Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, φαίνεται να χάνει την ψυχραιμία του απέναντι στη στάση του Ντόναλντ Τραμπ και της Ουάσιγκτον σχετικά με την πορεία του πολέμου.
Σε μια μάλλον απεγνωσμένη –και εξόχως θεατρική– κίνηση, ο Ζελένσκι κάλεσε τον Τραμπ να επισκεφθεί την Ουκρανία για να «δει με τα μάτια του» την καταστροφή από τη ρωσική εισβολή. Μιλώντας στην εκπομπή “60 Minutes” του CBS, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Πριν από οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, έλα να δεις με τα μάτια σου τους πολίτες, τα παιδιά, τα νοσοκομεία, τις εκκλησίες που χτυπήθηκαν».
Η πρόσκληση αυτή δεν είναι απλά μια πράξη ευγένειας – είναι μια ξεκάθαρη πολιτική πρόκληση. Ο Τραμπ εδώ και καιρό ζητά τον τερματισμό του πολέμου, μέσω άμεσων συνομιλιών ΗΠΑ–Ρωσίας, και έχει εκφράσει ανοιχτά την απογοήτευσή του με την ατελείωτη στήριξη προς το Κίεβο. Μάλιστα, τον Φεβρουάριο είχε προηγηθεί έντονη αντιπαράθεση στον Λευκό Οίκο μεταξύ του Τραμπ, του Ζελένσκι και του Αντιπροέδρου JD Vance, ο οποίος είχε κατηγορήσει την Ουκρανία για «προπαγανδιστικές ξεναγήσεις» ηγετών ώστε να κερδίσει πολιτική υποστήριξη. Ο Ζελένσκι απάντησε τώρα ότι «αν έρθει ο Τραμπ, δεν θα ετοιμάσουμε τίποτα. Δεν θα είναι θέατρο. Μπορεί να πάει όπου θέλει, σε όποια πόλη έχει χτυπηθεί».
Η στάση αυτή δείχνει έναν Ζελένσκι που προσπαθεί να χειριστεί το αμερικανικό κοινό και να φέρει τον Τραμπ σε δύσκολη θέση, παρουσιάζοντάς τον ως ψυχρό και αποστασιοποιημένο από τα «δεινά» της Ουκρανίας. Όμως η πραγματικότητα είναι πιο σύνθετη. Ο Τραμπ, βλέποντας τον πόλεμο να τραβά σε μάκρος και την Ουάσιγκτον να χάνει γεωπολιτικά έδαφος έναντι της Κίνας και της Ρωσίας, προωθεί ένα ρεαλιστικότερο μοντέλο ειρήνης. Οι άνευ όρων χρηματοδοτήσεις στο Κίεβο δεν φαίνεται να έχουν αποδώσει καρπούς, ενώ η διαφθορά και η πολιτική αστάθεια στην Ουκρανία μόνο επιδεινώνονται.
Παρά τα παρακάλια του Ζελένσκι και την εχθρότητά του προς τον Πούτιν –δήλωσε ότι τον μισεί «100%»–, η ουσία παραμένει η ίδια: η Ουκρανία χάνει έδαφος, οι απώλειες αυξάνονται, και η διεθνής στήριξη φθίνει. Ο Ζελένσκι προσπαθεί απεγνωσμένα να διατηρήσει το αφήγημα της “ηρωικής αντίστασης”, αλλά όλο και περισσότεροι στο εξωτερικό αναρωτιούνται αν αυτό το αφήγημα εξυπηρετεί τον λαό της Ουκρανίας ή απλώς μια ομάδα εξουσίας στο Κίεβο.
Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, ο Ζελένσκι υπόσχεται ότι «θα πάρουμε πίσω ό,τι είναι δικό μας». Η πραγματικότητα, όμως, δείχνει πως το μέλλον της Ουκρανίας θα κριθεί όχι στα χαρακώματα, αλλά στα τραπέζια των διαπραγματεύσεων – και όσο νωρίτερα το καταλάβει αυτό το Κίεβο, τόσο το καλύτερο για τον λαό του.
Δείτε Επίσης: