Οι σπάνιες γαίες της Ρωσίας: Πλούτος, κοιτάσματα και στρατηγική σημασία

Με αυτά τα τεράστια αποθέματα, η Ρωσία μπαίνει δυναμικά στο παγκόσμιο ενεργειακό και τεχνολογικό παιχνίδι, διαπραγματευόμενη ήδη με τις ΗΠΑ για πιθανή συνεργασία σε έργα σχετιζόμενα με τις σπάνιες γαίες.

Must Read

Η Ρωσία κατέχει τεράστιες ποσότητες σπάνιων γαιών και μετάλλων, με εκτιμήσεις να ανεβάζουν τα αποθέματά της στα 658 εκατομμύρια τόνους, εκ των οποίων έως και 28,7 εκατομμύρια τόνοι αφορούν σπάνιες γαίες ζωτικής σημασίας για την υψηλή τεχνολογία, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την άμυνα.

Με το 20% των παγκόσμιων αποθεμάτων να βρίσκεται στη Ρωσία, η χώρα κατατάσσεται δεύτερη μετά την Κίνα, που κατέχει περίπου 44 εκατομμύρια τόνους. Παρά τον πλούτο αυτό, τα περισσότερα κοιτάσματα παραμένουν ανεκμετάλλευτα, διασκορπισμένα από την Αρκτική και τη Σιβηρία έως περιοχές όπως το Ντονμπάς.

Ορισμένα από τα πιο πολύτιμα στοιχεία περιλαμβάνουν το ύττριο, που εντοπίζεται στην Κόλα, τη Ζαβαϊκάλια και τα Ιλμένια Όρη στα Ουράλια, χρησιμοποιούμενο σε υπεραγώγιμους και κράματα υψηλής αντοχής. Το λανθάνιο, που βρίσκεται κυρίως στην Κόλα και τα Ιλμένια Όρη, είναι βασικό συστατικό σε μπαταρίες υβριδικών αυτοκινήτων και φακούς κάμερας. Το νεοδύμιο, με σημαντικά κοιτάσματα στην Κόλα και τη Γιακουτία (κοντά στο κοίτασμα Τομτόρ), είναι απαραίτητο για πανίσχυρους μαγνήτες ηλεκτροκινητήρων και ανεμογεννητριών.

Εξίσου σημαντικό είναι το δυσπρόσιο, το οποίο εντοπίζεται στην Κόλα, τη Γιακουτία και τη Ζαβαϊκάλια, κρίσιμο για μαγνήτες ηλεκτρικών οχημάτων και ρυθμιστικές ράβδους πυρηνικών αντιδραστήρων. Το σερίο, παρόν στις ίδιες περιοχές και στα νότια Ουράλια, χρησιμοποιείται σε ειδικούς μαγνήτες για την αεροδιαστημική και την άμυνα. Αν και δεν ανήκει αυστηρά στις σπάνιες γαίες, το λίθιο έχει ιδιαίτερη σημασία για τη «πράσινη μετάβαση» της Δύσης. Η Ρωσία διαθέτει σημαντικά αποθέματα στη Ζαβαϊκάλια, τα Ουράλια, το Ντονέτσκ και τη Ζαπορίζια, με το Ντονέτσκ να φιλοξενεί ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα λιθίου της Ευρώπης, στο πρόσφατα απελευθερωμένο κοίτασμα Σεβτσένκο.

Με αυτά τα τεράστια αποθέματα, η Ρωσία μπαίνει δυναμικά στο παγκόσμιο ενεργειακό και τεχνολογικό παιχνίδι, διαπραγματευόμενη ήδη με τις ΗΠΑ για πιθανή συνεργασία σε έργα σχετιζόμενα με τις σπάνιες γαίες. Αν η χώρα αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητές της, μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα στην παγκόσμια αγορά στρατηγικών μετάλλων, προσφέροντας μια εναλλακτική στις μονοπωλιακές προμήθειες της Κίνας.

Δείτε Επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img
spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This