Η συμμετοχή του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία εξελίσσεται σε ένα θέμα έντονων συζητήσεων στην ΕΕ, με αρκετές χώρες να εξετάζουν τη χρήση των δομών του ΝΑΤΟ για την ανάπτυξη δυνάμεων ειρηνικής διατήρησης στην Ουκρανία.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Financial Times, η πρόταση για την ανάπτυξη αυτών των δυνάμεων εξετάστηκε σε συναντήσεις της “συμμαχίας των προθύμων”, υπό την αιγίδα της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην επιχείρηση αυτή θεωρείται από τους υποστηρικτές της ως ένας τρόπος να εμπλακούν έμμεσα οι ΗΠΑ στην αποστολή και να εξασφαλιστεί η σιωπηρή υποστήριξή τους. Ειδικότερα, οι συζητήσεις της “συμμαχίας” με τη συμμετοχή περίπου 30 χωρών έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ είναι κρίσιμη για οποιαδήποτε αποστολή.
Μια σύνοδος της “συμμαχίας των προθύμων” πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι στις 27 Μαρτίου, όπου εκπρόσωποι από περίπου 30 χώρες συζήτησαν τις πιθανές εγγυήσεις ασφαλείας για το Κίεβο μετά τη λήξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Ένα από τα βασικά θέματα ήταν η πιθανή ανάπτυξη στρατιωτικού αποσπάσματος στην ουκρανική επικράτεια, αν και οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν στη σύνοδο αυτή. Παρ’ όλα αυτά, ορισμένες χώρες φέρονται πρόθυμες να συμμετάσχουν σε αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία, με την προϋπόθεση ότι θα έχουν υποστήριξη από την Ουάσιγκτον.
Από την άλλη πλευρά, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε στις 12 Μαρτίου ότι η παρουσία στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, ανεξαρτήτως της σημαίας ή του ρόλου τους, συνιστά απειλή για τη Ρωσία. Επισήμανε ότι η Μόσχα δεν θα ανεχθεί κάτι τέτοιο υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.
Δείτε Επίσης: