφωνα με δημοσιεύματα των διεθνών ΜΜΕ.
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωνε στον Λευκό Οίκο ότι η συμφωνία θα μπορούσε να αποφέρει έως και 500 δισεκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ και αναμένεται να υπογραφεί σύντομα, ενώ ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι επιβεβαίωσε ότι η χώρα του επεξεργάζεται ένα προσχέδιο συμφωνίας.
White House and Ukraine close in mineral rights deal
▪️US and Ukraine may sign mineral rights deal today, according to media reports
▪️Trump stated at the White House that the agreement could bring up to $500 billion to the US and was expected to be signed soon
▪️Ukrainian… pic.twitter.com/T9BxcmVK3y
— Anadolu English (@anadoluagency) February 22, 2025
Όπως αποκάλυψε το Reuters ωστόσο, οι Αμερικανοί διαπραγματευτές πιέζουν το Κίεβο για να υπογράψει την πρόσβαση στα κρίσιμα ορυκτά της Ουκρανίας και έχουν εγείρει την πιθανότητα διακοπής της πρόσβασης της χώρας στο ζωτικής σημασίας δορυφορικό διαδικτυακό σύστημα Starlink του Ίλον Μασκ, σύμφωνα με τρεις πηγές που γνωρίζουν το θέμα.
Ουσιαστικά πρόκειται για έναν εκβιασμό, ο οποίος έπεσε στο τραπέζι μετά την απόρριψη μιας αρχική πρότασης του Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ, ανέφεραν οι πηγές.
Το σύστημα Starlink παρέχει ζωτικής σημασίας σύνδεση στο διαδίκτυο στην Ουκρανία και τον στρατό της.
U.S. Negotiators have reportedly threatened to shutoff Ukraine’s access to Elon Musk’s “Starlink” Satellite Internet Service, used significantly by the Ukrainian Armed Forces and Civilians, if they continue to refuse to sign the Trump Administration’s “Critical Mineral Deal.” pic.twitter.com/BYXjv7jhkV
— OSINTdefender (@sentdefender) February 22, 2025
Το θέμα μάλιστα τέθηκε ξανά την περασμένη Πέμπτη, κατά τη διάρκεια συναντήσεων μεταξύ του Κιθ Κέλογκ, ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ στην Ουκρανία και του Ζελένσκι, είπε μια από τις πηγές η οποία πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής, η Ουκρανία ενημερώθηκε ότι αντιμετώπιζε επικείμενο κλείσιμο της υπηρεσίας εάν δεν καταλήξει σε συμφωνία για τα ορυκτά.
«Η απώλεια του Starlink… θα ήταν ένα τεράστιο πλήγμα», σχολιάστηκε σχετικά.
Θυμίζουμε ότι ο Ζελένσκι απέρριψε τα αιτήματα του Ντόναλντ Τραμπ για ορυκτό πλούτο 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως αποπληρωμή της Ουάσιγκτον για τη βοήθειά της προς το Κίεβο εν καιρώ πολέμου, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν προσφέρει συγκεκριμένες εγγυήσεις ασφαλείας.
In case you missed the news from this night:
◾️If the deal on Ukraine’s rare earth minerals is not reached, the United States might turn off Starlinks for Ukraine – Reuters.
◾️The rare earth agreement between the United States and Ukraine might be signed today – Wall Street… pic.twitter.com/ABud6mqpBr
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) February 22, 2025
Την Παρασκευή (21/2), ο Ουκρανός Πρόεδρος είπε ότι οι ομάδες των ΗΠΑ και της Ουκρανίας εργάζονται για μια συμφωνία και ο Τραμπ είπε ότι αναμένει ότι μια συμφωνία θα υπογραφεί σύντομα.
Ο Μασκ έστειλε χιλιάδες τερματικά Starlink στην Ουκρανία για να αντικαταστήσει τις υπηρεσίες επικοινωνιών που καταστράφηκαν από τη Ρωσία μετά την εισβολή της τον Φεβρουάριο του 2022.
Αργότερα όμως περιόρισε την πρόσβαση τουλάχιστον μία φορά πριν το φθινόπωρο του 2022, καθώς έγινε πιο επικριτικός για τον χειρισμό του πολέμου από το Κίεβο, σημειώνει το Reuters.
Η Μελίντα Χάρινγκ του Atlantic Council, είπε ότι το Starlink είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των drones της Ουκρανίας, έναν βασικό πυλώνα της στρατιωτικής στρατηγικής της.
«Η απώλεια του Starlink θα άλλαζε το παιχνίδι», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η Ουκρανία βρίσκεται πλέον στο 1:1 με τη Ρωσία όσον αφορά τη χρήση drone και τις οβίδες πυροβολικού.
Трамп та Маск погрожують вимкнути Україні систему Starlink, якщо Зеленський не підпише угоду про копалини, – Reuters.
Експерт Василь Пехньо применшує безальтернативність Starlink, а на території Курщини система взагалі не працює від початку операції СОУ:https://t.co/2IbUfqOnm4 pic.twitter.com/4XIvKkiWyM
— 5 канал 🇺🇦 (@5channel) February 22, 2025
Η παραχώρηση της Ρωσίας
Η Ρωσία θα μπορούσε να συμφωνήσει να χρησιμοποιήσει κρατικά περιουσιακά στοιχεία 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν «παγώσει» στην Ευρώπη για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, αλλά θα επιμείνει ότι μέρος των χρημάτων θα δαπανάται μόνο στο ένα πέμπτο της χώρας που ελέγχουν οι δυνάμεις της Μόσχας, είπαν τρεις πηγές στο Reuters.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, από το 2022 οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έχουν απαγορεύει τις συναλλαγές με την κεντρική τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας, μπλοκάροντας κρατικά ρωσικά περιουσιακά στοιχεία 300-350 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κυρίως ευρωπαϊκά, αμερικανικά και βρετανικά κρατικά ομόλογα που διατηρούνται σε ευρωπαϊκό αποθετήριο τίτλων.
Ενώ οι συζητήσεις μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών συνεχίζονται, μια ιδέα που υπάρχει στη Μόσχα είναι ότι θα μπορούσε να προτείνει τη χρήση ενός μεγάλου μέρους των «παγωμένων» αποθεμάτων της για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, ως μέρος μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας, σύμφωνα με τρεις πηγές με γνώση του θέματος.
Russia could agree to using $300 billion of sovereign assets frozen in Europe for reconstruction in Ukraine but will insist that part of the money is spent on the one-fifth of the country that Moscow’s forces control, three sources told Reutershttps://t.co/y0WIo5vrhE
— Pieter Cleppe (@pietercleppe) February 22, 2025
Πριν από ένα χρόνο, η Παγκόσμια Τράπεζα υπολόγιζε ότι η ανοικοδόμηση και η ανάκαμψη θα κόστιζε 486 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι πηγές που μίλησαν στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας είπαν ότι οι συζητήσεις είναι μόνο προκαταρκτικές, ενώ το Κρεμλίνο αρνήθηκε να σχολιάσει.
Η ιδέα ότι η Ρωσία μπορεί να συμφωνήσει να χρησιμοποιήσει τα «παγωμένα» χρήματα για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας δεν έχει αναφερθεί ξανά στο παρελθόν. Ίσως μάλιστα να δίνει και μια εικόνα ως προς το τι είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει σε έναν συμβιβασμό, καθώς Μόσχα και Ουάσιγκτον επιδιώκουν να τερματίσουν τον πόλεμο, τη στιγμή που ο Τραμπ πιέζει για την πρόσβαση των ΗΠΑ στα ουκρανικά ορυκτά.
Οι κύριες απαιτήσεις της Ρωσίας περιλαμβάνουν την απόσυρση των στρατευμάτων του Κιέβου από το ουκρανικό έδαφος που διεκδικεί η Μόσχα και τον τερματισμό των φιλοδοξιών της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Η Ουκρανία από την πλευρά της λέει ότι η Ρωσία πρέπει να αποσυρθεί από το έδαφός της και θέλει εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση. Η κυβέρνηση Τραμπ από την άλλη, λέει ότι η Ουκρανία έχει «μη ρεαλιστικούς, παραπλανητικούς στόχους».
#RussiaUkraineWar: Russia may concede $300 billion in frozen assets as part of a potential settlement to the Ukraine war, sources reveal@esha_hanspal speaks to @GilbertDoctorow, international affairs analyst, for more insights #UkraineWar #PeaceSettlement pic.twitter.com/PWw71tcLFq
— WION (@WIONews) February 22, 2025
Η διοικήτρια της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας Ελβίρα Ναμπιουλίνα, δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ότι η τράπεζα δεν συμμετείχε σε καμία συνομιλία για την άρση των κυρώσεων ή το «ξεπάγωμα» των ρωσικών αποθεματικών.
Μια πηγή είπε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να δεχθεί έως και τα δύο τρίτα των «παγωμένων» περιουσιακών στοιχείων να προορίζονται για την αποκατάσταση της Ουκρανίας στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχουν εγγυήσεις λογοδοσίας.
Τα υπόλοιπα θα μπορούσαν να πάνε στα εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία, που η Ρωσία θεωρεί τώρα ότι είναι μέρος της, είπε η πηγή.
Μια άλλη πηγή που επικαλείται το Reuters, είπε ότι η Μόσχα θα συμφωνούσε να χρησιμοποιήσει τα χρήματα για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, αλλά πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς να ειπωθεί το ποια μπορεί να είναι η πιθανή διαίρεση.
Μια διαφορετική πηγή σχολίασε ότι η Ρωσία θα απαιτήσει ακόμα την άρση του παγώματος των περιουσιακών στοιχείων ως μέρος της σταδιακής ελάφρυνσης των κυρώσεων.
Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η κρατική κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων αντίκειται στις αρχές της ελεύθερης αγοράς, καταστρέφει την τραπεζική ασφάλεια και διαβρώνει την πίστη στα αποθεματικά νομίσματα.
Σε αντίποινα, η Ρωσία έχει συντάξει νομοθεσία για τη κατάσχεση κεφαλαίων από εταιρείες και επενδυτές από τα λεγόμενα μη φιλικά κράτη, εκείνα που την έχουν πλήξει με κυρώσεις. Το νομοσχέδιο όμως δεν έχει ψηφιστεί ακόμη στην Κάτω Βουλή της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας.
Τα εδάφη της Ουκρανίας που ελέγχονται από τη Ρωσία αντιπροσωπεύουν περίπου το 1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Ρωσίας, αλλά ορισμένοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι το μερίδιό τους θα μπορούσε να αυξηθεί γρήγορα εάν παραμείνουν στη Ρωσία όταν τελειώσει ο πόλεμος. Οι περιοχές αυτές παρέχουν ήδη περίπου το 5% της συγκομιδής σιτηρών της Ρωσίας.