Ο Οργανισμός Τουρκογενών Κρατών (OTS) συγκροτήθηκε από την Άγκυρα προκειμένου να αποτελέσει όργανο εξασκήσεως της επεκτατικής πολιτικής της στην Κεντρική Ασία. Για τον λόγο αυτό και είναι κόλαφος για το καθεστώς Ερντογάν, το γεγονός ότι οι χώρες που συγκροτούν τον οργανισμό αυτόν, δηλαδή το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Κιργιστάν και το Τουρκμενιστάν ευθυγραμμίζονται με την διεθνή νομιμότητα και από χθες (15/4) θεωρούν την Τουρκία χώρα-κατακτητή της Κύπρου.
- Εφημερίδα «Εστία»
Πρέπει να σημειωθεί μάλιστα, ότι ένας από τους πρωταρχικούς λόγους για τους οποίους συγκροτήθηκε ο OTS ήταν η αναγνώρισις από τα μέλη του, του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους. Αντ’ αυτού όμως με δύο αλλεπάλληλες αποφάσεις εντός του τελευταίου δεκαημέρου, πρώτον ανεγνώρισαν την Κυπριακή Δημοκρατία και απεφάσισαν να ανοίξουν πρεσβείες στην Λευκωσία και δεύτερον χθες εδήλωσαν ότι αποδέχονται τις αποφάσεις 541 (του 1983) και 550 (του 1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δια των οποίων καταδικάζεται η ίδρυσις του ψευδοκράτους και καλούνται τα κράτη-μέλη του Διεθνούς Οργανισμού να μην το αναγνωρίσουν.
Οι αποφάσεις αυτές ήσαν αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ενώσεως – Κεντρικής Ασίας κατά την οποία από ευρωπαϊκής πλευράς επεδείχθη σθεναρή στάσις και κατέστη σαφές ότι δεν υπάρχει περίπτωσις να αναπτυχθούν οικονομικές και άλλες σχέσεις με τις χώρες της Κεντρικής Ασίας αν αυτές δεν συμμορφωθούν με τις αποφάσεις του ΟΗΕ για την Κύπρο.
Στην κοινή δήλωση της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στην Σαμαρκάνδη, τονίζεται ότι: «Η ΕΕ και οι χώρες της Κεντρικής Ασίας επιβεβαίωσαν τη ισχυρή τους δέσμευση στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 541 και 550 και σημείωσαν ότι η ανάπτυξις των σχέσεών τους εξαρτάται από τη συμμόρφωση με αυτήν την αρχή».
Η παράγραφος 4 της δηλώσεως αναφέρει την δέσμευση των μερών να σεβασθούν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών στους διεθνείς οργανισμούς και να αποφύγουν ενέργειες που θα παραβιάζουν αυτήν την αρχή.
Πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι την έναρξη της Συνόδου αυτής, οι τουρκοκυπριακές αρχές περίμεναν ότι αξιωματούχοι των κρατών του OTS θα ταξίδευαν στην κατεχόμενη βόρειο Κύπρο ως πρώτο βήμα προς την αναγνώριση. Μάλιστα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ είχε παρακολούθησή την σύνοδο του OTS στο Μπισκέκ το 2024 ως «τιμώμενος προσκεκλημένος».

Πλέον όμως η Τουρκία βλέπει τις χώρες μέλη του Οργανισμού να ανοίγουν πρεσβείες και να αναβαθμίζουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Η εξέλιξις αυτή αποδεικνύει ότι ο αγών δεν είναι άπελπις και εφ’ όσον υπάρχει σταθερή πολιτική και αποφασιστικότης, πολλές διπλωματικές και άλλες νίκες μπορούν να επιτευχθούν.
Σημειωτέον επίσης ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας έχει τηρήσει αξιοσημείωτη σιωπή για αυτές τις εξελίξεις, κάτι που δεικνύει την αμηχανία που επικρατεί στην Άγκυρα.
Δείτε επίσης:
- Άγκυρα: «Για 12 δισ. ευρώ τα τουρκικά κράτη δεν αναγνώρισαν τα Κατεχόμενα»
- Πρεσβείες στην Λευκωσία ανοίγουν Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν και Καζακστάν