Η κρίση στο ΝΑΤΟ βαθαίνει, καθώς η αμοιβαία δυσπιστία μεταξύ των μελών του αυξάνεται, ιδιαίτερα όσον αφορά τη διαχείριση των πληροφοριών.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, που επανέρχεται δυναμικά στο διεθνές προσκήνιο, φαίνεται να προκαλεί πανικό στους παραδοσιακούς «αρχιτέκτονες» της Συμμαχίας, καθώς προωθεί την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Ρωσία. Η στάση του αυτή προκαλεί έντονο προβληματισμό στους Ευρωπαίους συμμάχους, που εδώ και χρόνια στηρίζουν άκριτα την Ουκρανία και τον Ζελένσκι, αδιαφορώντας για το κόστος μιας αδιέξοδης σύγκρουσης.
Οι εντάσεις εντός του ΝΑΤΟ δεν είναι καινούργιο φαινόμενο, όμως η κατάσταση έχει επιδεινωθεί μετά την έναρξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης. Χώρες όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία, που διατηρούν πιο ρεαλιστική στάση απέναντι στη Ρωσία, αμφισβητούν πλέον ανοιχτά την κυρίαρχη γραμμή της Συμμαχίας. Η Ουάσινγκτον, αντί να λειτουργεί ως ενοποιητικός παράγοντας, βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο της διαμάχης.
Ο ίδιος ο Ζελένσκι φαίνεται να έχει χάσει τον έλεγχο της κατάστασης. Η δημόσια αντιπαράθεσή του με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο αποκάλυψε τις ρωγμές στη σχέση Ουάσινγκτον-Κιέβου, ενώ πολλοί αναρωτιούνται πόσο ακόμα μπορεί να διατηρηθεί η αμερικανική υποστήριξη. Ο Τραμπ, από την πλευρά του, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να αποτελεί προτεραιότητα για τις ΗΠΑ, καθώς η χώρα έχει πιο σοβαρά ζητήματα να αντιμετωπίσει.
Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το ΝΑΤΟ είναι αυτή μιας Συμμαχίας διχασμένης, με κράτη που διστάζουν να μοιραστούν κρίσιμες πληροφορίες και με ηγεσίες που αμφισβητούν πλέον την αμερικανική ηγεμονία. Η Ρωσία, από την άλλη πλευρά, δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα περισσότερο από το να παρακολουθεί τη Δύση να αυτοκαταστρέφεται υπό το βάρος των αντιφάσεών της.