Η Ρουμανία βρίσκεται στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής μετά από μια πρωτοφανή απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας, η οποία έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του έγκριτου μέσου Politico, η απόφαση του δικαστηρίου να αποκλείσει μια υποψήφια από τις εκλογές, με την αιτιολογία ότι απείλησε τη θέση του Βουκουρεστίου σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, έχει χαρακτηριστεί από πολλούς -λανθασμένα φυσικά- ως «Πουτινικού τύπου» παρέμβαση. Η κίνηση αυτή έχει πυροδοτήσει κατηγορίες για κατάλυση της δημοκρατίας και εγκαθίδρυση ενός καθεστώτος που θυμίζει χούντα.
Η απόφαση που ταρακούνησε τη Ρουμανία
Το ανώτατο δικαστήριο της Ρουμανίας αποφάσισε να αποκλείσει την εν λόγω υποψήφια από την εκλογική διαδικασία, επικαλούμενο δηλώσεις της που θεωρήθηκαν ακραίες και επικίνδυνες για τη διεθνή θέση της χώρας. Συγκεκριμένα, η υποψήφια φέρεται να εξέφρασε αντισημιτικές απόψεις, ενώ παράλληλα απείλησε να απομακρύνει τη Ρουμανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, δύο πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες. Το δικαστήριο έκρινε ότι η συμμετοχή της στις εκλογές θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα και τη διεθνή αξιοπιστία της Ρουμανίας.
Ωστόσο, η απόφαση αυτή δεν έμεινε χωρίς αντίδραση. Οι αντίπαλοί της υποψήφιας, αλλά και ευρύτερα πολιτικοί κύκλοι, κατηγορούν το δικαστήριο ότι υπερέβη τις αρμοδιότητές του, παρεμβαίνοντας με τρόπο που παραβιάζει τις δημοκρατικές αρχές. «Το δικαστήριο δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίζει ποιος μπορεί και ποιος δεν μπορεί να συμμετέχει στις εκλογές με βάση τις απόψεις του», δήλωσε εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης, προσθέτοντας ότι η κίνηση αυτή θυμίζει πρακτικές που παρατηρούνται σε αυταρχικά καθεστώτα, όπως αυτό του Βλαντιμίρ Πούτιν στη Ρωσία.
Το Politico ρίχνει λάδι στη φωτιά
Το δημοσίευμα του Politico, με τίτλο «Unprecedented ‘Putin-style’ top court ruling rocks Romanian election», έριξε φως στην υπόθεση, χαρακτηρίζοντας την απόφαση του δικαστηρίου ως «άνευ προηγουμένου» και «Πουτινικού τύπου». Το άρθρο υπογραμμίζει ότι η παρέμβαση του δικαστηρίου όχι μόνο παραβιάζει την ελευθερία της πολιτικής έκφρασης, αλλά θέτει και σοβαρά ερωτήματα για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στη Ρουμανία. «Οι δικαστές αποφάσισαν να αποκλείσουν την υποψήφια επειδή απείλησε τη θέση του Βουκουρεστίου σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, αλλά οι αντίπαλοί της υποστηρίζουν ότι το δικαστήριο υπερέβη τα όριά του», αναφέρει χαρακτηριστικά το Politico.
Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις, καθώς η Ρουμανία θεωρείται μια από τις πιο σταθερές δημοκρατίες στην περιοχή των Βαλκανίων, παρά τα προβλήματα διαφθοράς και θεσμικής αδυναμίας που την ταλανίζουν εδώ και χρόνια. Η σύγκριση με τις μεθόδους του Πούτιν έχει προκαλέσει σοκ, καθώς η Ρουμανία είναι μέλος της ΕΕ από το 2007 και του ΝΑΤΟ από το 2004, και θεωρητικά δεσμεύεται από τις αρχές του κράτους δικαίου.
Αντιδράσεις και καταγγελίες για εκτροπή
Η απόφαση του δικαστηρίου έχει πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ρουμανίας. Πολλοί πολίτες και πολιτικοί αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι η χώρα οδεύει προς ένα καθεστώς που θυμίζει τις σκοτεινές μέρες της δικτατορίας του Νικολάε Τσαουσέσκου. «Αυτό που βλέπουμε είναι η αρχή μιας χούντας», δήλωσε γνωστός ακτιβιστής από το Βουκουρέστι, καλώντας τους πολίτες να αντιδράσουν πριν να είναι αργά. Διαδηλώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει σε μεγάλες πόλεις, με τους διαδηλωτές να ζητούν την παραίτηση των δικαστών και τη διεξαγωγή δίκαιων εκλογών.
Τι σημαίνει αυτό για το μέλλον της Ρουμανίας;
Η κρίση που έχει ξεσπάσει στη Ρουμανία θέτει σε δοκιμασία τη δημοκρατία της χώρας και την ικανότητά της να διαχειριστεί τις εσωτερικές της αντιθέσεις χωρίς να παραβιάσει τις θεμελιώδεις αρχές της. Η διεθνής κριτική, όπως αυτή που εκφράζεται μέσα από το Politico, εντείνει την πίεση προς την κυβέρνηση και το δικαστικό σύστημα να αποδείξουν ότι η Ρουμανία παραμένει πιστή στις δημοκρατικές αξίες.
Η υπόθεση αυτή αναδεικνύει επίσης το ευρύτερο πρόβλημα στην Ευρώπη. Το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι αν η Ρουμανία θα καταφέρει να βγει από αυτή την κρίση ενισχύοντας τη δημοκρατία της, ή αν θα βυθιστεί σε μια νέα εποχή αυταρχισμού, όπως φοβούνται πολλοί.
Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις στη Ρουμανία θα παρακολουθούνται στενά από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τη διεθνή κοινότητα, καθώς η χώρα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, και οι συνέπειες της θα είναι αισθητές για πολύ καιρό.
*Φωτογραφία αρχείου
Δείτε επίσης:
- Ο Τραμπ, η Ευρώπη και το δικαστικό πραξικόπημα στην Ρουμανία: Τι κρύβεται πίσω από τον ευρωπαϊκό απολυταρχισμό
- Χάος στη Ρουμανία: Απαγόρευσαν στον Γκεοργκέσκου να είναι υποψήφιος!