Συναγερμός επικρατεί εδώ και λίγη ώρα στo Saint-Dizier στην ανατολική Γαλλία, καθώς δύο μαχητικά αεροσκάφη τύπου Alpha Jet της Patrouille de France, του ακροβατικού αεροπορικού σμήνους επιδείξεων ακριβείας της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, συγκρούστηκαν μεταξύ τους στον αέρα, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης.
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν γαλλικά ΜΜΕ, οι δύο πιλότοι πρόλαβαν και εκτινάχθηκαν από τις καμπίνες τους, ωστόσο προς ώρας δεν έχει γίνει γνωστή η κατάστασή τους.
🚨 ALERTE INFO – Deux Alpha Jet de la Patrouille de France sont entrés en collision en plein vol d’entraînement, près de Saint-Dizier. Au moins un pilote s’est éjecté de son appareil. pic.twitter.com/OkB9f3WVCT
— Focus (@FocusFR_) March 25, 2025
«Μόλις σημειώθηκε ένα ατύχημα στο οποίο ενεπλάκησαν δύο Alpha Jets της Patrouille de France, κατά τη διάρκεια ασκήσεων», δήλωσε σχετικά ο Γάλλος υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιάν Λεκορνού.
Βίντεο που αναρτήθηκαν στα social media, δείχνουν δύο από τα έξι αεροσκάφη που συμμετείχαν στην άσκηση να συγκρούονται, με την πληροφορία ότι οι δύο πιλότοι πρόλαβαν να εκτιναχθούν από τα αεροσκάφη τους, να παραμένει ανεπιβεβαίωτη.
Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως οι δύο έμποροι πιλότοι όντως πρόλαβαν να πατήσουν τα κουμπιά εκτόξευσης των καθισμάτων τους, όπως και ο επιβάτης που βρίσκονταν στο ένα από τα δύο αεροσκάφη, και να απεγκλωβιστούν, δευτερόλεπτα προτού αυτά καταστραφούν ολοσχερώς.
Οι διασώστες τούς εντόπισαν να έχουν τις αισθήσεις τους, ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, και οι τρεις τους φέρονται να είναι βαριά τραυματισμένοι. Μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς συνέβη το ατύχημα, οι έρευνες, πάντως, είναι σε πλήρη εξέλιξη.