Η Γερμανία, με την επίσημη ενεργοποίηση της πρώτης μόνιμης στρατιωτικής αποστολής της στο εξωτερικό από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενεργοποίησε την 45η Θωρακισμένη Ταξιαρχία στη Λιθουανία, ενισχύοντας τη νατοϊκή ανατολική πτέρυγα ως αντίδραση στην ρωσική επέλαση στην Ουκρανία.
Αυτή η απόφαση σηματοδοτεί μια μεγάλη στροφή στην αμυντική πολιτική της χώρας, καθώς παραδοσιακά η Γερμανία απέφευγε τη μόνιμη στάθμευση στρατευμάτων στο εξωτερικό, ακολουθώντας μια πολιτική αποφυγής στρατιωτικών επεμβάσεων εκτός των συνόρων της.
Η παρουσία αυτή των γερμανικών στρατευμάτων στη Λιθουανία, που ξεκινά με 500 στρατιώτες και αναμένεται να φτάσει σε πλήρη ανάπτυξη μέχρι το 2027, αποτελεί μια σαφή αλλαγή στην πολιτική της Γερμανίας, η οποία παραδοσιακά απέφευγε να αναλαμβάνει τέτοιου είδους στρατιωτικές πρωτοβουλίες. Αυτό το βήμα δεν αφορά μόνο την ενίσχυση της αποτροπής απέναντι στη Ρωσία, αλλά φέρει και μια πιο ευρύτερη στρατηγική αναμόρφωσης της γερμανικής αμυντικής πολιτικής, η οποία παραδοσιακά ήταν διστακτική σε οποιαδήποτε επέκταση της στρατιωτικής της παρουσίας εκτός των συνόρων της.
Η Γερμανία, με την ενεργό συμμετοχή της σε αυτή τη στρατηγική, έρχεται να ανακτήσει μια θέση κυριαρχίας, όχι μόνο μέσω των οικονομικών της δυνάμεων στην ΕΕ, αλλά και με τη στρατηγική παρουσία της στο ΝΑΤΟ. Η στρατηγική αυτή θυμίζει το παρελθόν, όταν η χώρα, ακόμα και με την ήττα της στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν άφησε ποτέ τις επεκτατικές φιλοδοξίες της και, σε μια διαφορετική μορφή, προσπαθεί να επαναφέρει τη στρατιωτική της παρουσία με νέους τρόπους και νέες υποστηρίξεις.
Η συγκεκριμένη κίνηση της Γερμανίας αποκαλύπτει μια βαθύτερη επιθυμία για κυριαρχία και στρατηγική επιρροή στην περιοχή, η οποία ξεφεύγει από τις οικονομικές πολιτικές που παραδοσιακά ασκούσε, οδηγώντας τη χώρα σε μια νέα φάση, όπου οι στρατιωτικοί παράγοντες παίζουν πλέον κρίσιμο ρόλο στην εξωτερική της πολιτική. Ειδικά στη συνθήκη της Ουκρανικής κρίσης, η Γερμανία δείχνει έτοιμη να εμπλακεί στρατηγικά σε περιοχές που θεωρούνται κρίσιμες για την ασφάλεια της Ευρώπης, κάτι που μπορεί να σημάνει μια στροφή στην πολιτική της προς πιο επιθετικές και στρατηγικά καθοδηγούμενες αποφάσεις.
Δείτε Επίσης: