Όπως μετέδωσε το Bloomberg, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αναγνωρίσουν τον ρωσικό έλεγχο στην περιοχή της Κριμαίας, ως μέρος μιας ευρύτερης ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, όπως είπαν στο πρακτορείο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Η πιθανή αυτή παραχώρηση είναι το πιο πρόσφατο μήνυμα ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι πρόθυμος να εδραιώσει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και έρχεται καθώς τόσο ο ίδιος, όσο και ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, τόνισαν την Μεγάλη Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αποχωρήσουν από τις προσπάθειες ειρήνευσης στην Ουκρανία, εκτός εάν σημειωθεί πρόοδος γρήγορα.
Το Bloomberg σημειώνει ότι «δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση γι’ αυτό το θέμα», αλλά επισημαίνει ότι η πρόταση των ΗΠΑ για επίλυση της σύγκρουσης προβλέπει ότι τα εδάφη που εντάχθηκαν στη Ρωσία, θα παραμείνουν υπό ρωσικό έλεγχο.
Αναφέρει ακόμα ότι η αμερικανική απόφαση ανακοινώθηκε σε συνάντηση με ουκρανικές και ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες που πραγματοποιήθηκε την Μεγάλη Πέμπτη στο Παρίσι, όπου έγινε επίσης σαφές, ότι τα σχέδια του Κιέβου για ένταξη στον ΝΑΤΟ είναι εκτός ημερήσιας διάταξης.
Η αναγνώριση του ελέγχου της Κριμαίας από τη Ρωσία θα σήμαινε μια σημαντική νίκη για τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει απορρίψει την ευρύτερη ειρηνευτική πρόταση του Τραμπ.
Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι από την πλευρά του, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η Ουκρανία δεν θα παραχωρήσει κανένα τμήμα της επικράτειάς της στη Ρωσία.
Δείτε επίσης:
- Τελεσίγραφο Τραμπ σε Ρωσία και Ουκρανία: Κανένας δεν παίζει μαζί μου – Δείξτε ενθουσιασμό αλλιώς αποχωρούμε!
- ΗΠΑ και Ουκρανία συνυπέγραψαν μνημόνιο για οικονομική συνεργασία – Στα «σκαριά» επενδυτικό ταμείο ανασυγκρότησης
- Ο Τραμπ ετοιμάζει άρση κυρώσεων κατά της Ρωσίας
- Αισιόδοξος για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς
- Μάρκο Ρουμπιο: Οι ΗΠΑ θα σταματήσουν την προσπάθεια για ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ουκρανίας – Ρωσίας