Σε μια εποχή όπου η εικόνα ενός ηγέτη μετρά όσο και οι πράξεις του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται να δίνει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο στο πώς φαίνεται, αλλά και στο πώς… μυρίζει. Σύμφωνα με αποκαλύψεις που περιλαμβάνονται στο βιβλίο «Η τραγωδία του Ελιζέ» του δημοσιογράφου Ολιβιέ Μπομόν, ο πρόεδρος κάνει υπερβολική χρήση του αρώματος Eau Sauvage του οίκου Dior, σε τέτοιο βαθμό ώστε η παρουσία του να γίνεται αισθητή προτού ακόμη κάνει την εμφάνισή του στο υπουργικό συμβούλιο ή κατά τη διάρκεια σημαντικών συναντήσεων.
«Οπως ο Αλέν Ντελόν, έτσι κι εκείνος υπέκυψε στη γοητεία του αρώματος» γράφει ο Μπομόν, αναφερόμενος στη φρεσκάδα του διάσημου αρώματος που πια έχει γίνει σήμα κατατεθέν του Μακρόν στο Ελιζέ. «Εχει γίνει ένα από τα σύμβολα της εξουσίας του. Το άρωμά του είναι τόσο χαρακτηριστικό που οι συνεργάτες του ξέρουν πότε έχει περάσει από έναν χώρο, ακόμα κι αν δεν τον έχουν δει».
Αξιωματούχοι του Ελιζέ επιβεβαίωσαν πως, προτού καν ανακοινωθεί η άφιξη του προέδρου στο υπουργικό συμβούλιο, το άρωμά του έχει προηγηθεί, «κάτι που δημιουργεί ατμόσφαιρα… και ένταση».
Σύμφωνα με τον συγγραφέα, ένα μπουκαλάκι Eau Sauvage βρίσκεται πάντα κοντά του – ακόμα και στο συρτάρι του γραφείου του. Η σύζυγός του, Μπριζίτ Μακρόν, λέγεται ότι χρησιμοποιεί το ίδιο άρωμα όταν εκείνος βρίσκεται σε επίσημα ταξίδια, ώστε να διατηρείται «η προεδρική αύρα».
Η ειδικός στην ιστορία των αρωμάτων Ελιζαμπέτ ντε Φεϊντό επιβεβαιώνει: «Για έναν άντρα το άρωμα είναι σημάδι εξουσίας, πλούτου και αθανασίας». Οπως εξηγεί, η έντονη μυρωδιά λειτουργεί ως δήλωση κυριαρχίας, παρόμοια με τη συμπεριφορά των θηλαστικών που «σημαδεύουν την περιοχή τους». Πέρα όμως από την εγκόσμια δύναμη, το άρωμα παραπέμπει και στο υπερβατικό: «Το καλό άρωμα είναι σφραγίδα του θείου. Ενας τρόπος να ξεφύγει κανείς από τη φθορά του σώματος».
Ο Μακρόν, σύμφωνα με την Ντε Φεϊντό, επαναφέρει μια βασιλική παράδοση που ανάγεται στον Λουδοβίκο ΙΔ’, τον «πιο μυρωδάτο βασιλιά» της γαλλικής Ιστορίας. Οπως και ο Βασιλιάς Ηλιος (Λουδοβίκος ΙΔ΄), έτσι κι ο Γάλλος πρόεδρος επιδιώκει να «ευωδιάζει» την εξουσία του, ακόμα κι όταν δεν μιλά.
Η περίπτωση του Εμανουέλ Μακρόν εγείρει ενδιαφέροντα ερωτήματα για το πώς λειτουργεί η εξουσία στον 21ο αιώνα. Εκτός από την πολιτική στρατηγική, τις θεσμικές αποφάσεις ή τις δημόσιες παρεμβάσεις, η παραμικρή πτυχή -από το ντύσιμο έως το άρωμα ενός ηγέτη- συνδιαμορφώνουν την εικόνα της εξουσίας που ασκεί ακόμη κι όταν σιωπά.
Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία