Σκόπια: Συνελήφθη ο παραιτηθείς δήμαρχος του Κότσανι – Σπαραγμός στις κηδείες των 59 θυμάτων

Χειροπέδες και σε ακόμη δύο πρώην δημάρχους

Must Read

Χειροπέδες πέρασαν οι αστυνομικές αρχές στην πόλη Κότσανι των Σκοπίων στον πρώην δήμαρχο Λιούπτσο Παπάζοφ, ο οποίος παραιτήθηκε πριν δύο μέρες όπως και άλλα δύα άτομα που είχαν διατελέσει τα προηγούμενα χρόνια δήμαρχοι της πόλης αυτής.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, φέρονται να γνώριζαν πως το νυχτερινό κλαμπ στο οποίο τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής ξέσπασε πυρκαγιά από την οποία 59 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λειτουργούσε παράνομα όλα τα τελευταία δέκα χρόνια που υφίσταται και κάλυπταν την παρανομία αυτή.

Την ίδια στιγμή, μεγάλο μέρος των κατοικιών στα Σκόπια είναι αυτή την ώρα στο «σκοτάδι».

Συγκεκριμένα μία οργάνωση φοιτητώνπου ονομάζεται «Φοιτητική Ολομέλεια» καλεί τους πολίτες της χώρας να μείνουν απόψε, από τις 20:00 έως 21:00 τοπική ώρα (21:00 με 22:00 ώρα Ελλάδας) στα σπίτια τους και να κλείσουν τα φώτα.«Σας καλούμε όλους – σε κάθε πόλη, χωριό, οικισμό και γειτονιά – να δείξουμε το σκοτάδι που μας έχει τυλίξει και να μείνουν οι δρόμοι άδειοι. Ας μιλήσει η σιωπή, προς τιμή και μνήμη αυτών που έφυγαν τόσο νωρίς», αναφέρεται ακόμη στο κάλεσμα της οργάνωσης που κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.Η φοιτητική αυτή πρωτοβουλία εκδηλώνεται στη μνήμη των 59 θυμάτων από την πυρκαγιά στο Κότσανι. Σήμερα έγιναν οι κηδείες των θυμάτων της τραγωδίας αυτής που βύθισε τη Βόρεια Μακεδονία στο πένθος.



Σπαραγμός στις κηδείες των 59 θυμάτων

Σε ιδιαίτερα βαρύ κλίμα, χιλιάδες άνθρωποι στην πόλη Κότσανι, όσο και στα Σκόπια και σε άλλες πόλεις και χωριά στο ανατολικό τμήμα της χώρας (Στιπ, Ομπλέσεβο, Στρούμιτσα, Πρόμπιστιπ) είπαν το «τελευταίο αντίο» 59 θύματα της πυρκαγιάς σε νυχτερινό κλαμπ, στο Κότσανι τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής.

Ιδιαίτερα βαρύ ήταν το κλίμα κατά τις ταφές στα νεκροταφεία του Κότσανι, μίας πόλης 25.000 κατοίκων, σε απόσταση 100 χλμ. από τα Σκόπια, στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Τα περισσότερα από τα 59 θύματα (31) ήταν από την πόλη αυτή.

«Πολλοί από τους συγγενείς δεν άντεξαν την πίεση και στην εικόνα των φέρετρων που κατέφθαναν επί αρκετή ώρα στον χώρο της ταφής, λύγισαν και χρειάστηκε είτε να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, είτε να διακομιστούν με ασθενοφόρα του Ερυθρού Σταυρού στο νοσοκομείο» μετέδωσε η απεσταλμένη του ΑΠΕ στο Κότσανι, Σοφία Παπαδοπούλου.

Στα Σκόπια έγιναν οι ταφές τεσσάρων εκ των επτά μελών και συνεργατών του μουσικού συγκροτήματος χιπ-χοπ που είχε συναυλία στο νυχτερινό κλαμπ στο Κότσανι τη νύχτα μεταξύ Σαββάτου και Κυριακής, όπου κατά τη χρήση πυροτεχνημάτων ξέσπασε η φονική πυρκαγιά που στέρησε τη ζωή σε 59 ανθρώπους, οι περισσότεροι νεαρής ηλικίας. Στα Σκόπια, επίσης αρκετά καταστήματα δεν λειτούργησαν σήμερα.

Το υπουργείο Υγείας γνωστοποίησε σήμερα τα ονόματα και τις ηλικίες των 59 θυμάτων.Τα θύματα ήταν ηλικίας 16 έως 48 ετών. Έξι εξ αυτών ήταν ανήλικοι (16 και 17 ετών).

Η κυβέρνηση καταδίκασε τον μη διακριτικό τρόπο με τον οποίο ορισμένα ξένα μέσα ενημέρωσης κάλυψαν τις κηδείες στο Κότσανι.

«Καταδικάζουμε σθεναρά και απερίφραστα τις ανεύθυνες και ανήθικες ενέργειες ορισμένων ξένων ΜΜΕ κατά τα ρεπορτάζ τους για το τραγικό συμβάν στο Κοτσάνι. Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις μας για την τήρηση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, ορισμένα ξένα ΜΜΕ ξεπέρασαν σήμερα κάθε όριο ανθρωπιάς και αξιοπρέπειας στα ρεπορτάζ τους για τις τραγικές κηδείες στο Κοτσάνι» σημειώνεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Συνολικά, 26 άτομα έχουν συλληφθεί και προφυλακιστεί μέχρι στιγμής για το τραγικό συμβάν με την πυρκαγιά στο νυχτερινό κλαμπ, το οποίο δεν είχε νόμιμη άδεια λειτουργίας και δεν πληρούσε τις προδιαγραφές, ούτε τηρούσε τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Τόσο στα Σκόπια, όσο και στο Κότσανι και σε άλλες πόλεις πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, όπου οι συμμετέχοντες, πέραν της θλίψης που εκφράζουν για τα θύματα της πυρκαγιάς καταγγέλλουν την εκτεταμένη διαφθορά στη χώρα.

Ο πρωθυπουργός, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, σε χθεσινοβραδινή του συνέντευξη σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων ανέφερε ότι τις τελευταίες τρεις ημέρες έγιναν δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε περίπου 60 με 70 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στη χώρα από τους οποίους προέκυψε ότι τουλάχιστον τα μισά είτε δεν διέθεταν σχετική άδεια είτε δεν πληρούν τις απαραίτητες τεχνικές προδιαγραφές ασφαλής λειτουργίας τους. Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι σημείωσε ότι η τραγωδία στο Κότσανι ήταν σύμπτωμα της εκτεταμένης διαφθοράς στη χώρα και ανήγγειλε εκστρατεία καταπολέμησής της.

Δείτε επίσης:

Σκόπια: Απόγνωση και θρήνος στις κηδείες των 59 που χάθηκαν στη φωτιά στο κέντρο διασκέδασης

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Διαβάζονται τώρα

spot_img

More Articles Like This