Η Μαρίν Λεπέν, επικεφαλής του κόμματος Εθνική Συσπείρωση (RN) και φαβορί στην κούρσα για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, καταδικάστηκε σήμερα, Δευτέρα 31/3, σε πενταετή στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων της, γεγονός που, κατά τα φαινόμενα, την αποκλείει από τα διεκδικήσει το προεδρικό χρίσμα.
Ωστόσο, παρά την καταδίκη της, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μέχρι να οριστικοποιηθεί το τι ακριβώς θα της συμβεί, καθώς, σε περίπτωση νέας δίκης το 2026, μια αθωωτική απόφαση θα της επιτρέψει να είναι κανονικά και με τον νόμο υποψήφια στις προεδρικές εκλογές του 2027!
Ειδικότερα, σύμφωνα με το γαλλικό δίκτυο BFMTV, η Λεπέν, η οποία αρνείται -φυσικά- τις κατηγορίες, καταδικάστηκε για υπεξαίρεση ευρωπαϊκών κονδυλίων σε πέντε χρόνια απαγόρευσης εκλογιμότητας με άμεση ισχύ, τέσσερα χρόνια φυλάκισης, τα δύο εκ των οποίων χωρίς αναστολή, αλλά με τη δυνατότητα να εκπληρωθούν με «βραχιολάκι», και σε χρηματικό πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ.
Marine Le Pen pourra-t-elle se présenter en 2027? Après sa condamnation, les 3 scénarios sur la tablehttps://t.co/v677o6HdzN pic.twitter.com/O80KjhA28J
— BFMTV (@BFMTV) March 31, 2025
Η ποινή αυτή σημαίνει ότι παραμένει μεν βουλευτής, αλλά για τα επόμενα πέντε χρόνια δεν θα μπορεί να θέσει υποψηφιότητα σε οποιεσδήποτε εκλογές. Μάλιστα, ακόμη κι αν η επικεφαλής του RN ασκήσει έφεση, η εκτέλεση της ποινής δεν αναστέλλεται.
Ως εκ τούτου, τα τρία πιθανά σενάρια για το πολιτικό μέλλον της Μαρίν Λεπέν είναι τα ακόλουθα:
- Πρώτο σενάριο: Αθώωση σε δεύτερο βαθμό
Η πρώτη επιλογή της Μαρίν Λεπέν σε περίπτωση έφεσης είναι φυσικά η αθώωσή της. Αυτό θα ήταν το ιδανικό σενάριο, που θα της επέτρεπε να αθωωθεί από τα δικαστήρια και να μπορέσει να κατέβει στην κούρσα για το Μέγαρο των Ηλυσίων. Αυτή η υπόθεση, ωστόσο, φαίνεται απίθανη, δεδομένης της σκληρής απόφασης του δικαστηρίου του Παρισιού.
Το δικαστήριο εκτίμησε ότι η συνολική ζημία από την υπεξαίρεση ευρωπαϊκών κονδυλίων ανήλθε σε 2,9 εκατομμύρια ευρώ, βάζοντας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «να αναλάβει την ευθύνη ανθρώπων που στην πραγματικότητα εργάζονταν για το ακροδεξιό κόμμα». Η Μαρίν Λεπέν, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, βρισκόταν «στο κέντρο ενός οργανωμένου συστήματος». Η Εισαγγελία είχε ήδη ζητήσει, από τον περασμένο Νοέμβριο, ιδιαίτερα αυστηρές ποινές για τη Μαρίν Λεπέν.
Ωστόσο, ακόμη και αν αθωωθεί η Μαρίν Λεπέν, η κατάσταση θα περιπλέξει τη συλλογή των 500 υπογραφών από δημάρχους που απαιτούνται για να θέσει υποψηφιότητα για την Προεδρία. Ευρύτερα, η ποινική δυσφήμιση θα μπορούσε να αντανακλάται στην ίδια, η οποία εδώ και καιρό κάνει προεκλογική εκστρατεία για την ακεραιότητά της. Μάλιστα, το 2013, η Μαρίν Λεπέν είχε ζητήσει την ισόβια έκπτωση των εκλεγμένων αξιωματούχων που καταδικάζονται για υπεξαίρεση δημόσιων πόρων.
- Δεύτερο σενάριο: Διατήρηση της ποινής και σε δεύτερο βαθμό
Οι δικαστές θα μπορούσαν να αποφασίσουν κατά την έφεση να επικυρώσουν την ποινή μη επιλεξιμότητας με άμεση εκτέλεση. Η Μαρίν Λεπέν θα μπορούσε τότε να αποφασίσει να ασκήσει έφεση, αλλά αυτό δεν θα άλλαζε το γεγονός ότι η ποινή της θα συνέχιζε να ισχύει αν επιβεβαιωνόταν η ίδια ποινή.
Με άλλα λόγια, αυτό θα σήμαινε τότε το τέλος της δυνατότητάς της να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2027. Από εκεί και πέρα, η πόρτα θα άνοιγε για τον Ζορντάν Μπαρντελά. Για πρώτη φορά, ο ίδιος δήλωσε, το βράδυ της Κυριακής (30/3), στο BFMTV ότι η αρχηγός του κινήματος έχει «την ικανότητα να γίνει πρόεδρος της Δημοκρατίας».
Ενδεχόμενη συμμετοχή του υπαρχηγού της στην προεδρική κούρσα θα σηματοδοτούσε μια νέα θέση για τη Μαρίν Λεπέν, η οποία έχει χτίσει ένα μεγάλο μέρος της καριέρας της πάνω στην επιθυμία της να γίνει αρχηγός του κράτους. Η δεύτερη πιθανότητα σε αυτό το σενάριο είναι να καταδικαστεί και στον δεύτερο βαθμό, αλλά με μικρότερη ποινή, όπως το ένα έτος αποκλεισμού με άμεση εκτέλεση.
Σε αυτή την περίπτωση, θα έχει ήδη εκτίσει την ποινή της και θα μπορούσε να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος της Γαλλίας.
- Τρίτο σενάριο: Χωρίς άμεση ισχύ η απαγόρευση εκλογιμότητας
Οι δικαστές θα μπορούσαν να αποφασίσουν σε δεύτερο βαθμό να διατηρήσουν την ποινή της απαγόρευσης εκλογιμότητας που επιβλήθηκε στην επικεφαλής των βουλευτών του RN, χωρίς όμως να εκδώσουν άμεση ισχύ.
Συγκεκριμένα, η Μαρίν Λεπέν θα μπορούσε πιθανότατα να προσφύγει τότε στο Ακυρωτικό Δικαστήριο, αναστέλλοντας την ποινή αυτή μέχρι τη νέα δίκη. Αυτό θα την άφηνε ελεύθερη να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία, παρά το γεγονός ότι η εικόνα της έχει πληγεί από τη δικαστική διαδικασία. Αν έφτανε στο Μέγαρο των Ηλυσίων, θα ήταν τότε ανέγγιχτη.
Η αρχηγός του κράτους επωφελείται από το λεγόμενο ακαταδίωκτο, το οποίο εμποδίζει οποιαδήποτε διοικητική, αστική ή ποινική διαδικασία εναντίον της κατά τη διάρκεια της θητείας της, ακόμη και για πράξεις που διαπράχθηκαν πριν από αυτή. Ωστόσο, οι διαδικασίες θα συνεχιστούν στο τέλος της θητείας της.
Μένει να δούμε αν η ίδια θα θελήσει ακόμη να θέσει υποψηφιότητα και αν δεν θα κρίνει τον εαυτό της εκ των προτέρων έκπτωτο λόγω της καταδίκης της.
- Δείτε επίσης: Ένοχη η Μαρίν Λεπέν για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος!
Το σιχαμένο φιλελε-φτεράτο προστατεύει τη δημοκρατία καταργώντας την. Πολύ αποτελεσματικό.
Μοντέλο Ρουμανίας εφαρμόζεται και στη Γαλλία. Με τι μούτρα να καταδικάσουν τον Ερντογάν;;