Το τουρκικό υπουργείο πολιτισμού έχει εισέλθει σε νέα φάση στις εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Σε αυτή τη διαδικασία, δίνεται έμφαση στην ενίσχυση των ιστορικών θόλων για την προστασία του μνημείου από τους σεισμούς.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση των τουρκικών αρχών, στο πλαίσιο των εργασιών αποκατάστασης, θα ενισχυθεί ο κύριος τρούλος και οι ημίτρολοι της Αγίας Σοφίας, θα ανανεωθούν οι φθαρμένες μολύβδινες επιστρώσεις και θα βελτιωθεί το σύστημα σκελετού από χάλυβα.
Στην επιτάχυνση της διαδικασίας θα συμβάλει ο νεοεγκατασταθείς πυργογερανός στην ανατολική πρόσοψη διευκολύνοντας τη μεταφορά των υλικών.
Πολιτικός μηχανικός Dr. Μεχμέτ Σελίμ Οκτέν του Fine Arts University και μέλος του επιστημονικού συμβουλίου που επέβλεπε τη διαδικασία αποκατάστασης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Διεξάγουμε εντατικές εργασίες αποκατάστασης στην Αγία Σοφία και στις γύρω κατασκευές εδώ και τρία χρόνια».
«Στο τέλος αυτών των τριών ετών, επικεντρωθήκαμε στη σεισμική ασφάλεια της Αγίας Σοφίας, στον κύριο τρούλο και στις καμάρες στήριξης, ειδικά λόγω του αναμενόμενου σεισμού της Κωνσταντινούπολης» συμπλήρωσε ο Dr. Μεχμέτ Σελίμ Οκτέν.
Ο Οκτέν δήλωσε ότι το νέο έργο που θα ξεκινήσει τώρα θα είναι η πιο ολοκληρωμένη παρέμβαση που έγινε τα τελευταία 150 χρόνια και μια από τις πιο κρίσιμες αναστηλώσεις στη μακρόχρονη ιστορία της Αγίας Σοφίας.
«Θα εγκατασταθεί ένας πυργογερανός στην ανατολική πρόσοψη και στη συνέχεια αυτή η μοναδική κατασκευή θα καλυφθεί με ένα σύστημα προστατευτικού πλαισίου», είπε ο Οκτέν, προσθέτοντας ότι θα μπορούν να εξετάσουν τα στρώματα της κατασκευής πιο ασφαλή και επιστημονικά και ότι θα αναλυθούν επίσης οι ζημιές που προκλήθηκαν από πυρκαγιές και σεισμούς τον 10ο και 14ο αιώνα.
Ο Οκτέν πρόσθεσε ότι δεν είναι ακόμη σαφές πότε θα ολοκληρωθεί η αποκατάσταση, αλλά ότι η διαδικασία θα είναι ανοιχτή στο κοινό, ώστε να μπορεί να παρακολουθείται με διαφάνεια.
*Φωτογραφία αρχείου
Δείτε επίσης:
- Τουρκία: Μετέτρεψαν βυζαντινό υδραγωγείο 1500 ετών σε πολυτελές σπα!
- Οι θρύλοι και οι παραδόσεις είναι αλήθεια: Οι τρούλοι της Αγια-Σοφιάς κατασκευάστηκαν με υλικά από τη Ρόδο!