Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι η Κίνα και η Ινδία πρέπει να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε τομείς όπως το εμπόριο και άλλα πεδία, στο πλαίσιο της 75ης επετείου της ίδρυσης των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Σι, σε συγχαρητήρια μηνύματά του προς την Πρόεδρο της Ινδίας, Ντρουπάδι Μουρμού, επεσήμανε ότι η Ινδία και η Κίνα είναι «σημαντικά μέλη του Παγκόσμιου Νότου» και βρίσκονται σε κρίσιμη φάση εκσυγχρονισμού, γεγονός που καθιστά τη συνεργασία τους σημαντική για την επιτυχία και των δύο χωρών.
Ο Σι αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη για μια «συνεργατική χορογραφία» μεταξύ των δύο χωρών, παρομοιάζοντας τη σχέση τους με τον «χορό του δράκου και του ελέφαντα», μια αναφορά που υπογραμμίζει τη δύναμη και τη σημασία της συνεργασίας τους. Αντίστοιχα, ο Κινέζος εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γκουό Τζιακούν, δήλωσε ότι η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ινδία και να αντιμετωπίσει τις διμερείς σχέσεις με στρατηγική και μακροπρόθεσμη προοπτική, ενισχύοντας την αμοιβαία εμπιστοσύνη και εντείνοντας τις ανταλλαγές και τη συνεργασία στους διάφορους τομείς.
Η Κίνα παραμένει ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ινδίας, με το διμερές εμπόριο να φτάνει τα 138,48 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024, αλλά υπάρχουν ανησυχίες για το επιχειρηματικό περιβάλλον. Ο νέος Κινέζος Πρέσβης στην Ινδία, Σιου Φεϊχόνγκ, εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ινδία θα δημιουργήσει ένα πιο φιλόξενο περιβάλλον για τις κινεζικές επιχειρήσεις, κάτι που θα ενισχύσει τα αμοιβαία οφέλη για τις δύο χώρες. Ο Σιου προσέθεσε ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να εισάγει περισσότερα ινδικά προϊόντα που ταιριάζουν στην κινεζική αγορά και να καλωσορίσει περισσότερες ινδικές επιχειρήσεις να αναζητήσουν ευκαιρίες συνεργασίας στην Κίνα.
Η δήλωση αυτή του Κινέζου Προέδρου είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς έρχεται σε μια περίοδο που ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει προκαλέσει αναστάτωση με το σχέδιο «Ανταποδοτικών Δασμών», το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή στις 2 Απριλίου. Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα κατηγορήσει την Κίνα και την Ινδία για υψηλούς δασμούς και έχει δεσμευτεί να επιβάλει παρόμοια μέτρα κατά αυτών των χωρών.
Επιπλέον, η ανακοίνωση έρχεται λίγες ημέρες μετά τη νέα σειρά διπλωματικών συνομιλιών μεταξύ Ινδίας και Κίνας στο Πεκίνο, με επίκεντρο την αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων και την επανέναρξη της διασυνοριακής συνεργασίας και ανταλλαγών. Ένα από τα θετικά βήματα στις σχέσεις Ινδίας και Κίνας είναι η πιθανή επανέναρξη της περιοδείας Kailash Mansarovar, η οποία είχε διακοπεί μετά την αντιπαράθεση στο Λαντάκ το 2020. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ινδίας, Ραντχίρ Τζάισουαλ, δήλωσε ότι η περιοδεία αναμένεται να ξεκινήσει το 2025, αν και οι συζητήσεις για τις λεπτομέρειες και τις διαδικασίες της παραμένουν σε εξέλιξη.
Δείτε Επίσης: