Άμεση ήταν η αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ στην απόφαση του Πεκίνου να «απαντήσει» με ανταποδοτικά μέτρα στην επιβολή δασμών ύψους 50% από τις ΗΠΑ σε βάρος της Κίνας, καθώς προχώρησε στην πραγματοποίηση της απειλής του για επιβολή δασμών-ρεκόρ στα κινέζικα προϊόντα που εισάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με σημερινή δήλωση της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Καρολάιν Λέβιτ, ο Αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε να επιβάλει δασμούς συνολικού ύψους 104% στην Κίνα, ήδη από τις 12:01 π.μ. ώρα Ανατολικής Ακτής (04:01 GMT) της Τετάρτης 9/4, μετά την άρνηση της κινέζικης κυβέρνησης να άρει τους αμοιβαίους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα έως σήμερα το μεσημέρι, κάτι που ο Τραμπ είχε ορίσει ως προθεσμία σε χθεσινό τελεσίγραφό του. «Χώρες όπως η Κίνα, που επέλεξαν να αντιδράσουν και να προσπαθήσουν να επιμείνουν στην κακομεταχείριση των αμερικανών εργαζομένων, κάνουν λάθος», δήλωσε η Λέβιτ στους δημοσιογράφους, υποστηρίζοντας πως «ο πρόεδρος Τραμπ έχει σπονδυλική στήλη από ατσάλι και δεν θα σπάσει».
Karoline Leavitt discusses retaliatory tariffs on China, incoming 104% rate to be implemented at midnight pic.twitter.com/knctLOVItz
— RSBN 🇺🇸 (@RSBNetwork) April 8, 2025
«Οι Κινέζοι θέλουν να κάνουν μια συμφωνία, απλώς δεν ξέρουν πώς να το κάνουν», συνέχισε, αρνούμενη, ωστόσο, να αποκαλύψει ποιους όρους -αν υπάρχουν- θα εξετάσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ για να μειώσει τους δασμούς στην Κίνα.
Η Λέβιτ επισήμανε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προχωρούν σε εμπορικές συμφωνίες μόνο όταν αυτές εξυπηρετούν τα συμφέροντα των Αμερικανών εργαζομένων και συμβάλλουν στη μείωση των εμπορικών ελλειμμάτων της χώρας. Παράλληλα, ανέφερε ότι περίπου 70 χώρες έχουν ήδη απευθυνθεί στην Ουάσινγκτον, ζητώντας την έναρξη διαπραγματεύσεων σχετικά με τους νέους δασμούς που έχει επιβάλει η κυβέρνηση Τραμπ, διευκρινίζοντας πως οι εν λόγω δασμοί θα συνεχίζουν να εφαρμόζονται, όσο βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τους εμπορικούς εταίρους.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου πρόσθεσε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δώσει εντολή στην εμπορική του ομάδα να καταρτίσει συμφωνίες προσαρμοσμένες για κάθε χώρα ξεχωριστά, ενώ στις διαπραγματεύσεις θα συμπεριλαμβάνονται και τα ζητήματα της ξένης βοήθειας και της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας.
«Χθες, η Κίνα ανακοίνωσε αντίποινα με δασμούς ύψους 34%, επιπλέον των ήδη υφιστάμενων δασμών-ρεκόρ, των μη νομισματικών εμπορικών φραγμών, της παράνομης επιδότησης εταιρειών και της μαζικής μακροχρόνιας χειραγώγησης του νομίσματός της, παρά την προειδοποίησή μου ότι οποιαδήποτε χώρα προχωρήσει σε αντίποινα εις βάρος των ΗΠΑ με νέους δασμούς – επιπλέον της ήδη μακρόχρονης εμπορικής κατάχρησης εις βάρος του έθνους μας – θα αντιμετωπιστεί άμεσα με νέους και σημαντικά αυξημένους δασμούς, πέραν αυτών που έχουν ήδη επιβληθεί. Συνεπώς, αν η Κίνα δεν αποσύρει την αύξηση του 34% έως αύριο, 8 Απριλίου 2025, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλουν επιπλέον δασμούς 50% στην Κίνα, με ισχύ από τις 9 Απριλίου. Επιπλέον, όλες οι συνομιλίες με την Κίνα που η ίδια ζήτησε θα τερματιστούν! Οι διαπραγματεύσεις με άλλες χώρες, οι οποίες επίσης έχουν ζητήσει επαφές, θα ξεκινήσουν αμέσως. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας στο ζήτημα!», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε χθεσινή ανάρτηση στην πλατφόρμα του Truth Social.
Από την πλευρά της, η πρεσβεία της Κίνας στις ΗΠΑ ξεκαθάρισε χθες πως το Πεκίνο δεν πρόκειται να υποκύψει σε πιέσεις ή απειλές σχετικά με την επιβολή επιπλέον δασμών ύψους 50%. «Έχουμε τονίσει περισσότερες από μία φορές ότι η πίεση ή οι απειλές δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να συνεργαστεί κανείς με την Κίνα. Η Κίνα θα υπερασπιστεί σθεναρά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της», δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος της πρεσβείας, Λιου Πενγκιού, στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
Σημειώνεται πως στις αρχικές εξαγγελίες Τραμπ, η Κίνα είχε απαντήσει με… τιμωρητικούς δασμούς ύψους 34% σε αμερικανικά προϊόντα, ελέγχους στις εξαγωγές σπάνιων μετάλλων και αντιμονοπωλιακές έρευνες σε αμερικανικές εταιρείες όπως η Google. Παράλληλα, επέτρεψε τη διολίσθηση του Γουάν, ούτως ώστε να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών της, ενώ έσπευσε να αξιοποιήσει τις κρατικές επιχειρήσεις για στήριξη των αγορών.
Όσα εισάγω από εσένα τόσα θα εισάγεις από εμένα , αυτό είναι το σωστό και το δίκαιο , μακάρι να το κάναν και οι δικοί μας
Φίλε δεν ξέρω με τι ασχολείσαι αλλά αν πεις αυτό που έγραψες σε οικονομικό πανεπιστήμιο θα γελάνε για δεκαετίες