Στην άμεση στήριξη του ουκρανικού στρατού με την παράδοση στρατιωτικού υλικού, αξίας 5 δισ. ευρώ, δεσμεύτηκε η ΕΕ στην Σύνοδο Προθύμων για την Ουκρανία, η οποία διεξήχθη την Πέμπτη στο Παρίσι. Την Ένωση εκπροσώπησαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, και η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Η ΕΕ δεσμεύτηκε ότι θα συμβάλει στην άμεση συνδρομή του Κιέβου με την παράδοση 2 εκατομμυρίων βλημάτων πυρομαχικών πυροβολικού μεγάλου διαμετρήματος, καθώς και με εκταμιεύσεις του δανείου G7/ERA (ύψους 18 δισ. ευρώ).
Παράλληλα, τα κράτη μέλη έχουν δεσμευτεί από την αρχή του 2025 να παράσχουν πρόσθετη στρατιωτική στήριξη, ύψους 17 δισ. ευρώ στην Ουκρανία.
Επιπλέον, η ΕΕ δεσμεύεται ότι θα συνεχιστούν οι εργασίες για την ενίσχυση της αποστολής στρατιωτικής εκπαίδευσης (η EUMAM έχει εκπαιδεύσει μέχρι στιγμής 75.000 στρατιώτες). Παράλληλα θα ενισχυθεί η συνεργασία με την ουκρανική αμυντική βιομηχανία μέσω του νέου «Μέσου Υποστήριξης της Ουκρανίας» και του «SAFE».
Ο Αντόνιο Κόστα σε ανάρτησή του στο «Χ» τονίζει: «Ο καλύτερος τρόπος για να στηρίξουμε την Ουκρανία είναι να παραμείνουμε συνεπείς στον στόχο μας για μια συνολική κατάπαυση του πυρός και μια διαρκή και δίκαιη ειρήνη. Αυτό σημαίνει διατήρηση της πίεσης στη Ρωσία μέσω των κυρώσεων. Θα ήταν στρατηγικό λάθος να υποκύψουμε στον πειρασμό μιας πρόωρης άμβλυνσης των κυρώσεων».
Προσθέτει, δε, ότι «η ειρήνη μέσω της ισχύος» παραμένει η στρατηγική της ΕΕ, κάτι που απαιτεί την ενίσχυση της πολυεπίπεδης στήριξής μας προς την Ουκρανία: στρατιωτική, οικονομική, ενέργειακή, ανοικοδόμηση και ενταξιακή προοπτική.
Πυρά από Μόσχα
Την σφοδρή αντίδραση της Μόσχας προκάλεσε η Σύνοδος των Προθύμων για την Ουκρανία στο Παρίσι. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, τόνισε:
«Το Λονδίνο και το Παρίσι συνεχίζουν να εκκολάπτουν σχέδια για στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία. Όλα αυτά είναι μεταμφιεσμένα ως κάποιου είδους ειρηνευτική αποστολή».
Η Ζαχάροβα δήλωσε ακόμη ότι η Ρωσία είναι «κατηγορηματικά αντίθετη» στην ανάπτυξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία ως μέρος μιας «ειρηνευτικής» επιχείρησης και πως ένα τέτοιο σενάριο «κινδυνεύει να προκαλέσει μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ».
Δείτε επίσης:
- Σύνοδος Κορυφής για την Ουκρανία: Οι πρόθυμοι της ειρηνευτικής δύναμης και η Ελλάδα – Ποιος θα κάνει τι
- Ο Ζελένσκι βλέπει τα μελλούμενα! «Ο Πούτιν θα πεθάνει σύντομα και όλα θα τελειώσουν»
- Μετά τη συνάντηση με τον Ζελένσκι, ο Μακρόν ανακοίνωσε 2 δισ. ευρώ στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία
Κάποιος πρέπει να τους συνετίσει. Δεν έχουν επαφή με την πραγματικοτητα
Κάποιοι να πούν στις Βρυξέλλες ότι η ΕΕ είναι οικονομική και δεν έχουν αρμοδιότητα πολιτικής εκπροσώπησης. Δεν έχουν κάν εκλεγεί για αυτόν τον σκοπό και δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη για αυτόν τον σκοπό στα κιτάπια του ιδρυτικού της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ένωσης.
Δεν μας έφταναν όσοι ντόπιοι είναι επικίνδυνα ηλίθιοι, τώρα έχουμε και άλλους παρόμοιους …Ευρω-πέους.