Συνέντευξη του Αμερικανού προέδρου φιλοξενεί το περιοδικό ΤΙΜΕ για τις 100 ημέρες στον Λευκό Οίκο. Ο Ντόναλντ Τραμπ μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενδεχόμενη ειρηνευτική συμφωνία επαναλαμβάνοντας: «Η Κριμαία θα παραμείνει με την Ρωσία», καθώς την κατέλαβε και την προσάρτησε το 2014.
The first 100 days of President Donald Trump’s second term have been among the most destabilizing in American history.
He sat down with TIME at the White House on April 22 for a rare long-form, on-the-record interview about the last three months. Read our story:… pic.twitter.com/FkCTUxCviT
— TIME (@TIME) April 25, 2025
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ καταηγόρησε εκ νέου το καθεστώς του Ζελένσκι για την έναρξη της πολεμικής σύγκρουσης: «Νομίζω ότι αυτό που προκάλεσε την έναρξη του πολέμου ήταν όταν άρχισαν να μιλούν για ένταξη στο ΝΑΤΟ» ανέφερε.
Η τελική προσφορά για τον τερματισμό του πολέμου
Η πρόταση των ΗΠΑ, που περιλαμβάνει μόνιμη εκεχειρία μεταξύ Ουκρανίας-Ρωσίας και την παραχώρηση της Κριμαίας, προέκυψε μετά την πρώτη επίσκεψη του προεδικού απεσταλμένου, Στιβ Γουίτκοφ, στην Μόσχα, όπου είχε πολύωρη συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Χαρακτηρίζεται εν πολλοίς «ιδέα του Γουίτκοφ» να αναγνωρίσουν οι ΗΠΑ την Κριμαία ως ρωσική «χωρίς να αναγκάσουν την Ουκρανία να το αναγνωρίσει».
Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο, που μετέδωσε το Axios και επιβεβαίωσε το Reuters, η Ρωσία παίρνει:
- Νομική αναγνώριση (de jure) της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία από τις ΗΠΑ.
- De facto αναγνώριση της κατοχής σχεδόν όλης της περιφέρειας Λουγκάνσκ, καθώς και των κατεχόμενων περιοχών στο Ντονέτσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια.
- Δέσμευση ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Το κείμενο αναφέρει ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
- Άρση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από το 2014.
- Ενισχυμένη οικονομική συνεργασία με τις ΗΠΑ, ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας και της βιομηχανίας.
Η Ουκρανία λαμβάνει:
- «Ισχυρές εγγυήσεις ασφάλειας» με την συμμετοχή ειρηνευτικής δύναμης από ευρωπαϊκά κράτη και ενδεχομένως και μη ευρωπαϊκών χωρών. Το έγγραφο δεν καθιστά σαφές τον τρόπο λειτουργίας και δεν αναφέρεται καμία συμμετοχή των ΗΠΑ.
- Επιστροφή ενός μικρού μέρους της περιφέρειας του Χάρκοβο που έχει καταλάβει η Ρωσία.
- Ανεμπόδιστη διέλευση στον ποταμό Δνείπερο, ο οποίος διατρέχει τη γραμμή του μετώπου σε τμήματα της νότιας Ουκρανίας.
- Αποζημιώσεις και βοήθεια για την ανοικοδόμηση της χώρας, χωρίς όμως να διευκρινίζεται η πηγή χρηματοδότησης.
- Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια -ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη- θα θεωρείται ουκρανικό έδαφος, αλλά θα λειτουργεί υπό αμερικανική διαχείριση, παρέχοντας ρεύμα τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Ρωσία.
Αναφορά στην συμφωνία Ουκρανίας-ΗΠΑ για τα ορυκτά, η χώρα θα ανασυγκροτηθεί πλήρως και θα αποζημιωθεί οικονομικά.
Έφτασε ο Γουίτκοφ στο Κρεμλίνο την Παρασκευή, όπου τον υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Ρωσίας.
Δείτε επίσης:
- Βόμβα από τον δήμαρχο του Κιέβου: Παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία για «προσωρινή» ειρήνη!
- Επιστρέφει άρον άρον στο Κίεβο ο Ζελένσκι – «Μέγγενη» από Τραμπ και Πούτιν
Έχω μια απορία:
Γιατί κανένα μπουρδέλο (ΕΛΑΣ, ΑΑΔΕ,ΔΙΜΕΑ) δεν πάει να ελέγξει τα μαγαζιά με προϊόντα απομίμησης στην Αγία Βαρβάρα Αττικής???είναι άβατο???λαδωνονται όλοι????