Οι κρίσιμες πρόωρες ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία ολοκληρώθηκαν, οι συντηρητικοί Χριστιανοδημοκράτες του Φρίντριχ Μερτς πανηγυρίζουν για τη νίκη τους, ωστόσο μόλις τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, καθώς ο σχηματισμός κυβέρνησης αναμένεται να αποδειχτεί ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο ζήτημα, παρότι ο ίδιος στις πρώτες του δηλώσεις τόνισε πως «ο κόσμος έξω δεν περιμένει».
Σύμφωνα, πάντως, με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα από την καταμέτρηση των ψήφων, το CDU/CSU κερδίζει τις εκλογές με ποσοστό 28,9%, μένοντας, ωστόσο, μακριά από το προσδοκώμενο όριο του 30%. Στη δεύτερη θέση, όπως έδειχναν όλες οι δημοσκοπήσεις, βρέθηκε όντως το κόμμα της λαϊκής δεξιάς Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 19,9% (+9,5 από το 2021), καταγράφοντας το υψηλότερο ποσοστό της στην 11ετή ιστορία της, ενώ στην τρίτη θέση ακολουθεί το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με ποσοστό 16,2% (-9,5), κάτι που αποτελεί τη χειρότερη επίδοση της ιστορίας του.
Ακολουθούν οι Πράσινοι με 13% (-1,7), οι οποίοι παρότι συμμετείχαν στην κυβέρνηση συνασπισμού, κατάφεραν να διατηρήσουν τις δυνάμεις τους, και η Αριστερά με 8,5% (+3,6), η οποία αποτελεί μια από τις εκπλήξεις των σημερινών εκλογών, καθώς μέχρι και τον τελευταίο μήνα στις δημοσκοπήσεις κατέγραφε ένα ποσοστό κοντά στο 3%. Ωστόσο, κατάφερε, τελικά, να ανατρέψει την εικόνα με μια ιδιαίτερα δυναμική και νεανική καμπάνια, με κεντρικό πρόσωπο τη νέα αρχηγό της, την 36χρονη Χάιντι Ράιχινεκ.
Ακριβώς στο όριο εισόδου στη βουλή με 5% (-6,4) βρίσκονται οι Φιλελεύθεροι (FDP), οι οποίοι θα πρέπει ακόμη να περιμένουν για να βεβαιωθούν ότι παραμένουν στην Bundestag, όπως και η νεοσύστατη Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW), που βρίσκεται επίσης στο 5% στην πρώτη συμμετοχή της σε εθνικές κάλπες.
Σύμφωνα με την εικόνα που καταγράφεται μέχρι στιγμής, ο πιθανότερος κυβερνητικός συνασπισμός με νέο καγκελάριο τον Μερτς είναι μεταξύ των CDU/CSU και του SPD, αν και πολλά θα εξαρτηθούν και από το πόσα κόμματα θα μπουν τελικά στην επόμενη βουλή.