Χωρίς την συμμετοχή του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ξεκίνησαν την Τρίτη στην Τζέντα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ουκρανίας για την λήξη του πολέμου. Οι συμμετέχοντες στις συνομιλίες προσήλθαν στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο Ritz – Carlton, με την διεθνή κοινότητα να παρακολουθεἰ με συγκρατημένη αισιοδοξία.
Την αμερικανική πλευρἀ εκπροσωπούν ο υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, και σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, Μάικ Γουλς.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κάθεται ο επικεφαλής του γραφείου του Ζελένσκι, Αντρέι Γέρμακ, και οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Ουκρανίας
«Τώρα νομίζουμε ότι είναι απαραίτητο να συζητήσουμε το πιο σημαντικό πράγμα: πώς να ξεκινήσουμε αυτήν την διαδικασία» δήλωσε ο Γέρμακ σε δημοσιογράφους στο λόμπι του ξενοδοχείου.
«Είμαστε ανοιχτοί, πολύ ανοιχτοί. Και θέλουμε να έχουμε μια πολύ εποικοδομητική, βαθιά, φιλική συζήτηση με τους Αμερικανούς εταίρους μας» πρόσθεσε ο Γέρμακ επισημαίνοντας ότι οι εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ είναι «πολύ σημαντικές» για να μην επιτεθεί η Ρωσία στο μέλλον.
Ρούμπιο: Η Ουκρανία πρέπει να κάνει παραχωρήσεις
Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε την Δευτέρα ότι το Κίεβο πρέπει να παραχωρήσει στην Ρωσία εδάφη που έχει καταλάβει από το 2014, προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος.
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αρνήθηκε να αναφερθεί στα σημεία ενδεχόμενης συμφωνίας, υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η διπλωματία απαιτεί υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές.
«Νομίζω ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει καμία στρατιωτική λύση σε αυτή την κατάσταση… Οι Ρώσοι δεν μπορούν να κατακτήσουν ολόκληρη την Ουκρανία και φυσικά θα είναι πολύ δύσκολο για την Ουκρανία να αναγκάσει τους Ρώσους να υποχωρήσουν στα εδάφη που ήταν πριν από το 2014 σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα» τόνισε.
Ο Ρούμπιο πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό να ξεκαθαριστεί στις επόμενες συζητήσεις με τους Ρώσους τι υποχωρήσεις είναι διατεθειμένη να κάνει η Μόσχα:
«Δεν ξέρουμε πραγματικά ποια είναι η απόσταση που τους χωρίζει» είπε ο Ρούμπιο.
Ξεκαθάρισε, δε, ότι οι ΗΠΑ δεν θα παράσχουν σε καμία περίπτωση στρατιωτική βοήθεια στον Πούτιν.
Σε δυσχερή θέση το Κίεβο
Οι συνομιλίες στην Τζέντα είναι εξαιρετικά σημαντικές για το καθεστώς του Κιέβου, που βρίσκεται σε δυσμενή θέση μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να σταματήσει οποιαδήποτε στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.
Ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε ιδιαιτέρως ενοχλημένος που δεν προχώρησε η συμφωνία για τις σπάνιες γαίες, με αξιωματούχους της κυβέρνησής του να υποστηρίζουν, εντούτοις, ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται.
Δείτε επίσης:
- Ο Μάρκο Ρούμπιο στη Σαουδική Αραβία για να συναντηθεί με τον Ουκρανό ομόλογό του
- Στην «λίστα θανάτου» της Ουκρανίας ο δημοσιογράφος που δολοφονήθηκε στο Τέξας – Οι έρευνές του τον έβαλαν στο στόχαστρο Ζελένσκι-Σόρος
- Bloomberg: Ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ σχεδιάζει συνάντηση με τον Πούτιν στη Μόσχα