Αεροπορικούς βομβαρδισμούς πραγματοποίησε ο ισραηλινός στρατός εναντίον «στρατιωτικών εγκαταστάσεων» της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, όπου συνεχίζει να εφαρμόζεται εύθραυστη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός από την 27η Νοεμβρίου.
Όπως ανακοίνωσαν, στοχοποιήθηκαν «όπλα και εκτοξευτήρες ρουκετών» που «απειλούσαν το κράτος του Ισραήλ» και βρίσκονταν εκεί σε «κατάφωρη παραβίαση» της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που σύναψαν έμμεσα η ισραηλινή κυβέρνηση και το λιβανικό σιιτικό κίνημα, ανέφεραν σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν.
Από την πλευρά του, το λιβανικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ANI έκανε λόγο για σειρά ισραηλινών αεροπορικών βομβαρδισμών σε διάφορες περιοχές του νότου, ιδίως λόφου στην Τζάμπαλ αρ Ριχάν, στην περιφέρεια Τζεζίν, σε «κοιλάδα» στην περιφέρεια Σαΐντα και διάφορες άλλες κοινότητες.
Δείτε την σχετική ανακοίνωση:
צה״ל תקף לפני זמן קצר בדרום לבנון, אתרים צבאיים של ארגון הטרור חיזבאללה, בהם זוהו אמצעי לחימה ומשגרי רקטות של הארגון.
הימצאות אמצעי לחימה ומשגרים באתרים אלו מהווה איום על מדינת ישראל ומהווה הפרה בוטה של ההבנות בין ישראל ללבנון >>
— צבא ההגנה לישראל (@idfonline) March 7, 2025
Δύο νεκροί από επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα
Την ίδια στιγμή, δυο παλαιστίνιοι άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν σε πλήγμα ισραηλινού μη επανδρωμένου αεροσκάφους όχι μακριά από ισλαμικό τέμενος στη συνοικία Σουτζάια της πόλης της Γάζας, μετέδωσε χθες Παρασκευή το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.
Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ομάδα μαχητών προσπάθησε να τοποθετήσει εκρηκτικό μηχανισμό κοντά σε θέση του ισραηλινού στρατού και σε αντίδραση η πολεμική αεροπορία τους έπληξε για να εξαλείψει την απειλή.
Η πρώτη φάση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, που κλείστηκε κατόπιν έμμεσων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς και τέθηκε σε εφαρμογή τη 19η Ιανουαρίου, τυπικά έληξε το περασμένο Σάββατο.
Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη φάση δεν έχουν αρχίσει ακόμη και είναι ασαφές το εάν, το κατά πόσον κι ως πότε τα μέρη θα συνεχίσουν να τηρούν τη συμφωνία που έκλεισαν με μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ, η οποία σταμάτησε τον καταστροφικό πόλεμο που μαινόταν για 15 μήνες στον παλαιστινιακό θύλακο υπό πολιορκία.