Δριμύ «κατηγορώ» κατά της γαλλικής Δικαιοσύνης, εξαπέλυσε η Μαρίν Λεπέν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης το βράδυ της Δευτέρας, στην πρώτη της δημόσια εμφάνιση μετά την καταδίκη της για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος, που θα μπορούσε να την εμποδίσει να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2027.
- Παρίσι, Μαρία Δεναξά – εφημερίδα «δημοκρατία»
Παρόλο που η γαλλική Δικαιοσύνη επιχειρεί να εξαφανίσει τη Μαρίν Λεπέν από την πολιτική σκηνή της χώρας, την ώρα που είναι επιεικής σε σοβαρότερες υποθέσεις όπου εμπλέκονται υπουργοί, βουλευτές και συνεργάτες του Εμανουέλ Μακρόν, η επικεφαλής της Εθνικής Συσπείρωσης (RN) δηλώνει «όρθια», «μαχήτρια» και αρνείται να καταθέσει τα όπλα.
«Εκατομμύρια Γάλλοι πρόκειται να στερηθούν, χωρίς δυνατότητα έφεσης, από έναν πρωτοδίκη την υποψήφια που σήμερα δίνεται ως φαβορί στις προεδρικές εκλογές» είπε αγανακτισμένη, καταγγέλλοντας μια «πολιτική απόφαση» και «παραβίαση του κράτους δικαίου». Σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ifop, που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, η 56χρονη πολιτικός και το κόμμα της είχαν το προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου μεταξύ 34% και 37%. Αυτό το ποσοστό είναι και το επιχείρημα στην έφεση, την οποία η Μαρίν Λεπέν ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει, τονίζοντας πως αρνείται «να εξουδετερωθεί με πρακτικές που συνήθως εφαρμόζονται σε αυταρχικές χώρες».
Το βράδυ της Τρίτης, το Εφετείο του Παρισιού επιβεβαίωσε ότι έλαβε «τρεις εφέσεις κατά της απόφασης που εκδόθηκε στις 31 Μαρτίου από το Ποινικό Δικαστήριο του Παρισιού» για κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων από τη Μαρίν Λεπέν και το κόμμα της. Σε δελτίο Τύπου, το δικαστήριο αναφέρει ότι «θα εξετάσει την υπόθεση αυτή εντός χρονοδιαγράμματος που θα του επιτρέψει να εκδώσει απόφαση το καλοκαίρι του 2026».
Το Εφετείο του Παρισιού δεν διευκρίνισε ποιος είχε καταθέσει τις προσφυγές που έλαβε την Τρίτη. Εάν τηρηθούν αυτές οι προθεσμίες, αυτό σημαίνει ότι η δεύτερη δίκη θα διεξαχθεί το αργότερο στις αρχές του 2026 και ότι η απόφαση θα εκδοθεί.
Η Εθνική Συσπείρωση, αντιλαμβανόμενη τη διαφθορά και τις υπόγειες διασυνδέσεις της εξουσίας με τη γαλλική Δικαιοσύνη τα τελευταία χρόνια, είχε προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση καταδικαστικής απόφασης το κόμμα θα βροντοφώναζε πως πρόκειται ξεκάθαρα για πολιτική εκτέλεση. Ετσι, δεν καθυστέρησε ούτε λεπτό να περάσει στην αντεπίθεση. Η στρατηγική του κόμματος της Λεπέν είναι σήμερα ξεκάθαρη: η βούληση του λαού ενάντια στο σύστημα. Είτε πρόκειται για δικαστικό είτε για πολιτικό ή για μιντιακό σύστημα. Κάθε επίπεδο στοχοποιείται. Η μάχη για την κοινή γνώμη είναι σε εξέλιξη και αναμένεται ιδιαίτερα σφοδρή.
«Σήμερα δεν είναι μόνο η Μαρίν Λεπέν που καταδικάστηκε άδικα – είναι η γαλλική δημοκρατία που εκτελέστηκε» έγραψε στο Χ ο Τζορντάν Μπαρντελά, ο αναπληρωματικός της Λεπέν, παρόλο που για την ώρα το κόμμα, αλλά και η ίδια η 56χρονη πολιτικός δεν θέλουν να τον παρουσιάζουν ως «ρεζέρβα».
«Η χώρα μας γέρνει προς μια τεκταινόμενη δικτατορία, που διοικείται από ένα σύστημα έτοιμο να κάνει τα πάντα για να διατηρηθεί» δήλωσε ο βουλευτής του RN Φρεντερίκ Φαλκόν στην Εθνοσυνέλευση, εν μέσω συζήτησης για την πρόληψη του chemsex. «Από μια κυβέρνηση δικαστών περάσαμε σε μια δικτατορία δικαστών» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιοάν Ζιλέ μιλώντας στην τηλεόραση.
«Οι δικαστές δεν υπολογίζουν τη σφοδρότητα αυτής της απόφασης, που ενισχύει τη δυσαρέσκεια στη χώρα» υπογραμμίζει άλλο στέλεχος, που λέει ότι πολιορκείται από μηνύματα υποστήριξης. Στα κοινωνικά δίκτυα, το hashtag #SauvonsLaDémocratie («Να σώσουμε τη δημοκρατία») αντικαθίσταται σταδιακά από το #JeSoutiensMarine («Υποστηρίζω τη Μαρίν»).
Από την πλευρά του, ο Τζορντάν Μπαρντελά κάλεσε σε παγγαλλική «κινητοποίηση» για την υποστήριξη της Μαρίν Λεπέν, που ελπίζει ότι θα είναι «λαϊκή και ειρηνική». Η κινητοποίηση που προγραμματίζεται για το Σαββατοκύριακο θα διοργανωθεί από τις κατά τόπους οργανώσεις του κόμματος.
Βυθίζεται στο άγνωστο
Οι λεπενιστές αρχίζουν να αμφισβητούν τις προεδρικές εκλογές του 2027. «Οποιος υποψήφιος κι αν εκλεγεί στις επόμενες προεδρικές εκλογές δεν θα μπορεί να διεκδικήσει την απόλυτη νομιμότητα. Ο αποκλεισμός του φαβορί στη γραμμή εκκίνησης εξασφαλίζει ελάχιστη δόξα και πολλή αμφισβήτηση για τον τελικό νικητή» επιμένει ο εκπρόσωπος του RN Tομά Μεναζέ.
Η Γαλλία λοιπόν βυθίζεται στο άγνωστο, και μαζί της η Εθνική Συσπείρωση. Μέχρι σήμερα, το κόμμα είχε κρατήσει σχεδόν ουδέτερη, μετριοπαθή στάση απέναντι στην «κυβέρνηση των δικαστών», καθώς δεν ήθελε να ανησυχήσει το εκλογικό του σώμα, φοβούμενο πως έτσι θα επιβεβαίωνε τις κατηγορίες των αντιπάλων του.
Οι εχθροί του RN υποστηρίζουν πως, αν η Μαρίν Λεπέν ανέλθει στην εξουσία, «θα επιτεθεί στο κράτος δικαίου». Η πρόκληση τώρα είναι να πείσει για το αντίθετο την κοινή γνώμη: ότι η δικαστική εξουσία κυνηγά το κόμμα αυτό, και μόνο αυτό. Υπό αυτή την έννοια, η αυστηρότητα της ποινής είναι «δώρο», υποστηρίζει στέλεχος του RN. Σύμφωνα με έναν από τους συμβούλους της Μαρίν Λεπέν, η στρατηγική της πριν από τις απαγγελίες κατηγοριών του Νοεμβρίου ήταν να εξαλειφθούν όποιοι παράγοντες θα μπορούσαν να προκαλέσουν την αποδόμησή της, όπως και του κόμματός της.
Τη Δευτέρα 31 Μαρτίου, όμως, το RN έθεσε σε εφαρμογή μια νέα στρατηγική. Ενώ μέχρι πρόσφατα κατήγγελλε τη Δικαιοσύνη ως «χαλαρή», η αμφισβήτηση μιας δικαστικής απόφασης δεν είναι πλέον μια κόκκινη γραμμή που δεν θα πρέπει να ξεπεραστεί. Εκτός από την Εθνική Συσπείρωση, τα υπόλοιπα αντισυστημικά κόμματα, ένα μέρος των Ρεπουμπλικάνων (LR) και οι «Ανυπότακτοι» του Ζαν Λικ Μελανσόν καταδίκασαν, σε διαφορετικό βαθμό, την ποινή απαγόρευσης εκλογιμότητας με άμεση ισχύ. Οι υποψήφιοι αυτού του πολιτικού χώρου είχαν συγκεντρώσει αθροιστικά πάνω από 50% στις προεδρικές εκλογές του 2022.
Η διαφθορά και οι υπόγειες διασυνδέσεις της εξουσίας με τη Δικαιοσύνη
Μία από τις διαπιστώσεις από την καταδίκη είναι πως η γαλλική Δεξιά έχει έρθει πιο κοντά στα επιχειρήματα της αντισυστημικής Δεξιάς, ενδεχομένως γιατί σε επικείμενη εκλογική αναμέτρηση ευελπιστεί πως θα επωφεληθεί. «Αυτή η ημερομηνία θα παραμείνει μια μαύρη μέρα για τη Γαλλική Δημοκρατία» αντέδρασε ο ευρωβουλευτής των Ρεπουμπλικάνων (LR) Φρανσουά Ξαβιέ Μπελαμί. Ο Λοράνς Γκαρνιέ, πρώην υπουργός στην κυβέρνηση Μπαρνιέ, συνέδεσε την καταδίκη με την απαγόρευση του τηλεοπτικού σταθμού C8, την αποφυλάκιση ατόμων που έχουν καταδικαστεί για σεξουαλικά αδικήματα και την ακύρωση των απελάσεων παράνομων αλλοδαπών.
Τη συνέργεια κυβέρνησης – Δικαιοσύνης στην καταδίκη της Μαρίν Λεπέν μαρτυρά το γεγονός ότι είχε δοθεί εντολή σε υπουργούς και βουλευτές του κόμματος του Μακρόν να μείνουν εκτός της αρένας των ΜΜΕ με την ανακοίνωση της απόφασης. Το πρωθυπουργικό μέγαρο είχε δώσει εντολή σε όλα τα υπουργικά γραφεία να μην αντιδράσει κανείς, αλλά ο ίδιος ο πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού φρόντισε να γνωστοποιήσει στο περιβάλλον του την «απογοήτευσή» του για την απόφαση που εκδόθηκε, ενώ δημοσίως υποστήριξε ότι… δεν σχολιάζει μια δικαστική υπόθεση.
Στον τηλεοπτικό σταθμό LCI, στις 30 Ιανουαρίου, ο Μπαϊρού είχε κρίνει «άδικες» τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν στο RN. Στην Εθνοσυνέλευση, η επικεφαλής των εκπροσώπων των μακρονιστών, η βουλευτής Πρίσκα Θενεβό, ζήτησε να μην πάρει θέση κανείς από την κοινοβουλευτική της ομάδα στο Χ. Ομως, αρκετοί συνάδελφοί της δεν την άκουσαν, ενώ ορισμένοι με αναρτήσεις τους τροφοδότησαν την ιδέα ότι αυτή η δίκη είναι πάνω απ’ όλα μια πολιτική δίκη.
Μια καταδίκη «δεν θα είχε καμία επίπτωση στην κοινή γνώμη – θα μπορούσε μάλιστα να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα» δήλωσε ο Μπαρντελά την περασμένη Τετάρτη, στο περιθώριο του ταξιδιού του στο Ισραήλ, και επανέλαβε το μάντρα της μέντορά του: «Μπορείς να εξαλείψεις έναν ηγέτη, αλλά όχι τις ιδέες του».
Το βράδυ της Δευτέρας, η Μαρίν Λεπέν υποσχέθηκε πως θα συνεχίσει τον αγώνα για την αθώωσή της, με τελικό στόχο τη νίκη στις προεδρικές εκλογές του 2027.