Τραμπ: «Η Κριμαία θα μείνει στην Ρωσία» – Συνάντηση Πούτιν-Γουΐτκοφ

«Νομίζω ότι αυτό που προκάλεσε την έναρξη του πολέμου ήταν όταν άρχισαν να μιλούν για ένταξη στο ΝΑΤΟ»

Must Read

Συνέντευξη του Αμερικανού προέδρου φιλοξενεί το περιοδικό ΤΙΜΕ για τις 100 ημέρες στον Λευκό Οίκο. Ο Ντόναλντ Τραμπ μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενδεχόμενη ειρηνευτική συμφωνία επαναλαμβάνοντας: «Η Κριμαία θα παραμείνει με την Ρωσία», καθώς την κατέλαβε και την προσάρτησε το 2014.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ καταηγόρησε εκ νέου το καθεστώς του Ζελένσκι για την έναρξη της πολεμικής σύγκρουσης: «Νομίζω ότι αυτό που προκάλεσε την έναρξη του πολέμου ήταν όταν άρχισαν να μιλούν για ένταξη στο ΝΑΤΟ» ανέφερε.



Η τελική προσφορά για τον τερματισμό του πολέμου

Η πρόταση των ΗΠΑ, που περιλαμβάνει μόνιμη εκεχειρία μεταξύ Ουκρανίας-Ρωσίας και την παραχώρηση της Κριμαίας, προέκυψε μετά την πρώτη επίσκεψη του προεδικού απεσταλμένου, Στιβ Γουίτκοφ, στην Μόσχα, όπου είχε πολύωρη συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Χαρακτηρίζεται εν πολλοίς «ιδέα του Γουίτκοφ» να αναγνωρίσουν οι ΗΠΑ την Κριμαία ως ρωσική «χωρίς να αναγκάσουν την Ουκρανία να το αναγνωρίσει».

Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο, που μετέδωσε το Axios και επιβεβαίωσε το Reuters, η Ρωσία παίρνει:

  • Νομική αναγνώριση (de jure) της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία από τις ΗΠΑ.
  • De facto αναγνώριση της κατοχής σχεδόν όλης της περιφέρειας Λουγκάνσκ, καθώς και των κατεχόμενων περιοχών στο Ντονέτσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια.
  • Δέσμευση ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Το κείμενο αναφέρει ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Άρση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από το 2014.
  • Ενισχυμένη οικονομική συνεργασία με τις ΗΠΑ, ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας και της βιομηχανίας.

Η Ουκρανία λαμβάνει:

  • «Ισχυρές εγγυήσεις ασφάλειας» με την συμμετοχή ειρηνευτικής δύναμης από ευρωπαϊκά κράτη και ενδεχομένως και μη ευρωπαϊκών χωρών. Το έγγραφο δεν καθιστά σαφές τον τρόπο λειτουργίας και δεν αναφέρεται καμία συμμετοχή των ΗΠΑ.
  • Επιστροφή ενός μικρού μέρους της περιφέρειας του Χάρκοβο που έχει καταλάβει η Ρωσία.
  • Ανεμπόδιστη διέλευση στον ποταμό Δνείπερο, ο οποίος διατρέχει τη γραμμή του μετώπου σε τμήματα της νότιας Ουκρανίας.
  • Αποζημιώσεις και βοήθεια για την ανοικοδόμηση της χώρας, χωρίς όμως να διευκρινίζεται η πηγή χρηματοδότησης.
  • Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια -ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη- θα θεωρείται ουκρανικό έδαφος, αλλά θα λειτουργεί υπό αμερικανική διαχείριση, παρέχοντας ρεύμα τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Ρωσία.

Αναφορά στην συμφωνία Ουκρανίας-ΗΠΑ για τα ορυκτά, η χώρα θα ανασυγκροτηθεί πλήρως και θα αποζημιωθεί οικονομικά.



 

Έφτασε ο Γουίτκοφ στο Κρεμλίνο την Παρασκευή, όπου τον υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Έχω μια απορία:
    Γιατί κανένα μπουρδέλο (ΕΛΑΣ, ΑΑΔΕ,ΔΙΜΕΑ) δεν πάει να ελέγξει τα μαγαζιά με προϊόντα απομίμησης στην Αγία Βαρβάρα Αττικής???είναι άβατο???λαδωνονται όλοι????

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img
spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This