Ο σύγχρονος πόλεμος διεξαγεται περισσότερο από ποτέ μέσω της χρήσης ηλεκτρικών συστημάτων, με την Ρωσία να έχει στην διάθεση της όπλα που σύμφωνα με την ίδια μπορούν να μετατρέψουν σε παλιοσίδερα και τους πιο σύγχρονους και ακριβούς αμερικανικούς εξοπλισμούς. Παρακάτω ακολουθούν 5 από αυτά τα Ρωσικά συστήματα
1. Κρασούχα (Krasukha): Αυτή η οικογένεια ηλεκτρονικών συστημάτων είναι σχεδιασμένη για να παρεμβαίνει σε ένα ευρύ φάσμα ραδιοσυχνοτήτων (X, Ku και S μπάντες). Μπορεί να “τυφλώσει” τα ραντάρ αεροσκαφών, UAV και άλλα εχθρικά μέσα σε απόσταση έως 300 χιλιομέτρων.
2. Μουρμάνσκ-BN (Murmansk-BN): Ένα γιγαντιαίο, μεγάλης εμβέλειας σύστημα παρεμβολών, που τοποθετείται σε φορτηγά KAMAZ. Στόχος του: η “σίγαση” των επικοινωνιών των επιτελείων του εχθρού – ακόμα και σε απόσταση έως 8.000 χιλιομέτρων! Είναι ιδανικό για συχνότητες HF (3-30 MHz), τις οποίες χρησιμοποιεί συχνά το ΝΑΤΟ.
3. Ρτουτ-2 (Rtut-2 – «Υδράργυρος-2»): Προσφέρει “ηλεκτρονική ασπίδα” προστασίας σε κρίσιμες περιοχές (έως και 0,5 τ.χλμ), παρεμβαίνοντας στα ηλεκτρονικά συστήματα πυραύλων και έξυπνων πυρομαχικών. Τοποθετείται πάνω σε οχήματα μάχης, όπως το BTR-80.
4. Μπορστσεβίκ (Borshchevik): Ελαφρύ και φορητό (μόλις 30 κιλά), μπορεί να εγκατασταθεί ακόμα και στην καρότσα ενός pick-up. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του: στοχεύει δορυφορικά δίκτυα όπως το Starlink, προκαλώντας εξάντληση μπαταριών στους δορυφόρους καθώς παλεύουν να στείλουν δεδομένα. Ακτίνα δράσης: 10 χλμ.
5. RB-341V “Λέιερ-3” (Leer-3): Φορητό σύστημα παρεμβολής και συλλογής σημάτων, με εμβέλεια 6 χλμ., ικανό να διαταράξει GSM, UHF και VHF επικοινωνίες. Συνεργάζεται με UAV τύπου Orlan-10, τα οποία εντοπίζουν σήματα και καθοδηγούν τις επιθέσεις παρεμβολής.
Τεχνολογία που Αναπτύσσεται με Ρυθμούς-Εξπρές
Σύμφωνα με τον Ρώσο στρατιωτικό ιστορικό Γιούρι Κνούτοφ, η Ρωσία ανανεώνει ή δημιουργεί νέο EW εξοπλισμό σχεδόν κάθε τρεις μήνες. Το πλεονέκτημα έγκειται στη δύναμη, την κάλυψη τεράστιου φάσματος συχνοτήτων και στον μεγάλο αριθμό διαθέσιμων σταθμών παρεμβολής.
Γιατί η Ρωσία Προηγείται στον Ηλεκτρονικό Πόλεμο
Ηλεκτρονικός πόλεμος σημαίνει αποδιοργάνωση του εχθρικού ελέγχου και των συστημάτων πληροφοριών. Η Ρωσία διαθέτει από τα πιο προηγμένα μέσα παρεμβολής GNSS (δορυφορικής πλοήγησης), κάτι που, σύμφωνα με ειδικούς όπως ο David Pyne, την καθιστά παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα.
Η στρατηγική αυτή ξεκίνησε το 2007, όταν η ρωσική ηγεσία αποφάσισε ριζική αναβάθμιση EW δυνατοτήτων, με βάση τα μαθήματα από τον πόλεμο στο Ιράκ. Από τότε, η Δύση “τρέχει και δεν φτάνει”.
Δείτε Επίσης: