Έντονη είναι η κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για να σωθούν όσοι άνθρωποι βρίσκονται κάτω από τα ερείπια του καταστροφικού σεισμού των 7,7 Ρίχτερ που έπληξε την Μιανμάρ και την Ταϊλάνδη. Όσο περνά ο χρόνος μπορεί οι ελπίδες να λιγοστεύουν, ωστόσο ένα θαύμα γεννήθηκε από τη διάσωση ενός μικρού παιδιού και μιας γυναίκας έπειτα από 60 ώρες κάτω από τα συντρίμια ξενοδοχείου, αλλά και ενός 24χρονου μετά από 40 ώρες.
4 survivors have been saved by Chinese rescue team in Mandalay, Myanmar. Rescue efforts continue at full speed! pic.twitter.com/r8dY2l2UEC
— Yu Jing (@ChinaSpox_India) March 31, 2025
Συγκεκριμένα, τις πρώτες πρωινές ώρες οι ελπίδες αναπτερώθηκαν στη Μιανμάρ όταν μετά από πεντάωρη επιχείριση, σύμφωνα με την κινεζική πρεσβεία, διασώστες κατάφεραν να βγάλουν μια γυναίκα από τα ερείπια του ξενοδοχείου Great Wall στην Μανταλάι. Η Κίνα περιλαμβάνεται μεταξύ των χωρών, που έχουν στείλει προσωπικό για να συνδράμει στις προσπάθειες διάσωσης, αλλά και βοήθεια. Βίντεο καταγράφει τη στιγμή που το πλήθος ξεσπά σε χειροκροτήματα καθώς οι διασώστες μεταφέρουν το φορείο με τη γυναίκα, που νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση, σύμφωνα με την πρεσβεία.
Σε ολόκληρη την κεντρική Μιανμάρ ομάδες διασωστών συνεχίζουν τις προσπάθειες απεγκλωβισμού επιζώντων του σεισμού από τα ερείπια αναρίθμητων κτιρίων που κατέρρευσαν. Χθες, Κυριακή διασώστες ανέσυραν από τα χαλάσματα συγκροτήματος κατοικιών μια εγκλωβισμένη επί δύο ημέρες έγκυο. Χρειάστηκε να της κόψουν το πόδι για να την απελευθερώσουν, αλλά δυστυχώς λίγο αργότερα η γυναίκα υπέκυψε στα τραύματά της. Οι Αρχές της Μιανμάρ εκφράζουν φόβους ότι υπάρχουν πολλοί ακόμη εγκλωβισμένοι στα ερείπια του 12ώροφου κτιρίου.
Αλλά και στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, Μπανγκόγκ, συνεχίζονται οι προσπάθειες διάσωσης 76, όπως πιστεύεται, εργαζομένων στα ερείπια υπό ανέγερση ουρανοξύστη 30 ορόφων, που κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος κατά τον σεισμό των 7,7 βαθμών της Παρασκευής. Μπορεί ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων στη Μιανμάρ να ξεπερνά τα 1.700, αλλά σύμφωνα με τη Wall Street Journal οι νεκροί έχουν φθάσει τους 2.028, αν και προγνωστικό μοντέλο της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ εκτιμά ότι ο αριθμός τους μπορεί να ξεπεράσει τις 10.000 και οι ζημιές να υπερβούν την ετήσια οικονομική παραγωγή της χώρας. Βοήθεια από το εξωτερικό άρχισε να φτάνει το Σαββατοκύριακο μετά το σπάνιο αίτημα της απομονωμένης διεθνώς χούντας της Μιανμάρ. Η Κίνα και η Ρωσία, δύο σύμμαχοι της χούντας, έχουν στείλει βοήθεια και προσωπικό, ενώ η Ινδία, η Ταϊλάνδη, η Μαλαισία και η Σιγκαπούρη έχουν στείλει επίσης βοήθεια.
Οι ΗΠΑ έχουν επίσης υποσχεθεί βοήθεια δύο εκατ. δολαρίων «μέσω οργανώσεων ανθρωπιστικής βοήθειας που εδρεύουν στη Μιανμάρ». Σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι μια ομάδα αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης από την USAID μεταβαίνει στη Μιανμάρ. Ο σεισμός χτύπησε ενώ πολλές ανθρωπιστικές υπηρεσίες περιόριζαν τις δράσεις τους στη Μιανμάρ μετά τις περικοπές του Ντόναλντ Τραμπ στην USAID. Οι καταστροφές από τον σεισμό ήλθαν να επιτείνουν την εξαθλίωση στην καθημαγμένη από τον εμφύλιο Μιανμάρ, έναν αδελφοκτόνο πόλεμο που ξέσπασε όταν το 2021 η χούντα ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης Αούνγκ Σαν Σούου Κίι. Ομάδα ανταρτών κατήγγειλε ότι δυνάμεις της χούντας συνεχίζουν και μετά τον σεισμό τις αεροπορικές επιθέσεις σε χωριά με τον υπουργό Εξωτερικών της Σιγκαπούρης να ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός.
Διαβάστε ακόμα:
Σβήνουν οι ελπίδες για ζωντανούς στη Μιανμάρ: Περισσότεροι από 1.700 νεκροί, εκατοντάδες αγνοούμενοι