Την Μεγάλη Τετάρτη το αεροσκάφος E-3A AWACS του ΝΑΤΟ επέστρεψε στη βάση του μετά από πεντάμηνη ανάπτυξη στην Forward Operating Base (FOB) στο Άκτιο της Πρέβεζας.
Από τον Νοέμβριο του 2024, το NATO AWACS υποστήριξε τα Μέτρα Διασφάλισης από την Ελλάδα και επέτρεψε στο πλήρωμα να διατηρήσει επιχειρησιακή ετοιμότητα ανεξάρτητα από τις χειμερινές συνθήκες στην Κύρια Βάση Επιχειρήσεων στο Γκάιλενκιρχεν της Γερμανίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Συμμαχίας, η ανάπτυξη περιελάμβανε πάνω από 100 άτομα προσωπικό και επέτρεψε στη μονάδα AWACS του ΝΑΤΟ να διεξάγει βασικές αποστολές επιτήρησης και εκπαίδευσης, διατηρώντας τα πληρώματα έτοιμα για αποστολή ανά πάσα στιγμή.
Η ανάπτυξή του στο FOB Aktion παρείχε επίσης πολύτιμη εκπαίδευση στο Agile Combat Employment (ACE), το οποίο είναι κεντρικό στη στρατηγική αεροπορικής ενέργειας του ΝΑΤΟ. Το ACE βελτιώνει την ανθεκτικότητα και την προβολή της εναέριας ισχύος λειτουργώντας πληρώματα και αεροσκάφη τόσο από βάσεις στην έδρα του, όσο και από διάσπαρτες τοποθεσίες.
«Το ACE είναι στο DNA του ΝΑΤΟ AWACS», εξήγησε ο Συνταγματάρχης Maurizio Maggio, Επιχειρησιακός Διοικητής Πτέρυγας της E-3A.
«Αυτή η ανάπτυξη στη FOB στην Ελλάδα έδειξε την ικανότητά μας να παραμένουμε ευέλικτοι, διαλειτουργικοί και έτοιμοι να ανταποκριθούμε αμέσως».