Οι αγορές καταρρέουν, η παγκόσμια οικονομία τραντάζεται και ο Ντόναλντ Τραμπ δεν κάνει ούτε βήμα πίσω.
Παρά τις διεθνείς αντιδράσεις και το χάος που έχει προκαλέσει στο σύστημα του παγκόσμιου εμπορίου, ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει αμετακίνητος στους σαρωτικούς του δασμούς, επιμένοντας πως «μερικές φορές χρειάζεται να πάρεις φάρμακο για να γίνεις καλά».
Οι συνέπειες είναι ήδη δραματικές: ασιατικές και ευρωπαϊκές αγορές βυθίζονται, μετοχές κολοσσών εξατμίζονται και κυβερνήσεις προσπαθούν να καταλάβουν πώς να αντιδράσουν. Το Βερολίνο μιλά για «ανοησίες» από πλευράς ΗΠΑ, το Πεκίνο κάνει λόγο για «οικονομικό εκφοβισμό» και ο κόσμος ξαναζεί σκηνές που θυμίζουν τις πιο σκοτεινές μέρες της οικονομικής κρίσης.
Η Κίνα πέρασε στην αντεπίθεση με δασμούς 34% σε όλα τα αμερικανικά προϊόντα, ενώ κατηγορεί ευθέως την Ουάσιγκτον για μονομερείς πρακτικές που υπονομεύουν την παγκόσμια ανάκαμψη. Η Ε.Ε. εμφανίζεται ενωμένη, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας να τονίζει πως «η Αμερική βρίσκεται σε θέση αδυναμίας».
Οικονομίες-κλειδιά όπως της Ινδίας, της Νότιας Κορέας και της Αυστραλίας δέχονται ισχυρούς κλυδωνισμούς. Στη Μέση Ανατολή, το πετρέλαιο γκρεμίζεται κάτω από τα $65 και οι αγορές καταρρέουν. Η Σαουδική Αραβία είδε τη μετοχή της Aramco να χάνει πάνω από 5%, εξαϋλώνοντας δισεκατομμύρια. Η Μαλαισία συγκαλεί έκτακτη σύνοδο της ASEAN για κοινή στάση απέναντι στους δασμούς.
Οι αγορές παγκοσμίως κατέρρευσαν τη Δευτέρα, με απώλειες που θύμισαν τις χειρότερες μέρες της πανδημίας. Στην Ασία, ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο υποχώρησε έως και 8%, το Χονγκ Κονγκ έχασε σχεδόν 10% και η Σαγκάη βούλιαξε πάνω από 6%. Στην Ευρώπη, ο DAX του Βερολίνου έπεσε 6,5%, το Παρίσι 5,7% και το Λονδίνο 4,5%. Οι μετοχές στη Μέση Ανατολή δέχθηκαν διπλό πλήγμα από τους δασμούς και την πτώση του πετρελαίου, με το χρηματιστήριο του Ντουμπάι να χάνει 5% και το Ριάντ πάνω από 6%. Στην Ινδία, οι δείκτες Sensex και Nifty σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες από τον Μάρτιο του 2020. Οι διεθνείς χρηματαγορές βρίσκονται πλέον σε κατάσταση συναγερμού, με τους επενδυτές να προεξοφλούν παρατεταμένη αβεβαιότητα και κλιμάκωση της εμπορικής σύγκρουσης.
Εν μέσω αυτής της γεωοικονομικής θύελλας, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου φτάνει στην Ουάσιγκτον για να γίνει ο πρώτος ξένος ηγέτης που επιχειρεί απευθείας διαπραγμάτευση με τον Τραμπ. Το ερώτημα είναι αν μπορεί να πετύχει εξαίρεση για το Ισραήλ ή αν θα χρησιμοποιηθεί απλώς ως πιόνι σε ευρύτερες πιέσεις για παύση πυρός στη Γάζα.
Η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σε αχαρτογράφητα νερά, με τον Τραμπ να τραβάει τη γραμμή: είτε θα υπάρξει πλεόνασμα, είτε τίποτα. Το πρόβλημα είναι πως μαζί με τα ελλείμματα, μπορεί να παρασύρει ολόκληρο το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα στην άβυσσο.
Δείτε Επίσης:
Είδα όνειρο πως θα αγοράσω μερτσέντες του κουτιού με 13 χιλιάρικα, λέτε;
Θα στην φορολογήσει ο μητσοθάφτης με 13 χιλιάρικα μηνιαίως βέβαια αλλά προχώρα άφοβα
Έτσι για να ξέρουμε τι λέμε