Δεκάδες φαρμακευτικοί κολοσσοί, συμπεριλαμβανομένων των Pfizer, Eli Lilly και AstraZeneca, προέτρεψαν, προειδοποίησαν και ουσιαστικά απείλησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τις στηρίξει ενάντια στους απειλούμενους δασμούς των ΗΠΑ!
Ελλείψει ευνοϊκότερου πλαισίου, θα υπάρξει έξοδος των εταιρειών, προειδοποιεί επί της ουσίας αυτή η επιστολή!
Σε επιστολή τους προς την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, 32 μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες εξέφρασαν τις ανησυχίες τους, ισχυριζόμενες μειονεκτήματα κόστους στην ΕΕ σε σύγκριση με την αγορά των ΗΠΑ, όπου οι τιμές των φαρμάκων είναι σημαντικά υψηλότερες.
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα Les Echos, σε επιστολή τους την 11η Απριλίου, οι κολοσσοί ζήτησαν… βοήθεια για τη διατήρηση των δραστηριοτήτων στην ΕΕ παρά τους απειλούμενους δασμούς των ΗΠΑ στις εισαγωγές, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για την αποζημίωσή τους για το κόστος των φαρμακευτικών καινοτομιών!
🥼 Partira, partira pas ? Explications. ➡️ https://t.co/YRyGdOQQ4F pic.twitter.com/oLJ59HlHgX
— Les Echos (@LesEchos) April 15, 2025
Υποσχέθηκαν μάλιστα να αυξήσουν «το μερίδιο της ευρωπαϊκής αγοράς -που αντιπροσωπεύει σήμερα το 22,7% στις παγκόσμιες πωλήσεις- υπό την προϋπόθεση ότι «θα ληφθούν τολμηρά μέτρα».
Χωρίς αυτά «σε τρεις μήνες από σήμερα, προγραμματισμένες επενδύσεις 16,5 δισεκ. ευρώ θα μπορούσαν να μεταφερθούν εκτός Ευρώπης», προειδοποίησαν οι πρόεδροι των Novo Nordisk, Pfizer, Eli Lilly, Roche, Sanofi, Merck, GSK και Servier.
Οι εταιρείες ζήτησαν επίσης από την ΕΕ να απλοποιήσει τους κανονισμούς, σημειώνοντας ότι πρέπει επί του παρόντος να διεξάγουν κλινικές δοκιμές για φάρμακα σε πολλές χώρες, ανέφερε ακόμα η επιστολή.
Η επιστολή επέκρινε επίσης ένα νέο επικείμενο τέλος για την επεξεργασία λυμάτων από μικρορύπους (ζήτησαν αναστολή και επανεξέταση της οδηγίας που αποσκοπεί στη βελτίωση της επεξεργασίας των λυμάτων πριν από την απόρριψή τους στο περιβάλλον) και τόνισε τον επείγοντα χαρακτήρα, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναμένει να επιβάλει δασμούς σύντομα, κάτι που μπορεί «να επιταχύνει τη μετατόπιση της εστίασης της βιομηχανίας προς την Αμερική».
«Η καινοτόμος βιομηχανία έχει χρεωθεί εξ ολοκλήρου την αύξηση των δαπανών που συνδέονται με καινοτόμα φάρμακα», αναφέρεται στην επιστολή, σύμφωνα με την Les Echos. «Ελπίζουμε να συνεργαστούμε τις επόμενες εβδομάδες για να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι προτάσεις θα γίνουν πραγματικότητα προς όφελος των ασθενών της Ευρώπης και της οικονομικής ανάπτυξης», προστίθεται στην επιστολή.
Οι εξαγωγές ιατρικών και φαρμακευτικών προϊόντων της ΕΕ στις Ηνωμένες Πολιτείες ανήλθαν συνολικά σε περίπου 90 δισεκατομμύρια ευρώ (101,49 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2023, σύμφωνα με τη Eurostat.