Oι εκπρόσωποι της Ευρώπης και ιδίως της Ιταλίας εξακολουθούν να διατηρούν την πλειοψηφία στο Κονκλάβιο που καλείται να εκλέξει τον διάδοχο του εκλιπόντος Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή χθες, Δευτέρα του Πάσχα.
Το εν λόγω Κονκλάβιο συγκροτούν συνολικά 135 καρδινάλιοι, με μέση ηλικία τα 70 χρόνια και τέσσερις μήνες, οι περισσότεροι εκ των οποίων διορίστηκαν καρδινάλιοι από τον αποθανόντα ποντίφικα. Μεταξύ των εκλεκτόρων, εκείνοι που εκπροσωπούν τη Γηραιά Ήπειρο είναι συνολικά 53 (το 39%), ακολουθούμενοι κατά σειρά από τους Ασιάτες (23), τους Κεντροαμερικανούς (21), τους Αφρικανούς (18), τους Βορειοαμερικανούς (16) με μόνο τέσσερις να προέρχονται από την Ωκεανία, σύμφωνα με στοιχεία της Αγίας Έδρας.
Η Ιταλία είναι -αναμενόμενα- η χώρα με τους περισσότερους καρδινάλιους, συνολικά 17, ακολουθούν οι ΗΠΑ με 10 και η Βραζιλία με επτά, ενώ Γαλλία και Ισπανία έχουν από πέντε καρδινάλιους η καθεμία. Η Αργεντινή, γενέτειρα του 88χρονου ποντίφικα, εκπροσωπείται από τέσσερις καρδινάλιους, όπως επίσης ο Καναδάς, η Ινδία, η Πολωνία και η Πορτογαλία. Η Ακτή Ελεφαντοστού, εξάλλου, με δύο εκλέκτορες, είναι η μοναδική αφρικανική χώρα που εκπροσωπείται με περισσότερους από έναν καρδινάλιο.
Από τους 135 καρδινάλιους, ο μεγαλύτερος σε ηλικία είναι ο Κάρλος Οσόρο Σιέρα, ο αρχιεπίσκοπος της Μαδρίτης, ο οποίος θα κλείσει τα 80 στις 16 Μαΐου, ενώ ο νεότερος είναι ο αρχιεπίσκοπος της Μελβούρνης, Μίκολα Μπίτσοκ, «μόλις» 45 ετών, δύο μηνών και 69 ημερών, ο οποίος ανακηρύχθηκε καρδινάλιος από τον Φραγκίσκο μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο. Ανάμεσά τους είναι και ο Λατίνος πατριάρχης Πιερ-Μπατίστα Πιτσαμπάλα, ο οποίος εκπροσωπεί την Ιερουσαλήμ και χθες, ημέρα θανάτου του Φραγκίσκου, έκλεισε τα 60.
Από τους 135 συνολικά εκλέκτορες, οι 108 διορίστηκαν καρδινάλιοι από τον εκλιπόντα: 40 στην Ευρώπη, 20 στην Ασία, 19 στην Κεντρική και Νότια Αμερική, 15 στην Αφρική, 10 στη Βόρεια Αμερική και τέσσερις στην Ωκεανία. Ο πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’ διόρισε 22 και ο πάπας Ιωάννης-Παύλος Β’ τους υπόλοιπους πέντε.
Να σημειωθεί πως από τη στιγμή που το ανώτατο όριο ηλικίας για τη συμμετοχή στο Κολλέγιο των Καρδιναλίων είναι τα 80 χρόνια, 117 καρδινάλιοι δεν μπορούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία της ψηφοφορίας για την εκλογή του νέου επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας, που αναμένεται να διεξαχθεί στις αρχές Μαΐου (μεταξύ 6 και 11).
Δείτε επίσης:
- Ιταλία: Πενθήμερο πένθος για τον θάνατο του πάπα Φραγκίσκου – Έκτακτα μέτρα ασφαλείας
- Πάπας Φραγκίσκος: Το τέλος της κοσμικής εποχής για το Βατικανό;
- Ανείπωτη η θλίψη για τους καθολικούς της Ελλάδας: Πένθιμες καμπάνες σε Αθήνα, Κέρκυρα και Σύρο
- Σε ανοιχτό φέρετρο η σορός του Ποντίφικα στο Βατικανό: Τριήμερο εθνικό πένθος
- Βατικανό: Η μάχη για την διαδοχή
- Το Σάββατο η κηδεία του πάπα Φραγκίσκου – Την Τετάρτη σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του
- Η επίσημη αιτία θανάτου του Πάπα Φραγκίσκου – Ποια η τελευταία του επιθυμία
Από Ρώμη γράφω. Πολύ προπαγάνδα τα ΜΜΕ. Δεν ασχολείται άνθρωπος με τον θάνατο του Πάπα, ήταν άλλωστε αντιδημοφιλής στους καθολικούς. Ούτε πλήθη συρρέουν ούτε τίποτα. Στην πλατεία Αγίου Πέτρου η συνηθισμένη κίνηση τουριστών για τα μουσεία από την στιγμή που ανακοινώθηκε ο θάνατος του εώς τώρα. Προσευχήθηκαν κάποιοι εργαζόμενοι του Βατικανού χθες, για μία ώρα. Αύριο το λαϊκό προσκύνημα για 5 ώρες μόνο. Στις ενορίες γίνονται οι λειτουργίες κανονικά απλώς έχουν φωτογραφία του Πάπα οι ναοί, δεν έχουν περισσότερη κίνηση από το συνηθισμένο. Δεν υπάρχει ούτε θλίψη ούτε αναστάτωση, μόνο στα τηλεοπτικά κανάλια γίνεται θόρυβος.