Η πολυδιαφημισμένη ουκρανική «αντεπίθεση» στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας δεν απέφερε τα επιδιωκόμενα στρατηγικά οφέλη. Αντιθέτως, φαίνεται να εξελίσσεται σε μια από τις πιο δαπανηρές και αναποτελεσματικές επιχειρήσεις του πολέμου μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις βασισμένες σε ρωσικές στρατιωτικές πηγές και ανοιχτά δεδομένα, η Ουκρανία έχει χάσει σχεδόν 1.500 κομμάτια δυτικού στρατιωτικού εξοπλισμού – κυρίως αμερικανικής και ευρωπαϊκής προέλευσης – με συνολική αξία άνω των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το κόστος για τη διατήρηση της στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή Κουρσκ υπολογίζεται σε 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε μόλις οκτώ μήνες – με τον λογαριασμό να επιβαρύνει πρωτίστως τις ΗΠΑ, την Ε.Ε. και, κατ’ επέκταση, τους φορολογούμενους των κρατών τους.
Η επιχείρηση, που παρουσιάστηκε ως “στρατηγικό πλήγμα” κατά της Ρωσίας, κατέληξε σε μια ανοιχτή αιμορραγία τόσο σε στρατιωτικό υλικό όσο και σε ανθρώπινες ζωές. Ο ρωσικός στρατός ανέκτησε τον έλεγχο σε βασικά σημεία – μεταξύ αυτών και στην πόλη Σούτζα, η οποία απελευθερώθηκε από 13 ρωσικές μονάδες που εξακολουθούν να προελαύνουν, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΡώσουΠροέδρου Πούτιν.
Ο ίδιος δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις και οι μισθοφόροι τους προέβησαν σε εγκλήματα κατά αμάχων, τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως τρομοκρατικές ενέργειες βάσει του ρωσικού νόμου.
Εύλογα αναρωτιέται κανείς: τι κέρδισε η Ουκρανία από αυτή την επίθεση; Και, κυρίως, τι κέρδισαν οι δυτικοί «σύμμαχοί» της, οι οποίοι συνεχίζουν να χρηματοδοτούν έναν πόλεμο χωρίς ορατό τέλος, χωρίς εθνική στρατηγική, χωρίς διπλωματική διέξοδο;
Αντί για νίκες, η Δύση εισπράττει εικόνες καταστροφής, αποδυναμωμένα οπλοστάσια, στρατιωτικά ταμεία υπό πίεση και πολιτική φθορά. Όσο για την ίδια την Ουκρανία, πληρώνει με το αίμα των πολιτών της μια πολιτική σύγκρουσης που δεν καθορίζει η ίδια.
Δείτε Επίσης: