Σημαντικές διακυμάνσεις καταγράφονται στις πολιτικές προτιμήσεις των Αλβανών ψηφοφόρων, σύμφωνα με τη νεότερη δημοσκόπηση της εταιρείας NotoSondaggi, λίγες εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου.
Στην ερώτηση «ποιο κόμμα θα επιλέγατε αν αύριο διεξάγονταν εθνικές εκλογές για την ανανέωση της Βουλής», το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) υπό την ηγεσία του Έντι Ράμα συγκεντρώνει το 46% των προτιμήσεων, με το ποσοστό να κινείται μεταξύ 44% και 48%. Πρόκειται για ελαφρώς μειωμένη υποστήριξη σε σύγκριση με τις εκλογές του 2021, όπου το κόμμα είχε συγκεντρώσει 48,67%.
Το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) και η Συμμαχία της Μεγάλης Αλβανίας ακολουθούν με 35%, με τις εκτιμήσεις να κυμαίνονται από 33% έως 37%. Το 2021, ο ίδιος συνασπισμός είχε φτάσει το 39,43%, δείχνοντας μια σχετική κάμψη στη δυναμική του.
Ανάμεσα στα μικρότερα κόμματα, το πολιτικό σχήμα του Agron Shehaj εμφανίζεται να λαμβάνει 6,5%, αγγίζοντας δυνητικά το 7,5%, ενώ ο συνασπισμός των Adriatik Lapaj και Endri Shabani φτάνει το 5%, με προοπτική αύξησης έως το 6%.
Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) του Tom Doshi παραμένει σταθερό στο 2,5%, με δυνατότητα ανόδου στο 3,5%, ποσοστά αντίστοιχα με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.
Στο πολιτικό προσκήνιο εισέρχεται και το Κίνημα Μαζί του Arlind Qori με 1,5% και μέγιστο 2%, ενώ ο Ευρωατλαντικός Συνασπισμός του Lulzim Basha φαίνεται να κινείται μεταξύ 2% και 3%. Τέλος, ο Δεξιός Συνασπισμός για την Ανάπτυξη εμφανίζεται με 1%, με πιθανότητα αύξησης έως το 2%.
Η εικόνα του Δημοκρατικού Κόμματος σκιάζεται από την πολυμέτωπη διάσπασή του, η οποία έχει οδηγήσει στη δημιουργία νέων πολιτικών σχηματισμών από πρώην κορυφαία στελέχη του. Ο Lulzim Basha, που διετέλεσε πρόεδρος του DP και υπήρξε υποψήφιος πρωθυπουργός στις εκλογές του 2021, ηγείται πλέον του Ευρωατλαντικού Συνασπισμού, ενώ και ο Agron Shehaj, επίσης πρώην στέλεχος του κόμματος, διεκδικεί σημαντικό μερίδιο της κεντροδεξιάς ψήφου με τον δικό του πολιτικό φορέα. Η διάσπαση αυτή έχει κατακερματίσει την παραδοσιακή εκλογική βάση του Δημοκρατικού Κόμματος, επηρεάζοντας άμεσα τη δυναμική του στην πορεία προς τις κάλπες.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το himara.gr, όπως συμβαίνει συχνά σε προεκλογικές περιόδους τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων προκαλούν και αμφισβητήσεις. Δεν είναι λίγες οι φορές στο παρελθόν που οι προβλέψεις των ερευνών δεν επιβεβαιώθηκαν στην κάλπη, είτε λόγω της δυναμικής του προεκλογικού κλίματος είτε εξαιτίας περιορισμών στη μεθοδολογία. Ως εκ τούτου, τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης αποτυπώνουν μια χρονική στιγμή και δεν μπορούν να θεωρηθούν απόλυτα προγνωστικά της τελικής εκλογικής έκβασης.
*Φωτογραφία αρχείου
Δείτε επίσης:
- Η ΕΕ ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με την Αλβανία για τη δέσμη κεφαλαίων
- Αλβανία: Μετά τη φρεγάτα η Ιταλία τους έστειλε «πεσκέσι» μετανάστες με καταδικαστικές αποφάσεις
Ο μαφιόζος κάνει τα ίδια με τον δικό μας.
Οι Αλβανοί δεν στηρίζουν.
Θα γίνει της νοθείας το κάγκελο.