Ο Ολεξάντρ Μερέζκο, Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής και Διακοινοβουλευτικής Συνεργασίας της Βερχόβνα Ράντα (ουκρανικό κοινοβούλιο), πιστεύει ότι ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου των ΗΠΑ, Στηβ Γουίτκοφ θα πρέπει να απομακρυνθεί από τη θέση του μετά τις «επαίσχυντες και συγκλονιστικές» δηλώσεις του για την Ουκρανία.
Όπως αναφέρει η «Ευρωπέισκα Πράβντα»/ Ευρωπαϊκή Αλήθεια, οι δηλώσεις του Μερέζκο έγιναν στο Radio Liberty.
Ο ουκρανός βουλευτής χαρακτήρισε τα λόγια του Βίτκοφ για «δημοψηφίσματα» στα ρωσικά κατεχόμενα εδάφη σε συνέντευξή του στον Τάκερ Κάρλσον «ντροπιαστικές, σοκαριστικές δηλώσεις».
«Μεταδίδει ρωσική προπαγάνδα. Και η ερώτησή μου είναι, ποιος είναι; Είναι απεσταλμένος του Τραμπ ή ίσως είναι απεσταλμένος του Πούτιν; Δεν έχω απάντηση σε αυτή την ερώτηση», πρόσθεσε.
Ο Μερέζκο πιστεύει ότι ο Τραμπ θα πρέπει «να απορρίψει αυτές τις δηλώσεις, γιατί έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών πρώτα και κύρια».
«Φυσικά, δεν μπορούμε να υπαγορεύσουμε στους Αμερικανούς φίλους μας ποιος πρέπει να τους εκπροσωπεί, αλλά αυτό το άτομο – πρέπει να απομακρυνθεί από αυτήν την αντιπροσωπεία, δεν πρέπει να είναι εκπρόσωπος του προέδρου. Επειδή είτε είναι εντελώς αντιεπαγγελματικός είτε απλώς επαναλαμβάνει τις αφηγήσεις του Πούτιν», ισχυρίζεται ο πολιτικός.
Πρόσφατα, ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Τάκερ Κάρλσον, αναγνώρισε πραγματικά τα «δημοψηφίσματα» που διεξήγαγε η Ρωσία στα κατεχόμενα το 2022.
Στην ίδια συνέντευξη, ο Γουίτκοφ δήλωσε ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι ασυμβίβαστη με μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία.
Μετά τη συνέντευξη με τον απεσταλμένο του Τραμπ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε την ακλόνητη υποστήριξή της για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και τόνισε ότι τα λεγόμενα «δημοψηφίσματα» που διεξήγαγε η Ρωσία στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας ήταν εντελώς στημένα, καταλήγει το ουκρανικό δημοσίευμα.
Δείτε επίσης:
- Σύνοδος Κορυφής: Διαφωνίες και παραδοξότητες
- «Βόμβες» από τον τελευταίο Πρέσβη της Ελλάδας στο Κίεβο: «Στο έλεος του Θεού οι Έλληνες της Ουκρανίας»