Η Κίνα καθυστερεί την έγκριση της συμφωνίας για την απόσχιση των αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων της TikTok, ως απάντηση στους νέους δασμούς που επέβαλε η Ουάσιγκτον σε κινεζικά προϊόντα, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters.
Η συμφωνία, που είχε ουσιαστικά ολοκληρωθεί μέχρι τις 2 Απριλίου, προέβλεπε τη δημιουργία μιας νέας εταιρείας με έδρα τις ΗΠΑ, στην οποία θα μεταφέρονταν οι αμερικανικές δραστηριότητες της TikTok, με το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών να περνά σε Αμερικανούς επενδυτές. Η κινεζική ByteDance θα διατηρούσε μόλις το 20% των μετοχών.
Παρά το γεγονός ότι η συμφωνία είχε ήδη εγκριθεί τόσο από τους υπάρχοντες όσο και από τους νέους επενδυτές, καθώς και από τις αμερικανικές αρχές, το Πεκίνο παγώνει τη διαδικασία, χρησιμοποιώντας την ως μοχλό πίεσης απέναντι στις μονομερείς κινήσεις της Ουάσιγκτον. Η επιβολή γενικού δασμού 10% σε όλες τις εισαγωγές από τις 5 Απριλίου, αλλά και οι “αντίστοιχοι” (reciprocal) δασμοί που θα τεθούν σε ισχύ στις 9 Απριλίου, έχουν προκαλέσει νέο κύμα έντασης στις ήδη τεταμένες σινοαμερικανικές σχέσεις.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα για να δώσει προθεσμία 75 ημερών στην TikTok, επιτρέποντας τη συνέχιση της λειτουργίας της στις ΗΠΑ όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις. Η ByteDance επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με την αμερικανική κυβέρνηση για την εύρεση «βιώσιμης λύσης» ως προς την παρουσία της εφαρμογής στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ωστόσο, σύμφωνα με το NBC News, η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να ανακοινώσει τους νέους δασμούς κυριολεκτικά χάλασε τη συμφωνία τη στιγμή που το Πεκίνο ετοιμαζόταν να δώσει την τελική του έγκριση. Η αμερικανική επιθετικότητα, μεταμφιεσμένη σε “προστασία εθνικών συμφερόντων”, αναδεικνύεται ξανά ως βασικός παράγοντας αποσταθεροποίησης των διεθνών οικονομικών σχέσεων.
Η υπόθεση TikTok εξελίσσεται έτσι σε πεδίο οικονομικού και γεωπολιτικού πολέμου, με τα δύο στρατόπεδα να χρησιμοποιούν εργαλεία όπως οι επενδυτικοί περιορισμοί, οι δασμοί και οι τεχνολογικές απαγορεύσεις, σε μια αντιπαράθεση που μοιάζει να ξεπερνά κατά πολύ το πεδίο της απλής επιχειρηματικής διαπραγμάτευσης.
Δείτε Επίσης: