Η οργάνωση «Freedom House» ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου ότι οι πολιτικές και ατομικές ελευθερίες σημείωσαν επιδείνωση το τελευταίο έτος σε 60 χώρες παγκοσμίως, ενώ βελτίωση καταγράφηκε μόνο σε 34. Σύμφωνα με την οργάνωση, το 2024, πάνω από το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού επηρεάστηκε από αυτή την αρνητική τάση, η οποία συνεχίζεται για 19η συνεχή χρονιά.
Στην έκθεσή της, με τίτλο «Η δύσκολη μάχη για την προστασία των δικαιωμάτων», η Freedom House αποδίδει αυτή την επιδείνωση στην «πολιτική βία, τη χειραγώγηση των εκλογών, τις συνεχιζόμενες ένοπλες συγκρούσεις και την εντεινόμενη καταστολή».
Η έκθεση αξιολογεί την κατάσταση των δικαιωμάτων και ελευθεριών σε 195 χώρες και 13 εδάφη. Η Αλβανία και το Κόσοβο παραμένουν στην κατηγορία των «μερικώς ελεύθερων» χωρών, καθώς, παρά τη διεξαγωγή εκλογών, τα πολιτικά και ατομικά δικαιώματα παραμένουν περιορισμένα. Η Αλβανία -σύμφωνα με τη μετάφραση του himara.gr- βαθμολογήθηκε με 68/100 και το Κόσοβο με 60/100, διατηρώντας τις ίδιες βαθμολογίες με το 2023.
Παρόμοια κατάσταση καταγράφεται στο Μαυροβούνιο και τα Σκόπια, ενώ στη Σερβία παρατηρήθηκε επιδείνωση, με τη βαθμολογία να μειώνεται από 57 σε 56. Αντίθετα, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη σημείωσε μικρή βελτίωση, ανεβαίνοντας από 51 σε 52 βαθμούς.
Η έκθεση επισημαίνει ότι η Σερβία, υπό την ηγεσία του προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αποτελεί παράδειγμα υπονόμευσης της ελευθερίας του Τύπου. Από το 2019, η χώρα μετακινήθηκε από την κατηγορία των «ελεύθερων» κρατών σε εκείνη των «μερικώς ελεύθερων», καταγράφοντας μία από τις μεγαλύτερες δημοκρατικές οπισθοδρομήσεις των τελευταίων 19 ετών. Οι επιθέσεις σε δημοσιογράφους και ο αυστηρός έλεγχος των ΜΜΕ ήταν βασικά στοιχεία αυτής της διάβρωσης.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, μόνο το 20% του πληθυσμού ζει σε «ελεύθερες» χώρες. Στις 66 χώρες που διεξήγαγαν εκλογές το 2024, το 40% των διαδικασιών συνοδεύτηκε από βία, με επιθέσεις εναντίον υποψηφίων σε τουλάχιστον 20 χώρες και σε εκλογικά κέντρα σε 14 χώρες.
Παρότι η δημοκρατία παγκοσμίως δέχεται πιέσεις, η έκθεση τονίζει ότι οι πολίτες συνεχίζουν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Για να αναστραφεί η σχεδόν 20ετής πτωτική πορεία της ελευθερίας, απαιτείται συνεργασία μεταξύ των πολιτών, των κυβερνήσεων και των δημοκρατικών θεσμών.
Ανάμεσα στις μεγαλύτερες απειλές για τη δημοκρατία το 2024 περιλαμβάνονται οι εκλεγμένοι ηγέτες που υπονομεύουν τους θεσμούς ελέγχου της εξουσίας, τα ανεξάρτητα ΜΜΕ και το δικαστικό σύστημα. Παράλληλα, ορισμένες βελτιώσεις καταγράφηκαν, όπως η αποδυνάμωση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ μετά από 13 χρόνια εμφυλίου.
Τέλος, η έκθεση προτείνει δράσεις για την ενίσχυση των πολιτικών και ατομικών ελευθεριών, δίνοντας έμφαση στη διασφάλιση του κράτους δικαίου και της οικονομικής ευημερίας.
*Φωτογραφία αρχείου
Δείτε επίσης:
- Αλβανία: Χαμηλή συμμετοχή των μεταναστών από την Ελλάδα για τις εκλογές της 11ης Μαΐου
- Αλβανία: Άνοιξε η γη και κατάπιε… 80 εκατ. ευρώ της ΕΕ για αντιπλημμυρικά έργα
- Ψευδοκράτος του Κοσόβου: Ανησυχία της σερβικής κοινότητας εάν αποχωρήσουν οι Αμερικανοί
- Ψευδοκράτος του Κοσόβου: Άνοιξαν οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές σε κλίμα έντονης πολιτικής πόλωσης