Από τις 23 Μαρτίου 2025 εκφράστηκαν σοβαρές ανησυχίες στην Αλβανία σχετικά με την ιδιωτικότητα και την ελευθερία στο διαδίκτυο, λόγω της εισαγωγής της τεχνολογίας DPI (Deep Packet Inspection). Πρόκειται για ένα σύστημα που επιτρέπει στους παρόχους διαδικτύου ή στις κρατικές αρχές να επιθεωρούν λεπτομερώς το περιεχόμενο των πακέτων δεδομένων που διακινούνται στο δίκτυο.
Ο ειδικός τεχνολογίας Besmir Semanaj εξηγεί, όπως μεταφράζει το himara.gr, πως το DPI μπορεί να αναγνωρίσει τον τύπο της διαδικτυακής κίνησης (όπως βίντεο, εφαρμογές τύπου TikTok ή VPN), να μπλοκάρει ή να ανακατευθύνει περιεχόμενο σε πραγματικό χρόνο και να παρακολουθεί τη διαδικτυακή συμπεριφορά των χρηστών με μεγάλη ακρίβεια. Η τεχνολογία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για λογοκρισία, για λόγους κυβερνοασφάλειας, για βελτιστοποίηση του δικτύου ή και για μαζική παρακολούθηση, κάτι που προκαλεί έντονη ανησυχία όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Οι βασικοί κίνδυνοι για την ιδιωτικότητα περιλαμβάνουν τη δυνατότητα πλήρους επιτήρησης της διαδικτυακής δραστηριότητας των πολιτών σε πραγματικό χρόνο, την παραβίαση του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή ακόμα και χωρίς άμεση παρέμβαση, τον πιθανό πολιτικό ή κατασταλτικό χειρισμό των δεδομένων από τις αρχές ή τους παρόχους, καθώς και την πλήρη έλλειψη διαφάνειας και δημοκρατικού ελέγχου σε περίπτωση που το DPI εφαρμοστεί χωρίς σαφές νομικό πλαίσιο και μηχανισμούς λογοδοσίας.
Η απαγόρευση του TikTok, που αποφασίστηκε προσωπικά από τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα μετά τη δολοφονία ενός 14χρονου, φαίνεται πως χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα. Ο έφηβος δολοφονήθηκε έπειτα από διαδικτυακό καβγά, αλλά ο δράστης χρησιμοποίησε το Snapchat, μια πλατφόρμα που παραμένει ενεργή. Έτσι, πολλοί εκτιμούν ότι η επίθεση στο TikTok και η προσπάθεια φίμωσής του δεν είχαν σχέση με την υπόθεση, αλλά εξυπηρετούσαν ένα μεγαλύτερο σχέδιο επιβολής ελέγχου μέσω τεχνολογιών παρακολούθησης, ακολουθώντας τη συνταγή αυταρχικών καθεστώτων: δημιουργία κρίσης, κατασκευή εχθρού και αύξηση κρατικής εξουσίας πάνω στους πολίτες.
*Φωτογραφία αρχείου
Δείτε επίσης:
- Έντι Ράμα: Νέες «κορώνες» ότι θα στήσει αμυντική βιομηχανία και θα εξάγει στρατιωτικό εξοπλισμό
- Αναξιόπιστη η κυβέρνηση Ράμα – Πάνω από 300 διεθνείς παρατηρητές του ΟΑΣΕ στις εκλογές
Tα συστήματα αυτά είναι εγκατεστημένα στους Έλληνες ISP εδώ και 12 χρόνια. Ένας δρομολογητής DPI μπορεί μεν να αναγνωρίσει το είδος της κίνησης αλλά ΔΕΝ μπορεί να “σπάσει” κρυπτογραφημένη επικοινωνία όπως αυτή των VPN, DNSSEC, HTTPS, ΤΟR κ.α. Με απλά λόγια μπορεί να σας μπλοκάρει το είδος της κίνησης όπως οι παραπάνω αλλά ΔΕΝ μπορεί να “δει” τα δεδομένα που διακινούνται για παράδειγμα μέσα σε ένα VPN tunnel. Συνεπώς, ναι μπορούν να απαγορεύσουν την πρόσβαση σε συγκεκριμένα sites και υπηρεσίες ακόμα και ανά χρήστη αλλά δεν μπορούν να παρέμβουν σε μεγάλο βαθμό μια και στην πράξη μπλοκάροντας για παράδειγμα το HTTPS ή το DNSSEC ουσιαστικά θα καταργούσαν την πρόσβαση στο WWW.
Θα πηραν το know how από τον Κουλη. Ειδικός στις παρακολουθησεις…