Στην περιφέρεια Φουτιάν της Σενζέν, μια ομάδα 70 συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης, γνωστή ως «ψηφιακό προσωπικό», έχει εγκαινιάσει μια νέα εποχή στον τομέα της διοικητικής διαχείρισης.
- Του Du Yifei, για τη «Λαϊκή Ημερησία» («People’s Daily»)
Σχεδιασμένα με τις γνωσιακές αρχιτεκτονικές της DeepSeek, τα συστήματα αυτά επιτυγχάνουν ακρίβεια άνω του 95% στην επεξεργασία εγγράφων, μειώνοντας παράλληλα τον χρόνο διεκπεραίωσης έως και 90% και βελτιστοποιώντας τον συντονισμό μεταξύ τμημάτων, με αύξηση 80% στην αποδοτικότητα κατανομής εργασιών.
Οι λειτουργικές τους παράμετροι εκτείνονται σε περισσότερα από 240 σενάρια, καλύπτοντας τη διαχείριση εγγράφων, τις πολιτικές υπηρεσίες, τα πρωτόκολλα αντιμετώπισης κρίσεων και τις πρωτοβουλίες οικονομικής ανάπτυξης. Η τεχνολογική αυτή εφαρμογή αντικατοπτρίζει την ταχύρρυθμη ενσωμάτωση λύσεων γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης στην Κίνα, με πολλές πόλεις να αξιοποιούν πλέον νευρωνικά δίκτυα για τη βελτίωση της γραφειοκρατικής διαδικασίας και την αναβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών μέσω αυτοματοποιημένων συστημάτων διακυβέρνησης.
Στην Οικονομική – Τεχνολογική Αναπτυξιακή Ζώνη του Πεκίνου, τα νευρωνικά δίκτυα έχουν εφαρμοστεί στην εποπτεία της αγοράς, τριπλασιάζοντας τη ρυθμιστική αποδοτικότητα. Στη Χανγκτζόου, η Τεχνητή Νοημοσύνη στον τομέα της ασφάλισης υγείας διαχειρίζεται περίπου το 70% των ερωτημάτων πολιτών μέσω πρωτοκόλλων αναγνώρισης φωνής, ενώ το σύστημα ανάλυσης κειμένου επιλύει το 90% των γραπτών αιτημάτων μέσω πλαισίων σημασιολογικής ανάλυσης. Στη Ναντζίνγκ, η πλατφόρμα διαχείρισης έκτακτων αναγκών εμφανίζει συμμόρφωση 95% με τους κανονισμούς, παράγοντας αναφορές περιστατικών μέσα σε επιχειρησιακά παράθυρα των 300 δευτερολέπτων.
Πολλές επαρχιακές διοικητικές μονάδες, συμπεριλαμβανομένων της Σεντζέν και της Γκουανγκζού, έχουν ήδη ενσωματώσει τις γνωσιακές αρχιτεκτονικές της DeepSeek στα διοικητικά τους συστήματα, αναπτύσσοντας αυτοματοποιημένους μηχανισμούς παραγωγής περιεχομένου για τη βελτίωση της ανταπόκρισης των υπηρεσιών. Η πανεθνική αυτή ενσωμάτωση νευρωνικών δικτύων σηματοδοτεί τη συστηματική μετάβαση της Κίνας προς μοντέλα διακυβέρνησης που βασίζονται σε δεδομένα, με ευφυή συστήματα να αντικαθιστούν σταδιακά τις χειροκίνητες διαδικασίες σε τομείς όπως η ρυθμιστική εποπτεία, ο συντονισμός της δημόσιας υγείας και η διαχείριση κρίσεων.
Τα ευφυή συστήματα διακυβέρνησης στην Κίνα δεν περιορίζονται στη διοικητική βελτιστοποίηση, αλλά αναδιαμορφώνουν και τα μοντέλα διαχείρισης των μητροπόλεων. Στη Γκουιγιάνγκ, μια πόλη με περιορισμούς λόγω τοπογραφίας και χρόνια προβλήματα κυκλοφοριακής συμφόρησης, έχει εφαρμοστεί μια γνωσιακή πλατφόρμα ρύθμισης της κυκλοφορίας με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Το σύστημα συνδυάζει τη δημοτική υποδομή παρακολούθησης με εμπορικά δεδομένα πλοήγησης, χρησιμοποιώντας προγνωστική ανάλυση για τη χαρτογράφηση προτύπων κυκλοφορίας. Κατά τις ώρες αιχμής, η αρχιτεκτονική αυτή επιτρέπει αυτοματοποιημένες αναπροσαρμογές στον χρονισμό των φωτεινών σηματοδοτών σε 31 κεντρικούς κόμβους. Προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν μετρήσιμες μειώσεις στην κυκλοφοριακή συμφόρηση, με έναν κάτοικο να δηλώνει ότι παρατηρεί «ουσιαστική βελτίωση στη ροή της κυκλοφορίας».
Ο καθηγητής Γου Γιπίνγκ από τη Σχολή Δημόσιας Οικονομίας και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Οικονομικών και Οικονομίας της Σανγκάης χαιρέτισε την πρωτοβουλία ως ένα σημαντικό βήμα στην καινοτομία της Δημόσιας Διοίκησης. «Η ενσωμάτωση συστημάτων γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης, όπως η DeepSeek, στις δημόσιες υπηρεσίες μπορεί να φέρει επανάσταση στην παροχή υπηρεσιών μέσω βελτιστοποιημένης παραγωγής περιεχομένου και αποδοτικών ψηφιακών διεπαφών» δήλωσε, τονίζοντας τη δυναμική της τεχνολογίας να αναδιαμορφώσει τα σύγχρονα μοντέλα διαχείρισης των πόλεων.
Παρά τα σημαντικά λειτουργικά πλεονεκτήματα, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι επιπτώσεις στην αγορά εργασίας απαιτούν προσεκτική μελέτη. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι, αν και η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να απλοποιήσει επαναλαμβανόμενες διαδικασίες, εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις όσον αφορά την αξιοπιστία των δεδομένων, τις ευπάθειες στον κυβερνοχώρο και την επεκτασιμότητα της εφαρμογής. Κυρίως τονίζουν ότι οι ανθρώπινες δεξιότητες στην καινοτομία, στην ενσυναίσθηση και τη διαμόρφωση πολιτικής παραμένουν αναντικατάστατες στη Δημόσια Διοίκηση.
«Τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης λειτουργούν ως διοικητικά εργαλεία υπό ανθρώπινη εποπτεία και όχι ως αυτόνομα όργανα χάραξης πολιτικής» διευκρίνισε ο Γκάο Ζενγκ, αναπληρωτής διευθυντής της Υπηρεσίας Κυβερνητικών Υπηρεσιών και Δεδομένων της περιφέρειας Φουτιάν.
Στην περιοχή Πουτό της Σανγκάης, ο αξιωματούχος Λου Γιαό παρατήρησε ότι, παρά τις τεχνολογικές εξελίξεις, οι πολίτες εξακολουθούν να προτιμούν τη διαπροσωπική επικοινωνία. «Αν και οι αλγοριθμικά παραγόμενες απαντήσεις είναι τεχνικά ακριβείς, οι πολίτες εκτιμούν σταθερά τη διαπροσωπική σχέση που καλλιεργείται μέσω της άμεσης ανθρώπινης επαφής» ανέφερε, υπογραμμίζοντας τη διαχρονική σημασία της ενσυναίσθησης στις δημόσιες υπηρεσίες.
Ο Λου υποστήριξε ότι η κύρια συμβολή της Τεχνητής Νοημοσύνης στη Δημόσια Διοίκηση έγκειται στη μείωση της γραφειοκρατικής επιβάρυνσης. Με την αυτοματοποίηση των διοικητικών διαδικασιών, οι δημόσιοι υπάλληλοι αποκτούν περισσότερο χρόνο για να επικεντρωθούν σε πρωτοβουλίες κοινωνικής συμμετοχής και στην επίλυση σύνθετων κοινωνικών ζητημάτων.
Καθώς οι αλγοριθμικές λύσεις αναδιαμορφώνουν ολοένα περισσότερο τους θεσμικούς μηχανισμούς, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής καλούνται να εξισορροπήσουν την αυτοματοποίηση των λειτουργιών με τις ανθρώπινες δεξιότητες στην ηθική κρίση. Αυτή η ευαίσθητη ισορροπία, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα μπορούσε να επαναπροσδιορίσει την αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα, συνδυάζοντας την ακρίβεια των υπολογιστικών συστημάτων με τις ψυχολογικά προσαρμοσμένες υπηρεσίες προς τους πολίτες.
Πηγή: Eφημερίδα «δημοκρατία»