Οι Μαλδίβες απαγόρευσαν επίσημα τους Ισραηλινούς υπηκόους να εισέρχονται στη νησιωτική χώρα, μια κίνηση που περιγράφεται από την κυβέρνηση ως έκφραση «αποφασιστικής αλληλεγγύης» προς τον παλαιστινιακό λαό εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γάζα.
«Αυτό το μέτρο επιβεβαιώνει την ακλόνητη υποστήριξη των Μαλδίβων για την παλαιστινιακή υπόθεση», πρόσθεσε το προεδρικό γραφείο.
Την Μεγάλη Τρίτη, ο Πρόεδρος Μοχάμεντ Μουίζου επικύρωσε τη νομοθεσία, αμέσως μετά την ψήφισή της από το κοινοβούλιο των Μαλδίβων.
Σύμφωνα με δήλωση του γραφείου του, η απόφαση αντανακλά την ισχυρή στάση της κυβέρνησης ενάντια σε αυτό που περιέγραψε ως «συνεχιζόμενες φρικαλεότητες και πράξεις γενοκτονίας που διαπράττονται από το Ισραήλ εναντίον του παλαιστινιακού λαού».
— Government of Maldives (@governmentmv) April 15, 2025
- Η ανακοίνωση της κυβέρνησης των Μαλδίβων:
«Η τροπολογία εισάγει μια νέα διάταξη στον νόμο περί μετανάστευσης, η οποία απαγορεύει ρητά την είσοδο ατόμων με ισραηλινά διαβατήρια στο έδαφος της Δημοκρατίας των Μαλδίβων.
Η επικύρωση αντικατοπτρίζει τη σταθερή στάση της κυβέρνησης ως απάντηση στις συνεχιζόμενες φρικαλεότητες και τις συνεχιζόμενες πράξεις γενοκτονίας που διαπράττει το Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού λαού.
Η κυβέρνηση των Μαλδίβων επιβεβαιώνει την αποφασιστική της αλληλεγγύη προς την παλαιστινιακή υπόθεση και τη διαρκή δέσμευσή της για την προώθηση και προστασία των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού. Οι Μαλδίβες συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη λογοδοσία για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και να την μεταφέρουν σε διάφορες διεθνείς πλατφόρμες καταδικάζοντας τις ενέργειες του Ισραήλ.
Ο Πρόεδρος Dr Muizzu επανέλαβε επανειλημμένα την υποστήριξη αρχών των Μαλδίβων για την ίδρυση ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους της Παλαιστίνης, με βάση τα προ του 1967 σύνορα, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τους διεθνείς νομικούς κανόνες».
Δικομματική υποστήριξη
Οι Μαλδίβες, ένα κατά κύριο λόγο μουσουλμανικό νησιωτικό κράτος, γνωστό για τα πολυτελή θέρετρα και τις εξωτικές παραλίες του, είχαν ήδη αντιμετωπίσει εσωτερική πολιτική πίεση για να θεσπιστεί μια τέτοια απαγόρευση.
Τόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και οι σύμμαχοι της κυβέρνησης είχαν προτρέψει τον Πρόεδρο να λάβει σταθερή θέση κατά του Ισραήλ ως απάντηση στη στρατιωτική του εκστρατεία στη Γάζα.
Καμία οικονομική επίπτωση
Οι οικονομικές επιπτώσεις στις Μαλδίβες πάντως αναμένεται να είναι ελάχιστες. Τον Φεβρουάριο του 2025, μόνο 59 Ισραηλινοί τουρίστες επισκέφτηκαν τις Μαλδίβες σε σύνολο 214.000 ξένων αφίξεων.
Ωστόσο, σχεδόν 11.000 Ισραηλινοί πολίτες ταξίδεψαν στη χώρα το 2024, αντιπροσωπεύοντας μόλις το 0,6% του συνολικού αριθμού των τουριστών.
Το Ισραήλ και οι Μαλδίβες δεν είχαν διπλωματικές σχέσεις από το 1974. Ενώ έγιναν προσπάθειες για την αποκατάσταση των δεσμών το 2010 -συμπεριλαμβανομένης της άρσης προηγούμενης απαγόρευσης για τους Ισραηλινούς τουρίστες- η προσπάθεια τελικά εγκαταλείφθηκε το 2014.
Επιτέλους καί μία χώρα με @ρ&!&^@!!