Κλιμακώνεται η βία στη Λωρίδα της Γάζας, με το Ισραήλ να συνεχίζει με αμείωτη ένταση τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις και τη Χαμάς να απορρίπτει το ενδεχόμενο αφοπλισμού. Η ανθρωπιστική κρίση βαθαίνει, καθώς οι άμαχοι πληρώνουν το βαρύτερο τίμημα, με τις απώλειες να αυξάνονται καθημερινά. Η πρόσφατη πρόταση για κατάπαυση του πυρός που τέθηκε στο τραπέζι από τους διεθνείς μεσολαβητές δεν έχει ακόμη αποδώσει καρπούς, ενώ οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται, πλήττοντας ακόμη και περιοχές όπου φιλοξενούνται εκτοπισμένοι πολίτες.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εμμένει στη στρατιωτική πίεση, απαιτώντας την πλήρη παράδοση της Χαμάς, ενώ παράλληλα βρίσκεται αντιμέτωπος με έντονες διεθνείς αντιδράσεις. Χθες, απαίτησε από το τρομοκρατικό κίνημα να «καταθέσει τα όπλα», υποσχόμενος πως κατόπιν θα επιτραπεί στους ηγέτες του κινήματος να φύγουν από το θύλακα, την ώρα που ο στρατός του συνεχίζει να βομβαρδίζει χωρίς σταματημό τον παλαιστινιακό θύλακο υπό πολιορκία.
Βομβαρδισμός της ισραηλινής αεροπορίας στοχοποίησε σπίτι και σκηνή όπου διέμεναν εσωτερικά εκτοπισμένοι στη Χαν Γιούνις (νότια), με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οκτώ άνθρωποι, ανάμεσά τους πέντε παιδιά, την πρώτη ημέρα του Έιντ αλ Φιτρ, της γιορτής του τέλους του μήνα του ραμαζανιού, σύμφωνα με τον Μαχμούντ Μπασάλ, εκπρόσωπο της πολιτικής προστασίας.
«Ο κόσμος γιορτάζει το Έιντ κι εμείς φέρνουμε τα παιδιά μας στο νεκροτομείο. Για πόσο ακόμη θα κρατήσει αυτή η κατάσταση;» φώναζε στο νεκροτομείο του νοσοκομείου Νάσερ ο Μοχάμεντ αλ Κάντι, που έχασε την αδελφή του και τον ανιψιό του στον βομβαρδισμό στη Χαν Γιούνις.
Νέα πρόταση για ανακωχή
Τόσο η Χαμάς, όσο και το Ισραήλ έκαναν γνωστό προχθές πως έλαβαν νέα πρόταση για ανακωχή από τους μεσολαβητές -Αίγυπτος, Κατάρ, ΗΠΑ- που προβλέπει να επανέλθει σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός και να απελευθερωθούν όμηροι που είχαν απαχθεί κατά την έφοδο της 7ης Οκτωβρίου 2023 και παραμένουν στην αιχμαλωσία στη Λωρίδα της Γάζας.
«Σε ό,τι αφορά τη Χαμάς στη Γάζα, η στρατιωτική πίεση φέρνει αποτέλεσμα (…) Μπορούμε να δούμε να εμφανίζονται ρήγματα», έκρινε ο κ. Νετανιάχου κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού του συμβουλίου χθες και συνέχισε: «Η Χαμάς πρέπει να καταθέσει τα όπλα. Οι ηγέτες της (κατόπιν) θα επιτραπεί να φύγουν».
Νωρίτερα, το Σάββατο, ανώτερο στέλεχος της Χαμάς, ο Χαλίλ αλ Χάγια, ανέφερε ότι το κίνημά του ενέκρινε νέα πρόταση για κατάπαυση του πυρός που παρουσίασαν οι μεσολαβητές και κάλεσε το Ισραήλ να τη δεχτεί επίσης. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι «τα όπλα της αντίστασης» παραμένουν «κόκκινη γραμμή».
Το Ισραήλ από την πλευρά του επιβεβαίωσε μόνο πως έλαβε την πρόταση, υπογραμμίζοντας πως θα προχωρήσει στην υποβολή αντιπρότασης, χωρίς άλλες διευκρινίσεις. Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός εξασφαλίστηκε από τους μεσολαβητές έπειτα από μήνες δύσκολων έμμεσων διαπραγματεύσεων. Οι συνομιλίες για τη συνέχεια της συμφωνίας δεν επέτρεψαν να γεφυρωθούν τα χάσματα ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές.
Δίχως τέλος οι νεκροί – Τεράστια ανθρωπιστική κρίση
Την Κυριακή, η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε τον εντοπισμό 15 σορών εργαζομένων σε υπηρεσίες άμεσης βοήθειας. Τα θύματα σκοτώθηκαν στις 23 Μαρτίου, όταν ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε πυρά εναντίον ασθενοφόρων στην πόλη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός παραδέχτηκε πως έπληξε τα ασθενοφόρα, ισχυριζόμενος ωστόσο ότι τα οχήματα θεωρήθηκαν «ύποπτα».
Η Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΟΣΕΣ) εξέφρασε την οργή της για το περιστατικό, καταδικάζοντας με ανακοίνωσή της τους θανάτους των διασωστών.
Ο πόλεμος έχει οδηγήσει σε βαθιά ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας, όπου περίπου 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, με τους περισσότερους να έχουν εκτοπιστεί πολλές φορές. Παρά την προσωρινή κατάπαυση του πυρός, το Ισραήλ έχει απαγορεύσει από τις 2 Μαρτίου την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακο, επιδεινώνοντας την κατάσταση.