Η πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στην Τουρκία και την αυξανόμενη τουρκική επιρροή στην περιοχή αποδεικνύεται εξαιρετικά επικίνδυνη για τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας.
Η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη τις διεθνείς συνθήκες και τις στρατηγικές αναταράξεις, προσπαθεί να εδραιώσει τη θέση της στον νέο ευρωπαϊκό μηχανισμό ασφάλειας, που διαμορφώνεται μετά τις αβεβαιότητες γύρω από το ΝΑΤΟ και τη στροφή των ΗΠΑ προς εσωτερικές προτεραιότητες. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, με δηλώσεις του, τόνισε ότι η Τουρκία επιθυμεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στη νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας, η οποία ήδη συζητείται από ευρωπαίους ηγέτες, καθώς το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει τις πρώτες ρωγμές του.
Turkey’s Republican People's Party Chairperson @eczozgurozel joined crucial talks with European Social Democrat leaders ahead of special #EUCO summit focusing on common security and defense in Europe. 🇹🇷🇪🇺 https://t.co/ck2RYBpv2U pic.twitter.com/OvcyJQxTbO
— Hakan Yapar (@hknypr) March 6, 2025
Σύμφωνα με τον Φιντάν, «Η ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας δεν μπορεί να μετασχηματιστεί χωρίς την Τουρκία». Η Τουρκία έχει την δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στο ΝΑΤΟ και, άρα, αποτελεί κεντρικό παίχτη για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, κάτι που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί για να εξασφαλίσει ακόμα μεγαλύτερη επιρροή και να ενισχύσει τις στρατηγικές της θέσεις στην περιοχή.
Όμως, ενώ η Τουρκία επιδιώκει να αποκτήσει έναν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις, η ελληνική κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, δείχνει να υποκύπτει στις τουρκικές επιδιώξεις. Αντί να αντιδράσει στις τουρκικές στρατηγικές επιθέσεις και στην προσπάθεια της Άγκυρας να εισέλθει σε κάθε νέο ευρωπαϊκό μηχανισμό ασφάλειας, ο Μητσοτάκης συνεχίζει να προωθεί μια πολιτική «φιλίας» με την Τουρκία, η οποία φτάνει στα όρια της υποτέλειας.
Οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το Ουκρανικό και τη συνολική ευρωπαϊκή άμυνα δείχνουν ξεκάθαρα ότι η Τουρκία είναι παρούσα σε κάθε σημαντική συζήτηση και διάσκεψη για την ασφάλεια της Ευρώπης, ενώ η Ελλάδα παραμένει στην αφάνεια.
Η Τουρκία, με τις συνεχείς παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και την παράνομη, γενοκτονική κατοχή εδαφών κράτους μέλους της ΕΕ, έχει καταστεί ο κύριος αποσταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή, και η είσοδός της σε οποιονδήποτε νέο μηχανισμό ασφάλειας της Ευρώπης θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα για τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου.
“adding that Turkey would want to be part of any new European security architecture if Nato unravels.”
Europe/the EU is so unserious that it might allow this despite the fact that Turkey occupies a part of Cyprus, supports Hamas, weaponizes migration etc. https://t.co/5KPqtP3Pjn
— Joannis N. (@n_joannis) March 6, 2025
Αντί να αντεπιτεθεί και να μπλοκάρει την τουρκική παρουσία στις συζητήσεις για την ευρωπαϊκή άμυνα, η ελληνική κυβέρνηση, υπό την καθοδήγηση του Μητσοτάκη, επιλέγει να ενισχύσει τη συνεργασία και να αποδεχτεί την αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας στην περιοχή. Η προσέγγιση αυτή θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας, αφού η Τουρκία συνεχίζει να απειλεί και να προκαλεί στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο και στο Αιγαίο, ενώ η Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει σε καμία σημαντική διπλωματική κίνηση για να ανακόψει αυτήν την πορεία.
Μάλιστα, η συμπεριφορά του Μητσοτάκη στο διεθνές στερέωμα έχει οδηγήσει τη χώρα σε απομόνωση, καθώς η Τουρκία είναι προσκεκλημένη σε όλες τις σημαντικές διασκέψεις και συνοδούς για την άμυνα και το Ουκρανικό, τη στιγμή που η Ελλάδα παραμένει ουσιαστικά χωρίς φωνή. Ο Μητσοτάκης, αντί να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες για να ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας, έχει καταστεί «παρίας» στη διεθνή σκηνή, με τις πολιτικές του να φέρνουν τη χώρα πιο κοντά σε μια επικίνδυνη υποτέλεια στις τουρκικές επιδιώξεις.
Αυτή η στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη όχι μόνο εκθέτει τη χώρα μας, αλλά θέτει σε άμεσο κίνδυνο την εθνική μας κυριαρχία, την ασφάλεια στην περιοχή και τη θέση μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.
Η Τουρκία συνεχίζει να εκμεταλλεύεται την αδράνεια της Ελλάδας και να επεκτείνει την επιρροή της, ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη φαίνεται ανίκανη να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα με την απαραίτητη αποφασιστικότητα.
Δείτε Επίσης:
- Ο γενναιόδωρος Κυριάκος επέτρεψε να τερματιστεί το εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας!
- Η κατάντια της Ευρώπης
ΝΤΕΝΕΚΕΔΕΣ ΞΕΓΑΝΩΤΟΙ ΠΟΥ ΈΛΕΓΕ ΚΑΙ Ο ΓΙΑΝΝΌΠΟΥΛΟΣ
Που είναι το περίεργο? Λες και είναι η πρωτη φορα που η ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗ – ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ ΔΕΞΙΑ, πουλαει τη χώρα! Οι δεξιοί είναι ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ πατριδοκαπηλοι και όχι πατριώτες! Αν δεν εξαφανιστει ο δεξιός καρκίνος από την χώρα, είμαστε τελειωμένοι! ΔΕΞΙΑ = ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ!
Ὁ Μητσοτάκης πού δήλωσε ὅτι τιμᾶ τούς ἀγῶνες τῆς ἀριστερᾶς γιά τήν δημοκρατία kαί στό Κογγρέσο δήλωσε ὅτι “πολεμήσαμε τόν φασισμό καί τόν ναζισμό” καί “ξέχασε” ὅτι πολεμήσαμε καί τόν κομμουνισμό, μόνο δεξιός δέν εἶναι.
Ναι Μιχάλη μου… Αριστερός ειναι ο Μητσοτάκης… Ναι.. 😏
Με ανοχή της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, όχι απλά του Μητσοτάκη.
ΟΛΟΙ οι γαλάζιοι είναι ΕΘΝΙΚΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ!!!
Καταλάβετέ το!
Όταν δίνεις ψήφο εμπιστοσύνης σε έναν προδότη, ΕΙΣΑΙ ΠΡΟΔΟΤΗΣ!
Όταν δεν μιλάς όταν η χώρα σου ξεπουλιέται, ΕΙΣΑΙ ΠΡΟΔΟΤΗΣ!
Όταν λες μισόλογα αντί διαλύεις με κάθε μέσο που έχεις την κυβέρνηση, ΕΙΣΑΙ ΠΡΟΔΟΤΗΣ!
Στην κόλαση θα καταλήξουν όλοι οι ελεεινοί μειοδότες και φονιάδες του σιχαμένου μορφώματος ‘ΝΔ’
… ὄλοι οἱ ελεεινοί μειοδότες και φονιάδες του σιχαμένου μορφώματος τοῦ “”δημοκρατικοῦ τοξου”.
Έτσι Μπράβο!! Πήξαμε στους ΕΦΙΆΛΤΕΣ!! Αυτός ο τόπος γέννησε και αυγάτισε πάσης Μορφής ΠΡΟΔΌΤΕΣ-ΡΟΥΦΙΆΝΟΥΣ-ΧΑΦΙΈΔΕΣ-ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΌΡΟΥΣ, των 30 αργυρίων!! Τα Σημερινά σιχάματα ΕΘΝΟΠΡΟΔΌΤΕΣ!! Αμοιβαία Εμπιστοσύνη με τον ΤουρκοΜόγγολο, της ΓΑΛΆΖΙΑΣ ΠΑΤΡΊΔΑΣ!! Ρε ΕΛΕΕΙΝΟΊ, Μόνο Του ΚΑΡΑΪΣΚΆΚΗ η φωνή σας Αξίζει,που είπε το Ιστορικό “Όταν γυρίσω θα τους Γ@@ήσω!!)
Με βάλανε να καθαρίσω τα WC, δεν θα τους ξαναπαίξω, ζήτω ο Τραμπ.