Σύμφωνα με πρόσφατες αποκαλύψεις, η Ουκρανία φαίνεται να προμηθεύεται ρωσικό φυσικό αέριο μέσω έμμεσων διαδρομών, παρά την επίσημη διακοπή των απευθείας προμηθειών από τη Ρωσία. Όπως αναφέρθηκε από το ειδησεογραφικό πρακτορείο EADaily, ο Ουκρανός βουλευτής Oleksiy Kucherenko, Επικεφαλής της επιτροπής ενέργειας της ουκρανικής Βουλής δήλωσε ότι η χώρα του αγοράζει φυσικό αέριο από την Ευρώπη, το οποίο στην πραγματικότητα προέρχεται από τη Ρωσία και διοχετεύεται μέσω του αγωγού TurkStream. Η είδηση αυτή προκαλεί τουλάχιστον οργή. Αποκαλύπτει όμως και τον σκοτεινό ρόλο της Τουρκίας, η οποία εξακολουθεί να θησαυρίζει από την παράταση του πολέμου. Το ίδιο ακριβώς είχε αποκαλυφθεί και για την Ελλάδα, από κυβερνητικά στελέχη!
Η τουρκική Διαδρομή για το Ρωσικό Αέριο
Η Ουκρανία, η οποία διέκοψε την απευθείας εισαγωγή φυσικού αερίου από τη Ρωσία μετά τη λήξη της πενταετούς σύμβασης με τη Gazprom την 1η Ιανουαρίου 2025, φαίνεται να έχει βρει έναν εναλλακτικό τρόπο για να εξασφαλίσει τις ενεργειακές της ανάγκες. Σύμφωνα με τον Kucherenko, το αέριο που αγοράζεται από ευρωπαϊκές χώρες προέρχεται κυρίως από τη Ρωσία και εισάγεται μέσω του αγωγού TurkStream, ο οποίος συνδέει τη Ρωσία με την Τουρκία και από εκεί με την ευρωπαϊκή αγορά. Αυτή η πρακτική, αν και έμμεση, εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ουκρανίας και τις γεωπολιτικές επιπτώσεις της.
Ήδη από τα τέλη Μαρτίου 2025, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel είχε αναφέρει ότι η Ευρώπη εξετάζει την αύξηση των εισαγωγών ρωσικού αερίου, εν μέσω εντάσεων στις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Η Ουκρανία, ως μέρος αυτής της ευρύτερης ευρωπαϊκής αγοράς, φαίνεται να επωφελείται από αυτή την κατάσταση, αν και με υψηλότερο κόστος, καθώς οι ευρωπαίοι έμποροι προσαυξάνουν την τιμή του αερίου πριν το μεταπωλήσουν.
Οι Αντιδράσεις και οι Επιπτώσεις
Η αποκάλυψη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τόσο στην Ουκρανία όσο και διεθνώς. Σύμφωνα με αναρτήσεις στο X, ορισμένοι σχολιαστές χαρακτήρισαν την πρακτική αυτή «υποκριτική», επισημαίνοντας την αντίφαση ανάμεσα στην επίσημη στάση της Ουκρανίας, που απορρίπτει κάθε συνεργασία με τη Ρωσία, και την έμμεση εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο. Η ειρωνεία της κατάστασης εντείνεται από το γεγονός ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να αγοράζει το ίδιο αέριο απευθείας από τη Ρωσία σε χαμηλότερη τιμή, αντί να πληρώνει υψηλότερες τιμές μέσω ευρωπαϊκών μεσαζόντων. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για την Ελλάδα, η οποία όπως είχε ομολόγησε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πληρώνει επταπλάσια το κόστος του φυσικού αερίου, κάνοντας λόγο για 7 δις αντί για 1, μόνο για το 2023!
Η Ουκρανία, που βρίσκεται στο επίκεντρο της σύγκρουσης με τη Ρωσία, αντιμετωπίζει το δίλημμα της διασφάλισης ενεργειακής επάρκειας χωρίς να υπονομεύει τη διεθνή της θέση. Παράλληλα, η εξάρτηση από το ρωσικό αέριο, έστω και έμμεσα, μπορεί να περιπλέξει τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του συνεχιζόμενου πολέμου, ειδικά σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ πιέζουν για ειρηνευτικές συνομιλίες.
Η αποκάλυψη ότι η Ουκρανία αγοράζει ρωσικό φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας και Ευρώπης αναδεικνύει την ευθραυστότητα της ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή. Ενώ η Ουκρανία προσπαθεί να διατηρήσει την εικόνα της ως ανεξάρτητη από τη Ρωσία, η πραγματικότητα της ενεργειακής αγοράς φαίνεται να επιβάλλει διαφορετικούς κανόνες. Η συνεχιζόμενη εξάρτηση από το ρωσικό αέριο, έστω και μέσω τρίτων, μπορεί να επηρεάσει τις εσωτερικές πολιτικές δυναμικές στην Ουκρανία, καθώς και τις σχέσεις της με τους δυτικούς συμμάχους της.
Παράλληλα, η είδηση αυτή υπογραμμίζει την ολέθρια για την Ελλάδα, αναβάθμιση της Τουρκίας ως ενεργειακού κόμβου. Ο αγωγός TurkStream έχει αναδειχθεί σε κρίσιμο μέσο για τη διοχέτευση ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη, ενισχύοντας τη γεωπολιτική επιρροή της Άγκυρας. Καθώς η Ευρώπη αναζητά τρόπους να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο, η Τουρκία φαίνεται να επωφελείται από τον ρόλο της ως μεσολαβητή.
Η λήξη του πολέμου στην Ουκρανία καθίσταται πλέον επιτακτική και για την δική μας εθνική ασφάλεια. Όπως επίσης και η επανέναρξη της πολιτικής των αγωγών, την οποία είχε ξεκινήσει ο Κώστας Καραμανλής, αλλά συνετρίβη από ντόπιους πολιτικούς νάνους – στην καλύτερη – προδότες στην χειρότερη…
*Φωτογραφία αρχείου
Δείτε επίσης:
- Το Ενεργειακό, ο Τραμπ και ο Ερντογάν
- Η Τουρκία πήρε παράταση απαλλαγής από τις ΗΠΑ για πληρωμές φυσικού αερίου στη Ρωσία