Νέες αποκαλύψεις για το ναυάγιο του Τιτανικού έρχονται για πρώτη φορά στο «φως» της δημοσιότητας, με εμπεριστατωμένη μελέτη που διεξήχθη με τη βοήθεια προηγμένου ψηφιακού σκάνερ να δίνει πρωτόγνωρες πληροφορίες για τις τελευταίες ώρες του θρυλικού βρετανικού υπερωκεάνιου που το 1912 βυθίστηκε μετά από τη μοιραία σύγκρουσή του με ένα παγόβουνο, παρασύροντας στο θάνατο περισσότερους από 1.500 ανθρώπους.
Η ακριβής 3D αναπαράσταση δείχνει τη σφοδρότητα με την οποία το πλοίο σκίστηκε στα δύο, καθώς βυθιζόταν μετά την πρόσκρουση. Το σκάνερ παρέχει μια νέα εικόνα ενός από τους λέβητες του πλοίου, επιβεβαιώνοντας τις μαρτυρίες επιζώντων ότι οι μηχανικοί εργάζονταν μέχρι την τελευταία στιγμή, για να διατηρήσουν τα φώτα του πλοίου αναμμένα. Επίσης, μια υπολογιστική προσομοίωση υποδεικνύει ότι οι τρύπες στο κύτος του πλοίου, με μέγεθος περίπου ενός φύλλου Α4, ήταν που οδήγησαν στην καταστροφή του.
«Ο Τιτανικός είναι ο τελευταίος “επιζών” μάρτυρας της τραγωδίας, και συνεχίζει να έχει ιστορίες να μας διηγηθεί», υποστηρίζει ο αναλυτής του Τιτανικού, Παρκς Στέφενσον, σε δηλώσεις του στο BBC.
Titanic scan reveals ground-breaking details of ship’s final hours#3d #details #disaster #replica #scan #shipwreck #sigmalive_english #titanichttps://t.co/bjLo55KH4a
— SigmaLive English (@Sigmalive_EN) April 8, 2025
Το σκάνερ μελετήθηκε για το νέο ντοκιμαντέρ του National Geographic και της Atlantic Productions με τίτλο «Titanic: The Digital Resurrection». Το ναυάγιο, που βρίσκεται 3.800 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του Ατλαντικού Ωκεανού, χαρτογραφήθηκε με τη βοήθεια υποβρυχίων ρομπότ. Πάνω από 700.000 εικόνες, τραβηγμένες από κάθε γωνία, χρησιμοποιήθηκαν για να δημιουργηθεί ο «ψηφιακός δίδυμος», ο οποίος αποκαλύφθηκε αποκλειστικά στον κόσμο από το BBC News το 2023.
Λόγω του μεγέθους του ναυαγίου και του σκότους των βαθιών υδάτων, η εξερεύνηση με υποβρύχια παρέχει μόνο αχνές εικόνες. Ωστόσο, το σκάνερ παρέχει την πρώτη πλήρη εικόνα του Τιτανικού. Η τεράστια πλώρη του βρίσκεται όρθια στον βυθό της θάλασσας, σχεδόν σαν το πλοίο να συνέχιζε το ταξίδι του. Αλλά 600 μέτρα πιο πέρα, η πρύμνη είναι μια σωρός παραμορφωμένων μετάλλων. Η ζημιά προκλήθηκε όταν το πλοίο χτύπησε τον βυθό μετά τη σπασμένη του κατασκευή.
Η νέα αυτή τεχνολογία χαρτογράφησης προσφέρει έναν διαφορετικό τρόπο μελέτης του πλοίου. «Είναι σαν σκηνή εγκλήματος: πρέπει να δεις τι είναι το αποδεικτικό στοιχείο, στο πλαίσιο που βρίσκεται», δηλώνει ο Στέφενσον και προσθέτει «και η πλήρης εικόνα του ναυαγίου είναι το κλειδί για να καταλάβουμε τι συνέβη εκεί».
Το σκάνερ αποκαλύπτει νέες κοντινές λεπτομέρειες, όπως ένα πορτοπαράθυρο που πιθανότατα καταστράφηκε από τον παγόβουνο. Αυτό συμφωνεί με τις αναφορές επιζώντων ότι ο πάγος εισήλθε σε κάποιες καμπίνες κατά τη σύγκρουση. Ειδικοί μελετούν έναν από τους τεράστιους λέβητες του Τιτανικού, ο οποίος είναι εύκολα ορατός στο σκάνερ, γιατί βρίσκεται στην πίσω πλευρά της πλώρης, στο σημείο όπου το πλοίο έσπασε στα δύο. Οι επιζώντες ανέφεραν ότι τα φώτα ήταν ακόμη αναμμένα καθώς το πλοίο βυθιζόταν.
Η ψηφιακή αναπαράσταση δείχνει ότι κάποιοι από τους λέβητες είναι καμπυλωτοί, υποδεικνύοντας ότι λειτουργούσαν ακόμη καθώς βυθίζονταν στο νερό. Στην πρύμνη, έχει ανακαλυφθεί μια βαλβίδα που βρίσκεται σε ανοιχτή θέση, υποδεικνύοντας ότι ο ατμός συνέχιζε να ρέει στο σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό, πιθανότατα, οφειλόταν σε μια ομάδα μηχανικών, υπό την καθοδήγηση του Τζόζεφ Μπελ, οι οποίοι παρέμειναν για να ρίχνουν άνθρακα στους φούρνους, ώστε να διατηρήσουν τα φώτα αναμμένα.
«Όλοι οι μηχανικοί πέθαναν στην τραγωδία, αλλά οι ηρωικές τους ενέργειες έσωσαν πολλές ζωές», συνεχίζει ο Στέφενσον, σημειώνοντας πως «διατήρησαν τα φώτα και την ενέργεια μέχρι το τέλος, δίνοντας χρόνο στο πλήρωμα να ρίξει τις σωσίβιες λέμβους με κάποια φώτα αντί για απόλυτο σκοτάδι». «Κράτησαν το χάος μακριά όσο το δυνατόν περισσότερο και όλα αυτά συμβολίζονται από αυτή τη βαλβίδα ατμού, που απλώς παραμένει ανοιχτή στην πρύμνη», προσθέτει.
Μια νέα προσομοίωση παρέχει επίσης νέες ενδείξεις για την βύθιση του πλοίου. Χρησιμοποιεί ένα λεπτομερές δομικό μοντέλο του πλοίου, δημιουργημένο από τα σχέδια του Τιτανικού, καθώς και πληροφορίες για την ταχύτητα, την κατεύθυνση και τη θέση του, για να προβλέψει τη ζημιά που προκλήθηκε, όταν το πλοίο χτύπησε τον παγόβουνο. «Χρησιμοποιήσαμε προηγμένους αλγορίθμους, υπολογιστικά μοντέλα και υπερυπολογιστικές δυνατότητες για να ανασυνθέσουμε τη βύθιση του Τιτανικού», δηλώνει στο BBC ο καθηγητής Jeom-Kee Paik από το University College London, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.
Η προσομοίωση δείχνει ότι καθώς το πλοίο χτύπησε αμυδρά τον παγόβουνο, άφησε μια σειρά από τρύπες σε μια στενή περιοχή του κύτους.
Ο Τιτανικός είχε σχεδιαστεί για να είναι αβύθιστος, παραμένοντας στην επιφάνεια της θάλασσας ακόμη και αν πλημμύριζαν τέσσερις από τις διαμερισματοποιημένες περιοχές του. Ωστόσο, η προσομοίωση υπολογίζει ότι η ζημιά από το παγόβουνο επεκτάθηκε σε έξι διαμερίσματα. «Η διαφορά μεταξύ του Τιτανικού που βυθίζεται και του να μην βυθίζεται, είναι η πολύ λεπτή γραμμή των τρυπών που είναι περίπου στο μέγεθος ενός φύλλου χαρτιού», σημειώνει ο Σίμον Μπένσον, αναπληρωτής καθηγητής Ναυπηγικής στο Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ και προσθέτει: «Αλλά το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι μικρές τρύπες εκτείνονται σε μεγάλο μήκος του πλοίου, οπότε το πλημμυρισμένο νερό εισέρχεται αργά, αλλά σταθερά, σε όλα αυτά τα σημεία και, τελικά, τα διαμερίσματα πλημμυρίζουν και ο Τιτανικός βυθίζεται».
Δυστυχώς, η ζημιά δεν είναι ορατή στο σκάνερ, καθώς το κάτω μέρος της πλώρης καλύπτεται από ιζήματα. Η ανθρώπινη τραγωδία του Τιτανικού είναι ακόμη πολύ εμφανής. Προσωπικά αντικείμενα από τους επιβάτες του πλοίου είναι σκορπισμένα στον πυθμένα της θάλασσας.
Το σκάνερ προσφέρει νέες ενδείξεις για εκείνη την ψυχρή νύχτα του 1912, αλλά οι ειδικοί θα χρειαστούν χρόνια για να εξετάσουν κάθε λεπτομέρεια της 3D αναπαράστασης. «Μας διηγείται τις ιστορίες της σιγά-σιγά», υπογραμμίζει ο Πάρκς Στέφενσον και καταλήγει τονίζοντας ότι «και κάθε φορά, μας αφήνει να θέλουμε περισσότερα».
- Δείτε το trailer του ντοκιμαντέρ: