Τουρκία: Εισαγγελέας ζητά τριετή φυλάκιση για δημοσιογράφους που καλύπτουν διαδηλώσεις υπέρ Ιμάμογλου

Η Τουρκία έχει περιγραφεί τακτικά ως ο χειρότερος «δεσμοφύλακας» δημοσιογράφων στον κόσμο

Must Read

Τριετής φυλάκιση ζητά ένας Τούρκος εισαγγελέας για επτά δημοσιογράφους που συνελήφθησαν ενώ κάλυπταν διαδηλώσεις κατά της φυλάκισης του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.

Η Γενική Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης κατέθεσε κατηγορητήριο κατά των Bulent Kilic, Kurtulus Ari, Yasin Akgul, Zeynep Kuray, Gokhan Kam, Ali Onur Tosun και Hayri Tunc για παραβίαση νόμου που απαγορεύει τη συμμετοχή σε μη εγκεκριμένες διαδηλώσεις.

Οι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν στις 24 Μαρτίου για κάλυψη διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο στην περιοχή Σαρατσάνε της Κωνσταντινούπολης κατά της σύλληψης του Ιμάμογλου. Αφέθηκαν ελεύθεροι λίγες μέρες αργότερα υπό δικαστική επιτήρηση.

Το κατηγορητήριο ανέφερε ότι οι δημοσιογράφοι είχαν δηλώσει ότι η παρουσία τους στη διαμαρτυρία ήταν εντός του πεδίου δραστηριοτήτων δημοσιογραφίας και φωτορεπορτάζ, αλλά ότι δεν μπόρεσαν να ληφθούν στοιχεία κατά την εξέταση του φακέλου για την επαλήθευση των δηλώσεών τους σχετικά με αυτό το γεγονός.

Τουλάχιστον 139 άτομα που συνελήφθησαν μετά τις διαδηλώσεις του Σαρατσάνε έχουν κατηγορηθεί από το γραφείο του εισαγγελέα.

Το Συνδικάτο Τούρκων Δημοσιογράφων (TGS) επέκρινε το κατηγορητήριο

«Ούτε η δημοσιογραφία ούτε η συμμετοχή σε συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις ως συνταγματικό δικαίωμα είναι έγκλημα», έγραψε σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Τούρκων Δημοσιογράφων (TGS) .

Παρά την επίσημη απαγόρευση, διαδηλώσεις σάρωσαν την Τουρκία από τη σύλληψη του Ιμάμογλου, δημοφιλούς ηγέτη της αντιπολίτευσης και επερχόμενου προεδρικού υποψηφίου που θα μπορούσε ενδεχομένως να αμφισβητήσει τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις 19 Μαρτίου.

Χιλιάδες άνθρωποι συνελήφθησαν ως απάντηση, ενώ η κυβέρνηση είπε ότι περισσότεροι από 150 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί.

Η Τουρκία έχει περιγραφεί τακτικά ως ο χειρότερος δεσμοφύλακας δημοσιογράφων στον κόσμο από οργανώσεις για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Προέδρου Ερντογάν και οι προηγούμενες τουρκικές διοικήσεις έχουν κατηγορηθεί εδώ και καιρό ότι καταπνίγουν την ελευθερία του Τύπου, με τις καταστολές σε επικριτικούς δημοσιογράφους να κλιμακώνονται δραματικά μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Ο Ερόλ Οντέρογλου, επικεφαλής των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF), δήλωσε στην ιστοσελίδα Middle East Eye ότι υπήρχε βαθιά ανησυχία για την «ατιμωρησία» που απολάμβαναν οι υπηρεσίες ασφαλείας όταν επρόκειτο να στοχοποιήσουν τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης.

«Βλέποντας την υψηλή κλίμακα των διαδηλώσεων, έχουμε παρατηρήσει ένα ριζικό και εξαιρετικά ανησυχητικό είδος παρέμβασης στα μέσα ενημέρωσης που μας έδειξε για άλλη μια φορά ότι το δικαίωμα στην ελεύθερη αναφορά είναι ίσως η τελευταία προτεραιότητα της κυβέρνησης και των αρχών επιβολής του νόμου», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Οντέρογλου, ο οποίος αντιμετώπισε και ο ίδιος φυλακή για τη δουλειά του στα μέσα ενημέρωσης, είπε ότι η σύλληψη των δημοσιογράφων του Agence France-Presse απέδειξε επίσης ότι όσοι εργάζονται για διεθνή μέσα ενημέρωσης δεν είχαν επιπλέον προστασία σε σύγκριση με τα τοπικά.

«Ο κύριος στόχος φαίνεται να είναι η πρόληψη της κάλυψης, των αναφορών και των εικόνων που αντικατοπτρίζουν την αστυνομική βία», είπε χαρακτηριστικά.

Μήνυση «Χούντας»

Χιλιάδες ακόμη Τούρκοι φοιτητές διαδήλωσαν στην Κωνσταντινούπολη και την πρωτεύουσα Άγκυρα μετά από μια ηρεμία κατά τη διάρκεια του ιερού μουσουλμανικού μήνα του Ραμαζανιού.

Ο Ιμάμογλου επιβεβαιώθηκε τον περασμένο μήνα από το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) ως υποψήφιος για τις επόμενες προεδρικές εκλογές. Τα υψηλά ποσοστά της δημοσκόπησης υπέρ του δημάρχου υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να νικήσει τον Ερντογάν και να θέσει τέλος στην 23 και πλέον χρόνια διακυβέρνησης του AKP.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε το CHP ότι επιδιώκει να ανατρέψει την κυβέρνησή του με μη δημοκρατικά μέσα πυροδοτώντας διαδηλώσεις εναντίον του.

Ο δικηγόρος του Ερντογάν, Χουσεΐν Αϊντίν κατέθεσε την Τρίτη ποινική μήνυση κατά του αρχηγού του CHP Οζγκούρ Οζέλ, αφού κατηγόρησε τον πρόεδρο ότι ηγείται της «χούντας» στην Τουρκία.

«Υποβλήθηκε ποινική μήνυση στη γενική εισαγγελία της Άγκυρας για προσβολή του προέδρου», είπε ο Αϊντίν.

Ο Οζέλ είπε σε συνεδρίαση του κόμματός του την Κυριακή ότι «η Τουρκία κυβερνάται από μια χούντα που φοβάται τις εκλογές, φοβάται τους αντιπάλους της και φοβάται το έθνος».

«Ο Ερντογάν είναι ο πρόεδρος μιας χούντας που στοχεύει αυτούς που έχουν την υποστήριξη του λαού και αυτούς που θα μπορούσαν να γίνουν αντίπαλοί του», πρόσθεσε ο Οζγκούρ Οζέλ.

Το άρθρο 299 του τουρκικού ποινικού κώδικα καθιστά την «προσβολή του προέδρου» έγκλημα και έχει χρησιμοποιηθεί χιλιάδες φορές τις τελευταίες δεκαετίες, στοχεύοντας συχνά τους επικριτές της κυβέρνησης.

*Φωτογραφία αρχείου

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img
spot_img
spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This