Διαστάσεις μεγάλου σκανδάλου λαμβάνουν οι αποκαλύψεις τουρκοκυπριακής ιστοσελίδας περί διασυνδέσεως του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν με κύκλωμα ξεπλύματος μαύρου χρήματος και εκβιασμών στα κατεχόμενα.
«Πρωταγωνιστής» στην υπόθεση είναι ο πρώην πρέσβης της Τουρκίας στα κατεχόμενα Γιασίν Σερίμ, τον οποίο είχε στείλει σε «αποστολή» ο Φιντάν, προκειμένου να ανακτήσει 45 κασέτες με ενοχοποιητικό υλικό που είχε στην κατοχή του ο μαφιόζος Χαλίλ Φάλγιαλι, ο οποίος δολοφονήθηκε το 2022 στην κατεχόμενη Κερύνεια. Οι εν λόγω κασέτες συνδέουν κορυφαία στελέχη του κόμματος του Ερντογάν AKP με το κύκλωμα και γι’ αυτό ο Φιντάν προσπαθεί να καταστρέψει το ενοχοποιητικό υλικό.
Για τον ίδιο λόγο η Άγκυρα έχει αθόρυβα απομακρύνει από τη θέση τους πολλούς αξιωματούχους. Ο πρώην πρέσβης Σερίμ είχε προσωπικές και οικογενειακές σχέσεις με τον ναρκέμπορο Φάλγιαλι, ιδιοκτήτη καζίνο που είχε φάκελο στις ΗΠΑ για παράνομο τζόγο, ναρκωτικά και ξέπλυμα χρήματος.
Πριν από τη δολοφονία του Φάλγιαλι, υπήρχαν πληροφορίες για κοινή εταιρεία μεταξύ των οικογενειών Φάλγιαλι και Σερίμ ενώ το θέμα είχε φτάσει στο τουρκικό Κοινοβούλιο από τον Πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Οζγκιούρ Εζέλ.
Ο Τζεμίλ Ονάλ, πρώην οικονομικός διαχειριστής του Φάλγιαλι, έχει καταγγείλει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν είχε στείλει τον Σερίμ στη Λευκωσία για να εντοπίσει το επίμαχο αρχείο με τις βιντεοκασέτες. Ο Σερίμ φέρεται να πέτυχε την αποστολή, αλλά κράτησε πέντε από τις κασέτες, παραδίδοντας μόνο τις υπόλοιπες στον επικεφαλής της MIT Ιμπραχίμ Καλίν.
«Ο Σερίμ δεν φαίνεται να είναι ο πνευματικός γιος του Φιντάν. Αντίθετα, φαίνεται να είναι κάποιος από τον οποίο ο Φιντάν θα ήθελε να αποστασιοποιηθεί. Η Κύπρος είναι ένας από τους τομείς όπου η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών είναι πιο ισχυρή. Η Τουρκία πιθανότατα δεν θα χρειαζόταν να στείλει έναν πρεσβευτή με τόσο εκτεθειμένο ‘κυπριακό’ υπόβαθρο για να κυνηγήσει τις κασέτες», ανέφερε ο Τούρκος σχολιαστής Γετκίν.
Η έως τώρα αντίδραση της τουρκικής Κυβέρνησης είναι εξαιρετικά προσεκτική, σχεδόν ύποπτα σιωπηλή. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ναμίκ Ταν, ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε πίσω στην Άγκυρα τον Σερίμ και απέλυσε διακριτικά τόσο αυτόν, όσο και τον πατέρα του, Μακσούτ Σερίμ, ο οποίος για χρόνια φέρεται να διαχειριζόταν τις οικονομικές υποθέσεις του Ερντογάν από την εποχή του δήμου Κωνσταντινούπολης.
Η αντιπολίτευση στην Τουρκία χαρακτηρίζει τα κατεχόμενα «κόμβο εγκλήματος και ξεπλύματος χρήματος», υπό την ανοχή ή και συνενοχή της Άγκυρας. Μετά τις καταγγελίες ο Τζεμίλ Ονάλ έχει τεθεί υπό προστασία από τις ολλανδικές αρχές, μετά από συμφωνία που υπέγραψε.
*Πηγή: Εφημερίδα «Εστία»