Καθώς οι δασμοί του προέδρου Τραμπ φέρνουν αναστάτωση στις διεθνείς αγορές, οι επιχειρήσεις δεν μένουν με σταυρωμένα χέρια — επιστρατεύουν δημιουργικές, αν και νομικά «ύποπτες» τακτικές για να μειώσουν τον λογαριασμό. Σύμφωνα με την Financial Times, πολλές πολυεθνικές εταιρείες πειραματίζονται με δύο βασικά «κόλπα» στα τελωνεία:
- Αναδιαμόρφωση συμβολαίων ώστε η τιμή αγοράς να υπολογίζεται πριν προστεθούν τα περιθώρια των μεσαζόντων, μειώνοντας έτσι τη φορολογητέα αξία.
- Διαχωρισμός πληρωμών σε μη φορολογήσιμες υπηρεσίες, όπως διαφήμιση ή υποστήριξη πελατών, που μπορεί να κόψουν έως και 20% από το τελικό κόστος.
Αυτές οι τεχνικές μπορεί να ακούγονται εφευρετικές, όμως έρχονται σε σύγκρουση με υφιστάμενους φορολογικούς κανόνες, κάτι που κάνει τις νομικές υπηρεσίες των εταιρειών να περπατούν σε τεντωμένο σκοινί.
Η ΕΕ, η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο με δασμούς 20%, αντέδρασε άμεσα: η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε πως οι δασμοί θα έχουν τεράστιο κόστος όχι μόνο για τους Ευρωπαίους, αλλά κυρίως για τους ίδιους τους Αμερικανούς καταναλωτές και επιχειρήσεις.
Ο ίδιος ο Τραμπ, βέβαια, παρουσιάζει την πολιτική του ως «οικονομική ανεξαρτησία». Από τις 2 Απριλίου, οι νέοι «ανταποδοτικοί» δασμοί ξεκίνησαν με βασικό συντελεστή 10%, που προσαρμόζεται ανάλογα με τους δασμούς που επιβάλλει κάθε χώρα στις ΗΠΑ.
Με τις χρηματιστηριακές αγορές να παραπαίουν και τους κολοσσούς της τεχνολογίας, των τραπεζών και του φαρμάκου να μετρούν ζημιές, ένα είναι σίγουρο: η μάχη των δασμών μόλις ξεκίνησε, και οι επιχειρήσεις επιστρατεύουν κάθε κόλπο στη διάθεση τους για να επιβιώσουν.
Δείτε Επίσης: