«Η Κυπριακή κυβέρνηση ανησυχεί λόγω της λειψυδρίας που ξεκίνησε πριν από τους καλοκαιρινούς μήνες, συνεχίζει να απορρίπτει την προσφορά από την Κατεχόμενη Κύπρο να μοιράζεται νερό από την Τουρκία με το σκεπτικό ότι “θα εξαρτηθούμε από το τουρκικό νερό”», γράφει η τουρκική εφημερίδα Hürriyet.
Ουσιαστικά οι Τούρκοι προειδοποιούν την Κυπριακή Δημοκρατία ότι αν δεν πάρει νερό από τον αγωγό τους κινδυνεύει να διψάσει…
Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς στο ελεύθερο τμήμα της Κύπρου οι λίμνες έχουν αδειάσει μετά από τριετή ξηρασία, έχει τεθεί σε ανησυχία λόγω της λειψυδρίας που ξεκίνησε πριν φτάσουν οι καλοκαιρινοί μήνες.
Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, απορρίπτει την επανειλημμένη πρόταση του «προέδρου» του Ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, να μοιραστεί το νερό της Ανατολίας που προέρχεται από το Αναμούρ (της Μερσίνης) μέσω υποθαλάσσιου αγωγού, με το σκεπτικό ότι «θα εξαρτηθούμε από το τουρκικό νερό», όπως σημειώνεται.
«Κατάσταση έκτακτης ανάγκης»
Στο νησί της Κύπρου, όπου δεν υπάρχουν φυσικοί υδατικοί πόροι, οι Ελληνοκύπριοι καλύπτουν τις ανάγκες τους σε νερό με 6 λίμνες όπου συλλέγεται το νερό της βροχής και 5 συστήματα καθαρισμού θαλασσινού νερού, αναφέρει το τουρκικό δημοσίευμα.
Η κυπριακή κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά την ξηρασία που συνεχίστηκε φέτος και το ποσοστό πληρότητας στις λίμνες μειώθηκε στο 25%. Έχοντας πληροφορηθεί ότι είχαν απομείνει 46 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού στις λιμνούλες και ότι θα αδειάζονταν εντελώς τους καλοκαιρινούς μήνες, ο Ελληνοκύπριος ηγέτης Νίκος Χριστοδουλίδης έδωσε εντολή στους υπουργούς του «Κάνε ό,τι χρειάζεται, βρείτε νερό».
Το Υπουργείο Γεωργίας έχει περιορίσει τη χρήση νερού σε λίμνες για γεωργικούς σκοπούς, μειώνοντας την ποσόστωσή του κατά 37 τοις εκατό σε 32 εκατομμύρια τόνους ετησίως.
Το Υπουργείο Τουρισμού ετοίμασε πακέτο κινήτρων 8 εκατομμυρίων ευρώ για ξενοδοχεία που προετοιμάζονται για την τουριστική περίοδο για τη δημιουργία εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού. Δημιούργησε ένα ειδικό ταμείο για τη μείωση των απωλειών νερού από τους παλιούς αγωγούς.
Η υπουργός Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου, δήλωσε ότι λόγω των περιορισμών που επιβάλλονται στους αγρότες, δεν θα είναι δυνατή η νέα φύτευση, οι τιμές των τροφίμων θα αυξηθούν και θα υπάρξουν διακοπές νερού στις πόλεις κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
«Δεν θέλουμε τουρκικό νερό»
Η Τουρκία και η Κατεχόμενη από τον τουρκικό στρατό Κύπρος, προσφέρουν στην κυπριακή κυβέρνηση εδώ και χρόνια να «μοιράζονται» το νερό του ποταμού Δράκου, που φτάνει στο Κατεχόμενο βόρειο τμήμα του νησιού, μέσω ενός αιωρούμενου συστήματος υποβρύχιων σωληνώσεων από το Αναμούρ, που ονομάστηκε έργο του αιώνα.
Το Νερό της Ανατολίας, το οποίο διέρχεται από τη θάλασσα μήκους 80 χιλιομέτρων μεταξύ της Τουρκίας και του Κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου, μέσω ενός συστήματος αιωρούμενων σωλήνων, μεταφέρει 75 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ετησίως στο φράγμα στην πόλη της Κερύνειας στην Κατεχόμενη Κύπρο.
Δεν υπάρχει φυσική πηγή νερού στο νησί της Κύπρου, το οποίο έχει βιώσει αλλεπάλληλες ξηρασίες τα τελευταία χρόνια.
*Φωτογραφία αρχείου
Δείτε επίσης:
- Πρόσκληση Μακρόν σε Χριστοδουλίδη για συμμετοχή σε διάσκεψη για την Ουκρανία
- Στα χνάρια του Τσάφου και η HuffPost! Ύπουλη προβολή του ψευδοκράτους και του κατοχικού ηγέτη!
Ο τίτλος σας είναι εντελώς παραπλανητικός και άστοχος! Στο δημοσίευμα οι Τούρκοι δεν “απειλούν” ότι “θα στεγνώσουν την Κύπρο” , όπως βλακωδώς γράφετε! Ο τίτλος παραπέμπει τον αναγνώστη ότι με κάποιο τρόπο θα πάρουν οι Τούρκοι το νερό που ούτως ή άλλως δεν έχει η Κύπρος! Οι Τούρκοι προσφέρουν νερό και η Κυπριακή κυβέρνηση δεν το δέχεται! Εάν η Κυπριακή κυβέρνηση ζητούσε η ίδια νερό και το ψευδοκράτος δεν δέχονταν να της δώσει, αυτό θα ήταν απειλή! Ανόητοι!