Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε μια απόφαση που, αν και για πολλούς θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητη, προκαλεί έντονες αντιδράσεις: ο όρος “γυναίκα”, όπως χρησιμοποιείται στον Νόμο για την Ισότητα του 2010, αναφέρεται στο βιολογικό φύλο.
Με λίγα λόγια, γυναίκα είναι η βιολογική γυναίκα. Η απόφαση αυτή χαιρετίστηκε από ομάδες υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών ως μια νίκη της λογικής, ενώ από την άλλη πλευρά, προκάλεσε αντιδράσεις από υποστηρικτές της τρανς ιδεολογίας που μίλησαν για υποβάθμιση των “δικαιωμάτων” τους.
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε πως η απόφαση προσφέρει καθαρότητα και σιγουριά, τόσο για τις ίδιες τις γυναίκες όσο και για τους φορείς που παρέχουν υπηρεσίες σε χώρους αποκλειστικά για γυναίκες — όπως νοσοκομεία, καταφύγια και αθλητικές εγκαταστάσεις. Η αναγνώριση πως το φύλο είναι δυαδικό, και βασίζεται σε βιολογικά χαρακτηριστικά, φαίνεται να είναι μια επιστροφή στη στοιχειώδη κοινή λογική, σε μια εποχή όπου ακόμα και το να πεις πως “οι γυναίκες γεννιούνται γυναίκες” θεωρείται προκλητικό.
Η απόφαση αυτή δεν στρέφεται ενάντια στα τρανς άτομα, όπως ξεκαθαρίζουν και οι ίδιες οι γυναικείες οργανώσεις που προσέφυγαν στο δικαστήριο. Αντιθέτως, αποκαθιστά την απαραίτητη νομική διάκριση και προστασία για τις γυναίκες, σε μια περίοδο όπου αυτές οι έννοιες απειλούνται από μια ιδεολογική φούσκα που θέλει να διαλύσει κάθε βιολογικό ή κοινωνικό όριο στο όνομα της “συμπερίληψης”.
Η ιδεολογία που θέλει να αντικαταστήσει τη βιολογία με προσωπική αίσθηση και ταυτότητα φαίνεται να ηττάται, τουλάχιστον σε αυτή την περίπτωση, από το αυτονόητο. Ότι δεν μπορείς να καταργήσεις τη φύση, ούτε να εξαναγκάσεις την κοινωνία να αγνοεί τη βιολογική πραγματικότητα για χάρη μιας μόδας. Το μήνυμα είναι σαφές: οι γυναίκες δεν είναι “αίσθημα”, δεν είναι “ταυτότητα”, δεν είναι “ρόλος” — είναι υπαρκτές, με σαφή βιολογικά χαρακτηριστικά και συγκεκριμένες ανάγκες προστασίας και εκπροσώπησης.
Αυτή η απόφαση στέλνει επίσης ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στην πίεση που ασκείται από τους κύκλους της λεγόμενης “woke” κουλτούρας, που επιχειρεί να επιβάλει μια νέα μορφή λογοκρισίας και ενοχοποίησης για όποιον τολμά να υπερασπίζεται το αυτονόητο. Η αναγνώριση της βιολογικής πραγματικότητας δεν είναι ρητορική μίσους, είναι προϋπόθεση για να υπάρξει δίκαιο.
Όσο κι αν προσπαθεί η woke παραίσθηση να διαγράψει ή να διαστρεβλώσει την αλήθεια, η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου έρχεται σαν υπενθύμιση ότι η πραγματικότητα δεν αλλάζει με hashtags ή με πίεση ακτιβιστών. Η προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών δεν είναι υπό διαπραγμάτευση, και σίγουρα δεν μπορεί να θυσιαστεί στο βωμό μιας ιδεολογίας που έχει χάσει κάθε επαφή με το πραγματικό.
Δείτε Επίσης: