Η επερχόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας δηλώνει ότι θα πιέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει σοβαρά μέτρα εναντίον των χωρών που παραβιάζουν τους βασικούς ευρωπαϊκούς κανόνες — με σαφή αναφορά στην Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν.
Η συντηρητική παράταξη του μελλοντικού καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς και οι σοσιαλδημοκράτες (SPD) έχουν συμφωνήσει να ζητήσουν από την ΕΕ να αναστείλει την χρηματοδότηση και να αφαιρέσει τα δικαιώματα ψήφου από χώρες που παραβιάζουν τις αρχές του κράτους δικαίου, σύμφωνα με το προσχέδιο της συμφωνίας του συνασπισμού που είδε το POLITICO.
Αν και η Ουγγαρία δεν αναφέρεται ρητά, το προσχέδιο αναφέρεται ξεκάθαρα στη χώρα που κατηγορείται για καταπάτηση δημοκρατικών κανόνων, περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου και περιορισμό της ανεξαρτησίας των δικαστών.
Οι Γερμανοί πολιτικοί, οι οποίοι διαπραγματεύονται την σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, έχουν καταλήξει σε έναν κατάλογο αρχών για το μέλλον της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, η επιθυμία τους να ασκήσουν πίεση στην ΕΕ για την αντιμετώπιση της Ουγγαρίας και άλλων χωρών που παραβιάζουν τους βασικούς κανόνες, αποτελεί μέρος μιας σειράς συμφωνιών που αφορούν θέματα όπως η πολιτική μετανάστευσης, η απολιγνιτοποίηση και η κοινωνική πρόνοια.
Οι διαπραγματευτές του συνασπισμού συμφώνησαν ότι τα υπάρχοντα προστατευτικά μέτρα, όπως οι διαδικασίες παραβάσεων και η αναστολή της χρηματοδότησης της ΕΕ, πρέπει να εφαρμόζονται πιο αυστηρά από ό,τι στο παρελθόν.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ενεργοποιήσει την πρώτη φάση της διαδικασίας του Άρθρου 7 κατά της Ουγγαρίας το 2018 για σοβαρές παραβιάσεις των αξιών της ΕΕ και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, αλλά η διαδικασία έχει σταματήσει λόγω των πολιτικών διαφορών μεταξύ των κρατών μελών.
Το 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε στην μπλοκάρισμα περίπου 22 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουγγαρία, λόγω ανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, ενώ πέρυσι αποδέσμευσε πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ, προκαλώντας αντιδράσεις.
Η φιλία του Όρμπαν με τη Μόσχα είναι επίσης σημείο τριβής, καθώς η Βουδαπέστη χρησιμοποιεί το βέτο της για να μπλοκάρει κυρώσεις σε Ρώσους. Προκειμένου να παρακαμφθεί αυτό το βέτο, η επερχόμενη γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί να προωθήσει την επέκταση της ψηφοφορίας με αυξημένη πλειοψηφία στο Συμβούλιο της ΕΕ για θέματα της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας, όπως οι κυρώσεις.
Η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει επίσης να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην ΕΕ, χρησιμοποιώντας το “Τρίγωνο της Βαϊμάρης” — μια χαλαρή συμμαχία Γαλλίας, Γερμανίας και Πολωνίας — για να διαμορφώσει την πολιτική της ΕΕ.
Μέσα από τις διαπραγματεύσεις για το μελλοντικό συνασπισμό, οι Γερμανοί πολιτικοί προτίθενται να αποφύγουν τις “αποχές” στις σημαντικές ψηφοφορίες της ΕΕ και να αναλάβουν πιο ξεκάθαρη θέση για τα μεγάλα ευρωπαϊκά θέματα.
Δείτε Επίσης:
Ουτε 2 χρόνια δεν έχει ακόμη ζωή η ΕΕ με αυτά τα κλαρίνα που την διοικούν
Ποιος είσαι εσύ ρε κόπανε που θα καταργήσεις το ευρωπαϊκό δίκαιο και τους θεμελιώδεις νομικούς κανόνες της Ε.Ε; Μήπως απόγονος των ΝΑΖΙ;