Με στόχο την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Καμπούλ, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη 17/4, ότι επικύρωσε την απόφαση αφαίρεσης των Ταλιμπάν από τον ρωσικό κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων.
«Η απόφαση τίθεται αμέσως σε ισχύ», τόνισε ο δικαστής που είχε επιφορτιστεί με την υπόθεση, έπειτα από μια ακροαματική διαδικασία η οποία, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, έλαβε χώρα κεκλεισμένων των θυρών. Προς το παρόν, ωστόσο, η συγκεκριμένη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ρωσίας δεν ισοδυναμεί με επίσημη αναγνώριση από τη Μόσχα της κυβέρνησης των Ταλιμπάν.
⚡️⚡️⚡️The Supreme Court of Russia has authorized the activities of the Taliban in Russia. pic.twitter.com/4XmmrpQBzN
— NEXTA (@nexta_tv) April 17, 2025
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ρωσική εισαγγελία ζήτησε τον περασμένο Μάρτιο να αφαιρεθούν οι Ταλιμπάν από τον κατάλογο των οργανώσεων που χαρακτηρίζονται ως «τρομοκρατικές» στη Ρωσία και, ως εκ τούτου, έχουν τεθεί εκτός νόμου. Οι Ταλιμπάν, οι οποίοι βρίσκονταν στον εν λόγω κατάλογο από το 2003, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ, το καλοκαίρι του 2021 επανήλθαν στην εξουσία στο Αφγανιστάν, με την χώρα να παραμένει, έκτοτε, απομονωμένη από τη διεθνή κοινότητα.
Ειδικότερα, οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πρωτεύουσα Καμπούλ στις 15 Αυγούστου 2021, μετά την κατάρρευση της -υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ- κυβέρνησης, ενώ λίγες ημέρες αργότερα ακολούθησε η πλήρης αποχώρηση του αμερικανικού στρατού. Έκτοτε, η Μόσχα έχει προχωρήσει στην εξομάλυνση των σχέσεων με τη νέα αφγανική κυβέρνηση των Ταλιμπάν, την οποία βλέπει ως πιθανό οικονομικό εταίρο και εταίρο στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.
Russia’s top court lifts terror group designation on Afghanistan’s Taliban https://t.co/kQ3TQFYSTm via @WellandTribune
— The Tribune 🇨🇦 (@WellandTribune) April 17, 2025
Η προσέγγιση μεταξύ του Κρεμλίνου και της Καμπούλ φάνηκε να επιταχύνεται, έπειτα από μια επίθεση τον Μάρτιο του 2024 κοντά στη Μόσχα, όταν 145 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια αίθουσα συναυλιών από τέσσερις ενόπλους του ISIS-K, παρακλάδι της τζιχαντιστικής οργάνωσης στο Αφγανιστάν. Τον Ιούλιο του 2024, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι θεωρεί τους Ταλιμπάν «συμμάχους στην μάχη κατά της τρομοκρατίας» και, κατόπιν, υπέγραψε έναν νόμο που επιτρέπει στις ρωσικές Αρχές να αφαιρέσουν το πολιτικοθρησκευτικό κίνημα που κυβερνά το Αφγανιστάν από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων.
Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε τη Δύση να άρει τις κυρώσεις κατά του Αφγανιστάν και να αναλάβει «ευθύνη» για την ανοικοδόμηση της χώρας, η οποία έχει καταστραφεί από δεκαετίες πολέμου. Από την πλευρά του, ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού επισκέφθηκε την Καμπούλ στα τέλη Δεκεμβρίου, μια σπάνια επίσκεψη υψηλόβαθμου ξένου αξιωματούχου, κατά την οποία δήλωσε την επιθυμία του να ενισχύσει τη «συνεργασία» με το Αφγανιστάν.
Σημειώνεται πως, παρά το γεγονός ότι, μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση των Ταλιμπάν δεν έχει αναγνωριστεί επισήμως από καμία χώρα, ιδίως εξαιτίας και της επιδείνωσης της κατάστασης των δικαιωμάτων των γυναικών στο Αφγανιστάν, de facto διπλωματικές σχέσεις με τις αφγανικές αρχές διατηρούν επίσης το Πακιστάν, η Κίνα, το Ιράν και οι περισσότερες χώρες της Κεντρικής Ασίας.