Μια τεράστια χωματερή, η οποία αποκαλείται και «σκουπιδόβουνο του Δελχί», στα περίχωρα της ινδικής πρωτεύουσας, έχει καταστροφικές επιπτώσεις στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στη σκιά της.
Αυτό το… βουνό απορριμμάτων έχει ύψος πάνω από 200 πόδια (πάνω από 61 μέτρα δηλαδή!) και καλύπτει μια έκταση σχεδόν 70 στρεμμάτων – πάνω από 50 γήπεδα ποδοσφαίρου, καθιστώντας τον έναν από τους μεγαλύτερους χώρους υγειονομικής ταφής στην Ινδία.
Διαδοχικές κυβερνήσεις απέτυχαν να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο πρόβλημα του «βουνού των σκουπιδιών» του Δελχί και είναι η υγεία όσων ζουν σε κοντινή απόσταση που υποφέρει περισσότερο, με έναν γιατρό να λέει ότι «πρόκειται για μια αργή δηλητηρίαση των ανθρώπων που ζουν εδώ».
Η χωματερή Ghazipur είναι ένα παγκόσμιο hotspot εκπομπών μεθανίου, αλλά το «βουνό των σκουπιδιών» του Δελχί έχει καταστροφικές επιπτώσεις στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων στη γύρω περιοχή – παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης να το διορθώσει.
«Είναι μια αργή δηλητηρίαση των ανθρώπων που ζουν εδώ. Το δηλητήριο εισέρχεται στο σώμα τους μέσω του αέρα, αποδυναμώνοντας το ανοσοποιητικό τους σύστημα και τα φάρμακα δεν είναι τόσο αποτελεσματικά όσο θα έπρεπε», είπε στο SkyNews ο Δρ Arshad Khan, ο οποίος προσφέρει τις υπηρεσίες του εδώ και 14 χρόνια στην αποικία Mulla, η οποία βρίσκεται δίπλα στη χωματερή Ghazipur.
Ένα τερατούργημα, ένα εξάμβλωμα– αλλά κυρίως, μια πηγή θανάτου, φθοράς, ασθένειας και ρύπανσης για εκατοντάδες χιλιάδες που ζουν και εργάζονται στις σκιές του.
“It’s a slow poisoning of people living here.”
The 70-acre ‘garbage mountain of Delhi’ – where nearby residents are being ‘slowly poisoned’.
🔗 Read more
https://t.co/dOdD0vaE2l— Sky News (@SkyNews) March 8, 2025
Μόνο αν βρεθεί κάποιος στην κορυφή των περισσότερων από 14 εκατομμυρίων μετρικών τόνων απορριμμάτων, αντιλαμβάνεται το μέγεθος και την κλίμακα αυτής της ανθρωπογενούς καταστροφής, με δυσωδία του προκαλεί ναυτία, δύσκολη αναπνοή και μια τοξική γεύση στο στόμα και τον λαιμό.
Κατά καιρούς τμήματα της υπερκορεσμένης τοποθεσίας καταρρέουν, συνθλίβοντας τους ανθρώπους. Τον Σεπτέμβριο του 2017, περισσότεροι από 50 εκατομμύρια τόνοι σκουπιδιών κατέρρευσαν θάβοντας ανθρώπους και οχήματα.
Όπως αναφέρει το SkyNews, το Δελχί παράγει πάνω από 11.000 τόνους απορριμμάτων καθημερινά. Μόνο μια μικρή ποσότητα αυτών αποτεφρώνεται παράγοντας ενέργεια, ενώ η υπόλοιπη απορρίπτεται στις χωματερές.
Η πραγματική απειλή αυτής της «πηγής» ασθένειας, θανάτου και ρύπανσης, είναι σε μεγάλο βαθμό αόρατη. Οι πολίτες είναι αυτοί που πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα για την κυβερνητική απάθεια, τη διαφθορά και την αδράνεια.