Οι πρόωρες εκλογές στη Γερμανία σηματοδοτούν το τέλος της θητείας του Όλαφ Σολτς, με το SPD (Σοσιαλδημοκράτες) να καταγράφει ιστορικά χαμηλό ποσοστό. Το CDU (Χριστιανοδημοκράτες) αναδείχθηκε πρώτο κόμμα, αλλά με μειωμένη δύναμη, ενώ η λαϊκή δεξία AfD (Εναλλακτική για την Γερμανία) γνώρισε πρωτοφανή άνοδο, αναδεικνυόμενη στη δεύτερη θέση και αναλαμβάνοντας τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η Οικονομία σε Ελεύθερη Πτώση
Η γερμανική οικονομία βυθίζεται για τρίτη συνεχή χρονιά σε ύφεση, με ρυθμό ανάπτυξης μόλις 0,57% ετησίως, το χαμηλότερο από την ίδρυση της Ε.Ε. Παράλληλα, η συμβολή της χώρας στο παγκόσμιο ΑΕΠ μειώθηκε στο ιστορικό χαμηλό του 3,08%.
Οι κορυφαίοι κατασκευαστές αυτοκινήτων, Volkswagen, BMW και Mercedes-Benz, είδαν τα κέρδη τους να μειώνονται κατά 30% λόγω του ανταγωνισμού από την Κίνα και της απόφασης του Σολτς να καταργήσει τις επιδοτήσεις για τα ηλεκτρικά οχήματα, οδηγώντας σε πτώση 27% της εγχώριας αγοράς.
Η Κρίση στην Άμυνα και το Ζήτημα της Ουκρανίας
Η εμπλοκή της Γερμανίας στην Ουκρανία έχει αδειάσει τα οπλοστάσιά της, με τον CEO της Rheinmetall, Άρμιν Παπέργκερ, να δηλώνει ότι «οι Ευρωπαίοι και οι Ουκρανοί δεν έχουν τίποτα στις αποθήκες τους». Η κυβέρνηση Σολτς δεσμεύτηκε για αμυντικές δαπάνες ύψους 95 δισ. δολαρίων, που ενδέχεται να οδηγήσουν σε αύξηση της φορολογίας.
Η Πολιτική Κατάρρευση του SPD και η Νέα Πραγματικότητα
Τα αποτελέσματα των εκλογών αποτυπώνουν τη μετατόπιση του πολιτικού σκηνικού:
CDU/CSU – 28,5% (208 έδρες)
AfD – 20,7% (151 έδρες)
SPD – 16,5% (121 έδρες)
Πράσινοι – 11,7% (85 έδρες)
Die Linke – 8,7% (64 έδρες)
BSW – 4,9% (εκτός Βουλής)
FDP – 4,3% (εκτός Βουλής)
Ο Φρίντριχ Μερτς (CDU) θα αναλάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, πιθανότατα σε συνεργασία με το SPD, δημιουργώντας έναν «μεγάλο συνασπισμό».
Το SPD δέχθηκε ηχηρό πλήγμα, ενώ η AfD υπό την Άλις Βάιντελ σημείωσε εκρηκτική άνοδο, καταγράφοντας διψήφιο κέρδος σε ποσοστά και έδρες. Η στρατηγική του Σολτς για τη Ρωσία, η αδιαφορία για τη δολιοφθορά του Nord Stream και η οικονομική στασιμότητα φαίνεται πως έστρεψαν μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος προς τη δεξιά.
Η ισχυροποίηση της AfD αλλάζει τις ισορροπίες στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας. Η δυσαρέσκεια για την οικονομική κρίση, τη μεταναστευτική πολιτική και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας φέρνει το κόμμα της Βάιντελ στο επίκεντρο της αντιπολίτευσης.
Το CDU αναλαμβάνει την ευθύνη διακυβέρνησης, αλλά με μειωμένη νομιμοποίηση, ενώ το SPD προσπαθεί να διασωθεί από την εκλογική του κατάρρευση. Το μέλλον της Γερμανίας είναι αβέβαιο, με την AfD να αποτελεί πλέον την κύρια δύναμη αντιπολίτευσης.